Dacia Duster Pick-up: Zatiaľ len pre Rumunsko

Z lacného rumunského SUV Dacia Duster vznikne 500-kusová séria pikapov pre spoločnosť OMV Petrom. Neskôr zamieri aj k bežným zákazníkom.

14.10.2014 06:00
debata (1)
Duster Pick-up upravuje pre rumunskú Daciu... Foto: Dacia
Dacia Duster Pick-up Duster Pick-up upravuje pre rumunskú Daciu karosáreň Romturingia. Po stredové stĺpiky je dizajn nezmenený. Nad kabínou však pribudol ochranný rám a za ním ložný priestor.

O Dacii Duster Pick-up sa hovorí už od leta, keď bolo na rumunských cestách pristihnutých niekoľko nemaskovaných prototypov. Vtedy však ešte nebolo jasné, či ide len o voľnomyšlien­kársku aktivitu nezávislého tunera, alebo oficiálne dielo automobilky. Pravda je niekde uprostred. Prestavbu Dustera na pikap uskutočnila totiž rumunská karosáreň Romturingia, ale pod prísnym dohľadom samotnej Dacie.

Otvorený ložný priestor odvezie náklad s... Foto: Dacia
Dacia Duster Pick-up Otvorený ložný priestor odvezie náklad s hmotnosťou maximálne 450 kg. Na korbu sa pritom zmestia predmety dlhé 1 700 mm.

Dôvodom takejto úpravy bol záujem spoločnosti OMV Petrom, ktorá je najväčšou petrolejárskou spoločnosťou v Rumunsku. Tá si objednala 500-kusovú sériou týchto špecificky upravených vozidiel. Základom sa stal Duster 1,5 dCi s výkonom 80 kW a pohonom 4×4. Kabína sa tak v porovnaní s klasickým Dusterom končí už za strednými stĺpikmi. Oddelená je od korby sklom a ochrannou mriežkou. Ochranný rám nájdeme aj nad kabínou. Predpokladanému pracovnému nasadeniu zodpovedá väčšia plastová ochrana podbehov, blatníkov a dverí.

Základom pikapu je najvýkonnejšia dieselová... Foto: Dacia
Dacia Duster Pick-up Základom pikapu je najvýkonnejšia dieselová verzia Dustera s výkonom 80 kW.

Laku je na karosérii pomenej a pikap si tiež musí vystačiť s odolnejšími plechovými diskami kolies. Na ložný priestor Dustera Pick-up sa zmestí náklad s dĺžkou maximálne 1 700 mm a maximálnou hmotnosťou do 450 kg. V užitočnej hmotnosti teda Duster Pick-up prekonáva pôvodný Logan Pick-up, no ložný priestor je, naopak, o niečo kratší. Dobrou správou je, že po vyrobení 500-kusovej série pre fleetového zákazníka bude Romturingia schopná uspokojiť aj súkromných klientov. Prestavba Dustera na pikap bude stáť približne 3 000 eur.

Dacia Duster Pick-up
Dacia Duster Pick-up
+11Dacia Duster Pick-up

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Dacia #Dacia Duster #Dacia Duster Pick-up
Články podľa značiek