Harman ISZ: Hudba pre každého zvlášť. A to bez slúchadiel

Ak hrá v aute audiosústava, musíme všetci počúvať to isté. Vkus každého z pasažierov však môže byť iný. Ako teda dosiahnuť, aby sme si mohli púšťať vlastnú hudbu a nerušiť ostatných? Americký Harman tvrdí, že má riešenie. A to bez slúchadiel!

08.01.2015 12:00
Harman Kardon - Individual Sound Zone Foto:
Technológia Harman ISZ je založená na prídavných smerových reproduktoroch v opierkach hláv a strešnom čalúnení. Okrem reprodukcie zvuku sa starajú aj o vzájomné potlačovanie ruchov medzi jednotlivými zvukovými zónami.
debata (1)

Americká spoločnosť Harman sa pochválila novou zvukovou technológiou Individual Sound Zone. Svetový producent audiotechniky o nej tvrdí, že umožní každému zo štyroch cestujúcich počúvať vlastnú hudbu a to bez použitia slúchadiel a obťažovania spolucestujúcich. Pritom sa budú môcť medzi sebou rozprávať. Systém Harman ISZ je založený na použití dodatočných smerových reproduktorov HALOsonic v opierkach hláv a ďalších plochých reproduktorov Electro Dynamic Planar Loudspeakers v streche.

Každý zo štyroch cestujúcich má tak k dispozícii ďalšie tri zdroje reprodukcie, vytvárajúce vlastnú zvukovú zónu, ktorú si môžeme predstaviť ako bublinu. Tie sa pritom starajú nielen o samotnú reprodukciu, ale aj o potláčanie ruchov medzi jednotlivými zónami. Zvuky sa teda navzájom nemiešajú a cestujúci sa môžu oddávať vlastnému zvukovému zážitku. Filtrácia rušivých zvukov podľa Harmanu nenarúša vzájomnú komunikáciu, čo je nevýhoda napríklad pri použití klasických slúchadiel.

Nové riešenie, pochopiteľne, sa dá využiť nielen na počúvanie hudby, ale aj na komunikáciu alebo pri hraní hier. Dôležitá je aj informácia, že systém ISZ možno do vozidiel namontovať dodatočne s podmienkou, že sú vybavené aparatúrou Harman in-car audio. A tú obsahujú okrem samotného Harman Kardonu aj koncernové značky Infinity, Mark Levinson či JBL. Či však budú môcť oba systémy pracovať súčasne, Harman nespresnil. Rovnako ako termín, kedy plánuje novú technológiu ponúknuť automobilkám.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Harman #Harman Kardon #Individual Sound Zone
Články podľa značiek