Dacia láme predajné rekordy. Vlani vyrobila o 19 % viac áut

Nízka cena a slušná protihodnota robia zázraky. Rumunská Dacia orientovaná na lowcostové modely boduje aj na vyspelých západoeurópskych trhoch. Vlani vyrobila rekordných 430 000 vozidiel.

13.03.2014 16:00
debata
Najúspešnejším modelom Dacie je hatchback... Foto: Dacia
Dacia Sandero Najúspešnejším modelom Dacie je hatchback Sandero s počtom 150 672 predaných kusov. V štatistikách ho napríklad vo Francúzsku predbehli v triede subkompaktov len Peugeot 208 a Renault Clio.

Rekordnú produkciu, ktorá vzrástla medziročne o 19 %, podporil záujem o nové modely Logan a Sandero, ale aj o MPV Lodgy a dodávku Dokker, ktoré boli vlani na trhu prvý kompletný rok. V posledných mesiacoch zlepšil štatistiky ešte aj nábeh produkcie modernizovaného SUV Duster.

Dacia však nie je zďaleka len záležitosťou menej solventných trhov južnej a východnej Európy, Ruska či severnej Afriky. Darí sa jej nad očakávanie aj vo vyspelých západoeurópskych krajinách. Tak napríklad vo Francúzsku, v domove materského Renaultu, je v predajnom rebríčku na piatom mieste.

Druhým najúspešnejším modelom je SUV Duster.... Foto: Dacia
Dacia Duster Druhým najúspešnejším modelom je SUV Duster. Pod značkou Dacia sa ho vlani predalo 115 405 kusov. No s logom Renaultu až 261 267 exemplárov. Vo Francúzsku je jasnou jednotkou triedy SUV.

A nielen to. Duster je vôbec najpredávanejším SUV a Sandero zas tretím najpredávanejším modelom nižšej triedy v krajine galského kohúta. Prebehli ho len Renault Clio a Peugeot 208. Rekordy láme Dacia aj v Portugalsku, kde jej predaje vlani vzrástli o 74 % a v Španielsku dokonca až o 81 %. Na pôdu Veľkej Británie vstúpila len vlani a hneď predala 17 000 automobilov.

Najúspešnejším modelom Dacie je Sandero. Celkovo predala Dacia vlani 150 672 kusov. Nasleduje Duster s počtom predaných kusov 115 405 a na treťom mieste Logan s predajom 69 355 vozidiel. Ešte viac sa ich však predáva pod značkou Renault, napríklad v Brazílii, Argentíne alebo Indii.

Tak napríklad Sandero s logom Renaultu si zaknihovalo odbyt vo výške 204 289 a Duster dokonca až 261 267 kusov. Pod oboma značkami sa tak vlani predalo 1 084 519 vozidiel. K tomu však treba pripočítať ešte indický Nissan Terrano, ktorý je tiež prezlečenou Daciou Duster.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dacia #Duster #Sandero #Logan
Články podľa značiek