Kia Rio Sedan dorazí aj do Európy. V kufri má o 101 litrov viac

Kia rozšíri ponuku karosárskych variantov Ria o praktický sedan. Predáva sa už v Španielsku a v druhej polovici tohto roka by mohol doraziť aj k nám.

04.02.2014 06:00
debata (7)
Rio Sedan je v porovnaní s hatchbackom dlhšie o... Foto: Kia
Kia Rio Sedan Rio Sedan je v porovnaní s hatchbackom dlhšie o 325 mm. Rozdiel je aj v dizajne prednej časti. Sedan má totiž odlišný nárazník.

Populárna Kia Rio, ktorá sa pred troma rokmi predstavila v Európe ako troj- a päťdverový hatchback, dostane tretí karosársky variant. Pôjde o kompaktný sedan, ktorý je s dĺžkou 4 370 mm v porovnaní s hatchbackmi o 325 mm dlhší. Väčšia dĺžka znamená aj viac priestoru v kufri. Jeho objem vzrástol o výrazných 101 litrov na konečných 389. Zmeny sú však badateľné aj v prednej časti. Rio sedan dostalo totiž úplne nový predný nárazník.

Nie je to zas ale až taká nečakaná novinka. V takomto vyhotovení predáva Kia svoje Rio už od roku 2011 v Číne pod názvom K2 a poznajú ho aj americkí zákazníci. V USA sa 4-dverové Rio predáva ako Rio Sedan. V Európe ale pôjde o netradičné rozšírenie ponuky. Sedany v nižšej triede totiž na starom kontinente takmer vymreli. Fabia Sedan, VW Polo Classic či Renault Thalia sú už dávno minulosťou, a tak bude jediným konkurentom pre Rio Sedan Chevrolet Aveo. Aj to len do času, kým sa Chevrolet nestiahne z európskeho trhu.

Pod zadným vekom pribudlo 101 litrov pre... Foto: Kia
Kia Rio Sedan Pod zadným vekom pribudlo 101 litrov pre batožiny. Kufor má objem 389 litrov.

Prvou európskou krajinou, kde sa Rio Sedan predstavilo, je Španielsko. Na výber sú ale len dve pohonné jednotky známe z hatchbacku. Slabší 4-valec 1,25 CVVT (63 kW) a silnejší agregát 1,4 CVVT (80 kW). Diesel 1,1 CRDi ani 1,4 CRDi sa vzhľadom na mimoeurópsku orientáciu sedanu pod kapotou neobjavia. To by však až tak neprekážalo, keďže naftové verzie majú v tejto triede len minimálne zastúpenie. Slabší motor je kombinovaný s 5-stupňovým manuálom. Pri silnejšom je na výber 6-stupňová prevodovka alebo 4-stupňový automat.

V základnej úrovni vybavenia Concept obsahuje Rio sedan na španielskom trhu napríklad šesť airbagov, elektricky ovládané a vyhrievané spätné zrkadlá, klimatizáciu, elektrický posilňovač riadenia, autorádio a dokonca hill-holder pre ľahšie rozbiehanie do svahu. Vyššia úroveň Drive pridáva svetelný a dažďový senzor, kožený volant a tiež hliníkové disky kolies.

O tom, či sa Rio sedan objaví aj na ďalších európskych trhoch vrátane Slovenska, sa práve rozhoduje. Podľa šéfa importu Kie Ľubomíra Habalu by sa v prípade pozitívneho výsledku malo dostať Rio Sedan k našim predajcom v druhej polovici tohto roka. Tak ako hatchbacky bude vyrábané výlučne v domácich závodoch v Južnej Kórei.
Kia Rio Sedan
Kia Rio Sedan
+7Kia Rio Sedan

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #sedan #Kia Rio
Články podľa značiek