Sharp Free-Form: Japonci predstavili tvarovateľný displej

Všetky súčasné displeje majú obdĺžnikový alebo štvorcový formát. Spoločnosť Sharp však predstavila obrazovku, ktorej tvar je možné meniť presne podľa potreby. Zamieri aj do interiérov áut. Iste nie náhodou má prototyp tvar prístrojového panelu.

30.06.2014 16:00
Sharp Free-Form Foto:
Nová generácia displeja Sharp Free-Form nepotrebuje klasický obvodový rámček. Preto je možné prispôsobiť jeho tvar funkcii. A to bez kompromisov v kvalite zobrazenia.
debata

Technológia displejov síce stále napreduje, no ich tvar je limitovaný minimálnou šírkou obvodových rámčekov. Vo všeobecnosti sa preto stretávame s displejmi, ktoré majú výlučne obdĺžnikový alebo štvorcový formát. Snom dizajnérov a konštruktérov sú displeje, ktorých tvar by bolo možné presne prispôsobiť tvaru priestoru, v ktorom sú osadené. Napríklad tvaru prístrojového panelu auta.

Teraz sa zdá, že svitá na lepšie časy. Japonská spoločnosť Sharp totiž predstavila prototyp takéhoto displeja, a to bez akýchkoľvek kompromisov v oblasti rozlíšenia či farebnej kvality zobrazenia. Iste nie náhodou ho predstavuje práve vo forme prístrojového panela, ktorý by sa mohol už onedlho objaviť v interiéroch áut. Použitý môže byť ale aj v lietadlách či v mobilných telefónoch a hodinkách.

Prototypy displeja Sharp Free-Form sa síce... Foto: Sharp
Sharp Free-Form Prototypy displeja Sharp Free-Form sa síce predstavujú v podobe prístrojového panelu ale použitý môže byť napríklad aj v smartfónoch či hodinkách.

Displej s názvom Free-Form využíva technológiu IGZO a patentované vytváranie obvodov, vďaka čomu nie je limitovaný faktorom minimálnej šírky obvodového rámčeka. Displej totiž umožňuje rozptýliť svetlo po všetkých pixloch aj bez nutnosti použitia klasického rámčeka s obvodmi. Môže mať teda takmer ľubovoľný tvar, presne podľa toho, na čo slúži. Sharp tiež sľubuje vysoké rozlíšenie, čistotou farieb a dotykovú technológiu.

Japonská spoločnosť však zatiaľ neuviedla termín sériovej výroby, tvrdí ale, že to bude už čoskoro. Pre automobilky, ktoré čoraz častejšie využívajú displeje namiesto klasických analógových prístrojov a ovládacích prvkov, by to bola veľká pomoc. Zatiaľ si musia vystačiť s klasickým hranatým tvarom, ktorý sčasti zamaskujú osadením displeja do lesklého čierneho povrchu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #displej #Sharp #Sharp Free-Form
Články podľa značiek