Mazda ukázala techniku novej MX-5. Na premiéru si počkáme

Premiéra štvrtej generácie legendárneho roadsteru Miata (MX-5) sa v New Yorku nekonala. Mazda však aspoň odhalila jeho podvozok. Je sa na čo tešiť.

24.04.2014 17:00
Mazda MX-5 2015 Foto:
Vysokú tuhosť otvorenej karosérie pomôže udržať centrálny nosník. Napriek tomu bude nový model o 100 kg ľahší.
debata (2)

Už to vyzeralo, že na autosalón v New Yorku privezie Mazda predobraz štvrtej generácie roadsteru MX-5. Aspoň vo forme konceptu. Nestalo sa tak. Sériový model ukáže predsa len až na budúci rok v Chicagu. Teda na tom istom mieste, kde sa MX-5 pod označením Miata predstavila svetu po prvý raz presne pred štvrť storočím.

Odpustkom pre nadšencov tejto športovej a cenovo dostupnej ikony je aspoň pár nových informácií a prvé oficiálne snímky šasi a motora. Podľa Mazdy bude nová MX-5 približne o 100 kg ľahšia a pritom tuhšia. Postarajú sa o to ľahké materiály, ale aj pomocný nosník spájajúci prevodovku s rozvodovkou. V ňom bude ukrytý aj kardan.

Na výber budú výlučne atmosférické 4-valce... Foto: Mazda
Mazda MX-5 2015 Na výber budú výlučne atmosférické 4-valce Skyactiv-G s objemom 1,5 alebo 2,0 litra.

Rozloženie hmotnosti v pomere 50:50 ostane zachované. To bude spolu s plne nezávislým zavesením kolies a nízkym ťažiskom základom jej obratnosti v zákrutách. Parametre pozdĺžne uložených štvorvalcov si síce Mazda nechala pre seba, ale je zrejmé, že MX-5 ostane verná atmosférickému plneniu. Počítať môžeme s motormi Skyactiv-G s objemom 1,5 a 2,0 litra.

Tento základ, ale s inou karosériou, použije aj koncern Fiat. Pôvodne sa špekulovalo, že MX-5 dostane talianske dvojča v podobe Alfy Romeo Spider. Šéf koncernu FCA (Fiat-Chrysler) Sergio Marchione však urobil týmto klebetám rázny koniec: „Nikto nepovedal, že pôjde o Alfu Romeo.“ V každom prípade však potvrdil príchod spoločného športového modelu už v budúcom roku.

Na odpoveď si teda budeme musieť ešte počkať. Núka sa však logická alternatíva, že talianskym súrodencom MX-5 by mohol byť nový roadster Fiat Barchetta. Ten si užil svoju slávu v rokoch 1995 až 2005 a bol posledným plnohodnotným kabrioletom tejto značky.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Mazda #roadster #autosalón New York 2014 #Mazda MX-5 #Miata
Články podľa značiek