VW Golf R Touch: Nejde o výkon, ale o megadispleje

Najvýkonnejšia verzia Golfu sa na výstave CES v Las Vegas predviedla s novým multimediálnym rozhraním, ktoré má uľahčiť ovládanie jednotlivých systémov a minimalizovať zníženie pozornosti.

09.01.2015 12:00
debata
Koncept Touch sa od sériového Golfu R veľmi... Foto: Volkswagen
Volkswagen Golf R Touch - Concept Koncept Touch sa od sériového Golfu R veľmi nelíši. Špecifické je v podstate len dvojfarebné lakovanie karosérie. Novinky sa ukrývajú v interiéri.

Golf R, vystavený v Las Vegas, sa od toho sériového navonok príliš nelíši. Rozdiel je len v dvojfarebnom lakovaní karosérie. Dokonca aj pod kapotou ostalo všetko pri starom. Novinky musíme hľadať v interiéri. O výkon totiž tentoraz nejde. Voľba špičkovej verzie na demonštráciu nových technológií konceptu Touch je len akýmsi bonusom, čiže marketingovým ťahákom, ktorý môže pritiahnuť pozornosť. Z nového multimediálneho rozhrania by mohli totiž pokojne profitovať aj majitelia bežných Golfov či celej plejády modelov koncernu VW.

Golf R Touch sa jednoducho snaží odstrániť najväčšiu nevýhodu moderných rozhraní medzi vodičom a vozidlom. Tie sa síce zdali byť spočiatku účinným liekom ako skoncovať vo vozidlách so záplavou rôznych tlačidiel, ktoré odpútavali pozornosť od premávky, no, paradoxne, prílišná integrácia funkcií do rozhraní dnes prináša podobný problém. Golf R Touch je preto na rozdiel od bežných Golfov vybavený troma samostatnými displejmi. Jeden z nich s uhlopriečkou 12,3 palcu nahrádza klasický prístrojový panel.

Klasický prístrojový panel nahradil Golf R... Foto: Volkswagen
Volkswagen Golf R Touch - Concept Klasický prístrojový panel nahradil Golf R Touch 12,3-palcovým displejom. A na stredovej konzole pridal ďalšie dva. Ten horný s dotykovou obrazovkou má uhlopriečku až 12,8 palca.

Nič nové pod slnkom, Golf si ho jednoducho požičal z nového Audi TT a najnovšej generácie Passatu, kde nesie názov Active Information Display. O jeho výhodách sa už popísalo dosť. Zaujímavejšie to začína byť na stredovej konzole. Tá je osadená hlavným až 12,8-palcovým monitorom s rozlíšením 2 560 × 1 800 p­ixlov slúžiacim funkciám navigácie alebo zábavy. Ovládanie klimatizácie sa zasa presťahovalo do samostatného 8-palcového displeja s rozlíšením 800 × 480 pixelov.

Hľadanie jednotlivých funkcií je tak rýchlejšie a intuitívnejšie, a to aj vďaka dotykovej odozve. Tá však nie je podmienkou, keďže displeje reagujú už na gestá, ktoré sníma 3D kamera zabudovaná v strope. Kamera sa napríklad stará aj o otvorenie strešného okna. Stačí sa rukou dotknúť strechy a urobiť pohyb hlavou. A funguje to aj naopak pri zatváraní alebo pri nastavovaní sedadiel.

Na ovládanie niektorých funkcií stačia gestá,... Foto: Volkswagen
Volkswagen Golf R Touch - Concept Na ovládanie niektorých funkcií stačia gestá, iné sa ovládajú dotykom so spätnou väzbou.

Ak spravíte rukou pohyb popri sedáku, na displeji sa zjaví menu regulácie funkcií sedadiel. Tieto už však treba ovládať pomocou displeja. Výhodou je aj jednoduchá konfigurácia displejov, ktorú Volkswagen prirovnáva k smartfónom. Automobilka tvrdí, že takéto riešenie minimalizuje zníženie pozornosti vodiča. K tomu všetkému ešte pridal jednu vychytávku – LED osvetlenie kabíny, ktoré umožňuje voliť až 16,7 milióna farebných odtieňov!

Volkswagen Golf R Touch - Concept
Volkswagen Golf R Touch - Concept
+9Volkswagen Golf R Touch - Concept

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW #Golf R #CES 2015 #VW Golf R
Články podľa značiek