Mercedes-Benz Travego: Pred prekážkou vie sám zastaviť

Nová generácia diaľkového autokaru Mercedes-Benz Travego dostane ako prvá na svete systém núdzového samočinného brzdenia ABA 3. Po detekcii prekážky vie autobus zastaviť aj bez zásahu vodiča.

31.10.2014 16:00
Mercedes-Benz Travego Foto:
Nové Travego je prvým autobusom, ktorý dokáže nielen znížiť následky kolízií, ale zrážke v mnohých situáciách dokonca úplne predísť.
debata

Brzdové asistenty či radarové tempomaty nie sú vo svete autobusov žiadnou novinkou. Nové Travego od Mercedesu však prináša ďalšie bezpečnostné funkcie aktívnych bŕzd. Tretia generácia systému ABA 3 dokáže totiž po detekcii pohyblivej alebo stacionárnej prekážky vozidlo úplne zastaviť a nie je viazaná na aktivovaný tempomat. Ten je síce z dôvodu skenovania vpredu idúcich vozidiel potrebný, pretože ABA 3 využíva jeho radar, ale núdzové brzdenie sa môže spustiť vždy, keď je to potrebné.

Vodič je o hroziacej kolízii najprv upozornený... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz Travego Vodič je o hroziacej kolízii najprv upozornený svetelným a zvukovým znamením.

Kým predošlá generácia dokázala zatiaľ len znížiť rýchlosť a tým zmierniť následky kolízií, nová zvláda zrážke úplne predísť. Len čo radar zistí pomalšie vozidlo vpredu, autobus automaticky pribrzdí. Odstup od vpredu idúceho vozidla môže vodič nastaviť v sekundách. Radar pritom stále zisťuje vzdialenosť a rýchlosť objektov pred autobusom, a to nielen pohyblivých, ale aj statických. Travego tak opäť posilnilo svoj imidž bezpečnostného kráľa luxusných autokarov.

Práve Travego totiž zaviedlo do výbavy ako prvé na svete také bezpečnostné prvky, akými sú xenónové svetlá, stabilizačný systém ESP, radarový tempomat, asistent pre jazdu v jazdnom pruhu, ochranu pred čelnou kolíziou či monitorovanie únavy vodiča. Nový aktívny brzdový asistent ABA 3 bude súčasťou sériového vybavenia každého Travega s podmienkou objednania radarového tempomatu. Ten je totiž nutnosťou na získavanie potrebných informácií.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes-Benz #Mercedes-Benz Travego #ABA 3
Články podľa značiek