S Audi Traffic Light Assist stihnete každú zelenú

Na výstave spotrebnej elektroniky CES v Las Vegas predstavilo Audi nový asistenčný systém, ktorý vás bude informovať o tom, koľko sekúnd bude ešte na semafore zelené alebo červené svetlo. To pomôže plynulej, a teda aj ekologickej jazde.

22.01.2014 12:00
Audi Traffic Light Assist Foto:
Vďaka systému Traffic Light Assist bude vodič vedieť, koľko sekúnd ostáva do zmeny svetelného signálu semaforu. Údaj sa zobrazí vo forme časomiery na prístrojovom paneli.
debata (2)

Časomiera semaforov nie je nič nové. Stretávali sme sa s ňou aj na našich cestách. Lenže podľa Audi by sa mal tento systém presťahovať zo semaforov priamo do elektroniky vozidla. Že sa to dá, dokázalo na výstave spotrebnej elektroniky v Las Vegas, kde predviedlo experimentálne Audi A6 vyzbrojené zariadením Traffic Light Assist. Systém nepotrebuje žiadne kamery.

Všetky potrebné informácie získava z miestnej dopravnej siete a navigácie. Údaj o tom, koľko ešte potrvá do najbližšej zmeny svetelného signálu semaforu, sa vo forme sekundovej časomiery zobrazí vodičovi priamo na prístrojovom paneli, prípadne head-up displeji. Takáto informácia je pre vodiča veľmi užitočná. Viet totiž odhadnúť, či má spomaliť, zrýchliť, alebo udržiavať konštantnú rýchlosť.

Systém TLA zároveň spolupracuje so smerovými svetlami a navigáciou, vďaka čomu vie, do ktorého prúdu sa chce vodič zaradiť a kam chce odbočiť. Podľa toho vyberie časomieru správneho semaforu. Zaujímavá je aj koordinácia so stop-štart systémom. Pri státí na červenej dokáže totiž naštartovať motor tesne predtým, než naskočí zelené svetlo.

Audi už systém TLA testuje v materskom Ingolstadte, Berlíne, ale aj talianskej Verone. A ako ukázalo v Las Vegas, pracuje aj v tamojšom prostredí. Podmienkou fungovania sú však dáta z dopravného dispečingu alebo dáta vysielané priamo semaformi. Kým teda samotná technológia v aute je už pripravená, infraštruktúra zatiaľ nie. Systém tak budú môcť majitelia využívať len v niektorých oblastiach.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Audi #Traffic Light Assist
Články podľa značiek