Tesla Motors umožní 'tankovať' zadarmo aj v Európe

Americký výrobca elektromobilov nečaká, kým v Európe vznikne sieť dostatočne výkonných nabíjacích staníc. Buduje ich sám. Majitelia Tesly S ich budú využívať bezplatne!

28.01.2014 12:00
Tesla Supercharger Foto:
Špeciálne nabíjacie stanice umožnia majiteľom Tesly S dobíjať svoje autá extrémne rýchlo a zadarmo.
debata (1)

Okolo Tesly S vznikla nákupná horúčka, podobná príchodu prvého mobilného telefónu od Apple. V Kalifornii sa predáva lepšie ako niektoré drahé nemecké limuzíny a v Nórsku sa vyšplhala na prvé priečky rebríčka najpredávanejších automobilov.

Tesla má však záujem zaútočiť na celú Európu. Tá však nie je pokrytá dostatočným počtom výkonných nabíjacích staníc. A keďže Tesla chce umožniť budúcim majiteľom využívať model S, ale tiež plánovaný model X aj na väčšie vzdialenosti, rozhodla sa budovať na hlavných európskych ťahoch vlastné nabíjacie stanice.

Týkať sa to bude najmä Nemecka, Holandska, Švajčiarska a Rakúska. Stanice Supercharger budú mať výkon až 120 kW. Tesla tvrdí, že žiadna iná súčasná technológia neumožní také rýchle nabíjanie. Batérie Tesly S sa dobijú jednosmerným prúdom na 50 % už za 20 minút a na „natankovanie“ 80 % kapacity bude stačiť približne 45 minút.

Tesla S má už dnes dojazd okolo 400 km. Nové... Foto: Tesla Motors
Tesla Supercharger Tesla S má už dnes dojazd okolo 400 km. Nové stanice Supercharger však umožnia majiteľom absolvovať aj omnoho dlhšie trasy, tak ako keby mali auto s klasickým pohonom.

Pre majiteľov vozidiel Tesla to bude mať jednu veľkú výhodu. Dobíjať budú zdarma. Ostatní elektromobilisti sa však nemajú na čo tešiť. Stanice Tesla Supercharger bude možné pripojiť výlučne k modelu Tesla S. A čo je prekvapujúce, kompatibilné nebudú ani so staršou Teslou Roadster. Takže stanice budú exkluzívne a odstránia výhodu čakania v poradí.

Stanice buduje Tesla v blízkosti diaľničných odpočívadiel a reštaurácií, aby mohli čas dobíjania využiť majitelia Tesly S zmysluplným spôsobom. Prvých osem spustí do prevádzky ešte tento mesiac. Už do konca roka by však mala mať sieť v Nemecku takú hustotu, aby žiaden z vlastníkov Tesly S nemal k najbližšej stanici ďalej ako 320 km.

Ešte neskôr sú v pláne „elektrodiaľnice“ do veľkých európskych miest, od Ríma a Paríža až po Lisabon. Európsky útok zavŕši Tesla výstavbou európskeho výrobného závodu. V súčasnosti má Tesla len montážny závod v Holandsku. Ktorá z krajín sa stane domovom Tesly v Európe, je zatiaľ otvorenou otázkou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla S #Tesla #Tesla Motors #dobíjacie stanice #Supercharger
Články podľa značiek