Qoros City SUV: Čínsky predátor zamieri na prašné cesty

Čínsko-izraelská automobilka nepoľavuje vo svojom nasadení. Za rok a pol predstaví už svoj tretí model. Tentoraz na tému crossoveru.

12.11.2014 18:00
debata (2)
Nový crossover bude vychádzať z Qorosu 3 Hatch.... Foto: Qoros
Qoros 3 City SUV Nový crossover bude vychádzať z Qorosu 3 Hatch. V porovnaní s ním však dostane zvýšený podvozok, väčšie kolesá a plastovú ochranu spodných partií karosérie.

Príchod tretieho modelu Qorosu nie je žiadnym prekvapením. Už vlani na jar v Ženeve debutovali na jeho stánku tri modely. Okrem sériového sedanu aj dva koncepty – kombi Qoros Estate Concept a Qoros Cross Hybrid Concept. Práve z posledného z nich sa vyvinul sériový hatchback s jednoduchým názvom Hatch. To však nie je koniec. Päťdverová verzia sa totiž prevtelí aj do podoby moderného crossoveru. Dostane názov City SUV a predstaví sa už o týždeň na autosalóne v čínskom Guangzhou. Tým Qoros dodrží svoj sľub príchodu polročnej periodicity v uvádzaní nových modelov.

Pohon oboch náprav očakávať pravdepodobne... Foto: Qoros
Qoros 3 City SUV Pohon oboch náprav očakávať pravdepodobne nemôžme. City SUV si bude musieť vystačiť s technikou základného hatchbacku.

Qoros City SUV bude vychádzať z už známeho hatchbacku. Automobilka však použije známy recept, ktorý z neho spraví model zvládajúci nielen nástrahy mesta ale aj ľahší terén. Na pomoc príde zvýšený podvozok, väčšie kolesá a ochrana podvozku či podbehov. S pohonom oboch náprav však nepočítajme. City SUV si bude musieť vystačiť s najväčšou pravdepodobnosťou so sériovou technikou hathbacku, čo znamená 4-valcový motor s objemom 1,6 litra (96 kW), prípadne jeho preplňovanou verziou s výkonom zvýšeným na 115 kW. Oba budú spojené so 6-stupňovými prevodovkami a predným náhonom.

Predstavu o novinke si môžeme urobiť zatiaľ len z jedinej oficiálnej skice, ktorú Qoros pred svetovou premiérou zverejnil. To však rozhodne nie je koniec jeho ambícií. Každý polrok pribudne ďalší nový model. Očakávať môžeme Qoros 3 kombi Estate, plnohodnotné 7-miestne SUV Qoros 7, van aj luxusnú limuzínu vyššej strednej triedy, ktorú načrtol štúdiou Qoros 9 Sedan Concept. Na ne sa však ešte netešte. Slovensko je síce jedinou európskou krajinou, kde Qoros predáva svoje autá, no v ponuke je stále len jediný model Qoros 3 Sedan. Hatchback do Európy zatiaľ nedorazili. Stane sa tak až na budúci rok, keď Qoros plánuje veľkú ofenzívu na starom kontinente.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Qoros #Qoros 3 Hatch #Qoros 3 City SUV
Články podľa značiek