Lexus NX: Menšie sériové SUV zamieri do Pekingu

Po štúdii LF-NX, ktorá sa predstavila vlani na jeseň vo Frankfurte a následne v Tokiu, sa menšie SUV od Lexusu chystá do série. Bude prvým modelom značky s turbomotorom. Tešiť sa môžeme aj na hybrid.

14.04.2014 06:00
Lexus NX Foto:
Niektoré prvky, ako tvar a výplet masky či bumerangovité denné svetlá, si NX požičal zo sedanu IS.
debata

Príchod menšieho SUV je od japonskej automobilky celkom logický. Predaje v tomto segmente stále rastú. Lenže Lexus dokáže ponúknuť zatiaľ len veľký model RX alebo mohutné americké off-roady GX a LX, odvodené z Toyoty Land Cruiser a Land Cruiser V8. Zato konkurencia zo Stuttgartu, z Mníchova či Ingolstadtu už dávno operuje aj s menšími formátmi. A veľmi úspešne.

V porovnaní s konceptom LF-NX sa línie menšieho... Foto: Lexus
Lexus NX V porovnaní s konceptom LF-NX sa línie menšieho SUV zjemnili. Stále má však dosť agresívny dizajn.

Zmeniť to má nový Lexus NX, ktorý sa zatiaľ ukázal len v podobe štúdie LF-NX. Na autosalóne v Pekingu však bude mať premiéru jeho sériová podoba. Sily si bude merať s BMW X3, Mercedesom-Benz GLK, Audi Q5, ale aj Volvom XC60. Prvé oficiálne fotografie ukazujú, že v porovnaní s konceptom sú jeho tvary striedmejšie. Už to nie je ten brutálny stroj, ktorý pôsobil, akoby bol vysekaný z jediného kusu kovu.

Interiér prináša po prvý raz rozhranie MMI... Foto: Lexus
Lexus NX Interiér prináša po prvý raz rozhranie MMI ovládané touchpadom, ale napríklad aj bezdrôtové dobíjanie smartfónov.

Dizajnom má asi najbližšie k novému sedanu IS a z neho odvodenému kupé RC. Vidno to na riešení prednej masky, denných LED svetlách v tvare bumerangu či treťom bočnom okienku. Samozrejme, toto je crossover s vyššou stavbou karosérie, väčšou svetlou výškou a chráneným podvozkom so 17– alebo 18-palcovými diskami kolies. Novinkou sú zapustené kľučky dverí.

V porovnaní s konceptom je umiernenejší aj dizajn interiér. Na druhej strane prináša niektoré nové prvky, ktoré sa v Lexusoch zatiaľ neobjavili. Napríklad stupňovito riešenú stredovú konzolu, vysunutý displej, a najmä nové rozhranie MMI, kde tradičný joystick nahradil touchpad. Ako prvý Lexus bude tiež NX vybavený bezdrôtovým dobíjaním smartfónov. Lexus sľubuje dostatok priestoru, variability a športový posed, ktorý je daný nízkym umiestnením predných sedadiel.

Lexus NX bude v Európe k dispozícii s troma... Foto: Lexus
Lexus NX Lexus NX bude v Európe k dispozícii s troma motorizáciami. Novinkou je najmä preplňovaný dvojlitrový štvorvalec.

Pod kapotou bude mať premiéru preplňovaný dvojlitrový štvorvalec. Doteraz totiž Lexus ostával verný „atmosfére“. Jeho výkon je stále zahalený tajomstvom. Odhad hovorí o 250 koňoch. Druhou alternatívou bude atmosférická verzia tohto motora a treťou neodmysliteľný hybrid s označením NX 300h, ktorý si požičia techniku z amerického modelu ES 300h. S dieselom Lexus nepočíta. Samozrejmosťou bude aj pohon oboch náprav.

Premiéru absolvuje nové SUV na autosalóne v Pekingu presne 20. apríla. Až potom automobilka zverejní bližšie technické informácie. Výroba novinky odštartuje v júni a do showroomov dorazí v septembri.

Lexus NX
Lexus NX
+10Lexus NX

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SUV #Lexus #Lexus LF-NX Turbo #autosalón Peking 2014 #lexus NX
Články podľa značiek