Aston Martin Lagonda: Supersedan letí na Blízky východ

Aston Martin odštartoval prezentáciu superšportového sedanu Lagonda. Nie však na autosalóne, ale na letisku!

03.09.2014 14:00
debata
Nový supersedan Aston Martin Lagonda zamieri... Foto: Aston Martin
Aston Martin Lagonda Nový supersedan Aston Martin Lagonda zamieri výlučne na solventné trhy Blízkeho východu. Zákazníkov si bude hľadať formou privátnych promo akcií. Preto sa s najväčšou pravdepodobnosťou neobjaví ani na blížiacom sa autosalóne v Paríži.

To, že Aston Martin opráši logo Lagondy, nie je žiadnou novinkou. Pôvodne však malo ísť o luxusné SUV, v čom automobilka z Gaydonu utvrdila verejnosť rovnomennou ženevskou štúdiou z roku 2009. Lenže odvtedy sa toho veľa zmenilo. Nové modely Astonu, napríklad malý Cygnet na báze Toyoty iQ alebo 4-dverový Rapide, nepriniesli prestížnej značke plánovaný úspech, a tak si dáva na ďalšie kroky veľký pozor.

To je aj dôvod, prečo nebude z Lagondy, ktorá mala využívať platformu Mercedesu-Benz ML, nakoniec SUV. Na rozdiel od konkurenčného Lamborghini či Bentleya, ktoré už na SUV takpovediac finišujú, dali v Gaydone prednosť superluxusnému športovému sedanu. Nepôjde však o masový model, ale takmer ručne vyrábanú limitovanú sériu divíziou Q, ktorá by nemala presiahnuť počet sto kusov.

Sú ale toto fotografie hodné premiéry tak... Foto: Aston Martin
Aston Martin Lagonda Sú ale toto fotografie hodné premiéry tak exkluzívneho modelu akým Aston Martin Lagonda nepochybne je? Skôr to vyzerá na „promo“ aeroliniek Oman Air.

Potom sa však netreba čudovať, že Aston Martin sa s prezentáciou novinky neponáhľa na žiaden z veľkých autosalónov. Lagonda to má totiž namierené k solventnej klientele na Blízkom východe, kde chce bodovať exkluzivitou. Práve tu sa darí 4-dverovému Rapide, a tak je veľmi pravdepodobné, že podobný osud tu čaká aj väčší a luxusnejší sedan Lagonda. Aston preto nafotil prvé oficiálne snímky Lagondy pri nakládke do lietadla spoločnosti Oman Air.

Budúcich zákazníkov si bude Lagonda hľadať výlučne formou súkromných akcií. Historicky sa oprie o prestížny sedan Aston Martin Lagonda vyrábaný v rokoch 1974 až 1990. Tentoraz však použije tú najmodernejšiu techniku. Napríklad karosériu z uhlíkových vlákien, podobne ako Aston Martin One-77, šesťlitrový 12-valec s výkonom 600 koní a 8-stupňovú automatickú prevodovku. Táto kombinácia by mala zaručiť Lagonde zrýchlenie z 0 na 100 km/h za približne štyri sekundy.

Cena novinky ostáva zahalená tajomstvom, ale vzhľadom na exkluzivitu stokusovej série a prakticky neobmedzené možnosti individualizácie pôjde nepochybne o astronomicky drahý tovar.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Aston Martin #Aston Martin Lagonda #Lagonda
Články podľa značiek