Kalina Cross: Ruský tuner pobúril Ladu. Predbehol jej plány

Vo všeobecnosti bežná prax dodatočnej úpravy vozidiel nezávislými firmami sa ruskej automobilke AutoVAZ vôbec nepáči. Na Kalinu Cross od ruského tunera Autoprodukt zareagovala priam hystericky. Možno preto, že predbehol jej plány. A priznajme, nevyzerá zle.

21.05.2014 16:00
debata
Terénna úprava Lady Kalina je dielom... Foto: Autoprodukt
Lada Kalina Cross Terénna úprava Lady Kalina je dielom nezávislého ruského úpravcu, spoločnosti Autoprodukt. Výsledok pôsobí profesionálne.

Po Kaline Sport mala automobilka AutoVaz s najväčšou pravdepodobnosťou plán priviesť na svet aj Kalinu so zvýšeným podvozkom a ochranou karosérie. Už pred časom sa totiž obrátila na svojich zákazníkov s otázkou, či by mali záujem o Kalinu v terénnej úprave. Lenže, ako to v Rusku chodí, všetko trvá dlhšie, ako treba. Zato nezávislý úpravca, spoločnosť Autoprodukt, s podobným prieskumom nestrácal čas.

Jednoducho išiel rovno na vec. Začiatkom mája predstavil ruským novinárom Ladu Kalina Cross, ktorá má všetky znaky crossoverov. Dostala podvozok zvýšený o 26 mm, nové 15-palcové disky kolies, upravené nárazníky s nábehovými hranami, efektné čierne lemy blatníkov a podbehov či dokonca strešný spojler čiernu strechu. A nevyzerá vôbec zle. Toto rozhodne nie je nejaký garážový tuning, ale solídna úprava aj s citom pre dizajn. Mimochodom, ten navrhol Vitalij Ivanov.

Off-roadový tuning priniesol Kaline podvozok... Foto: Autoprodukt
Lada Kalina Cross Off-roadový tuning priniesol Kaline podvozok zvýšený o 26 mm, nové nárazníky aj plastovú ochranu blatníkov a podbehov. Bonusom je čierna strecha či strešný spojler.

Drobné úpravy podstúpil aj interiér s kontrastným čierno-žltým čalúnením a žltými dekoráciami na palubnej doske či výplní dverí. Inak vychádza Kalina Cross z bežnej sériovej Kaliny vybavenej silnejším 16-ventilovým 4-valcom 1,6i s výkonom 72 kW. Čo je však na tomto projekte najpikantnejšie, je samotný postoj ruskej automobilky. To, čo by v Európe a už vôbec nie v USA či Japonsku nestálo vôbec za reč, vyvolalo v Togliatti nepochopiteľnú animozitu.

AutoVaz v súvislosti s aktivitami firmy Autoprodukt vydal oficiálne vyhlásenie, ktoré ruského úpravcu rozhodne nešetrí. Doslova sa v ňom píše: „Produkty tohto úpravcu nie sú schválené AutoVaz-om. S prihliadnutím na jeho obmedzené aktivity je ťažké predstaviť si, že výsledok prešiel zdĺhavým schvaľovacím procesom štátnych orgánov. Pritom minimálne nárazníky a časti upraveného podvozku takémuto schváleniu podliehajú. Takéto auto môže byť nebezpečné.“

Interiér ožil žltými dekoráciami palubnej dosky... Foto: Autoprodukt
Lada Kalina Cross Interiér ožil žltými dekoráciami palubnej dosky a výplní dverí. Kombináciu žltej a čiernej nájdeme aj na čalúnení sedadiel.

AutoVaz sa dokonca obul aj do porušovania autorských práv. „Autoprodukt používa meno Lada Kalina Cross, čo je zneužitím ochranných známok spoločnosti AutoVaz.“ Nuž čo, zdá sa, že Autoprodukt pichol priamo do osieho hniezda. Nielenže vyfúkol AutoVaz-u jeho plánovaný projekt, ktorý zatiaľ nik nevidel, ale je tiež možné, že výsledok nezávislého úpravcu vyzerá lepšie ako to, čo sa rodí za múrmi najväčšej ruskej automobilky.

Lada Kalina Cross
Lada Kalina Cross
+7Lada Kalina Cross

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lada #AutoVaz #Lada Kalina #Lada Kalina Cross #Autoprodukt
Články podľa značiek