Borgward: Veľký návrat v Ženeve. Po 54 rokoch

Autosalón Ženeva by sa mal stať miestom reinkarnácie niekdajšej nemeckej automobilovej značky Borgward. Tá skrachovala v roku 1961. O obnovu sa postaral Christian Borgward, vnuk zakladateľa spoločnosti.

17.02.2015 12:00
Borgward Foto:
Christian Borgward je vnuk zakladateľa značky. V Ženeve si chce splniť svoj detský sen. Plánuje veľký comeback.
debata

Spoločnosť Borgward AG bola obnovená už v roku 2008 v Lucerne. Odvtedy pracuje jej tím na reinkarnácii niekdajšej automobilovej značky, ktorá patrila až do konca päťdesiatych rokov k významným nemeckým výrobcom. Za nejasných okolností však v roku 1961 došlo ku konkurzu a po Borgwarde sa zľahla zem. Doplatil najmä na krízu v USA, kde v tom čase prudko klesol dopyt po autách, a ktoré boli významným exportným trhom Borgwardu.

Spoločnosť Borgward vyrábala autá až do roku... Foto: Borgward
Borgward Spoločnosť Borgward vyrábala autá až do roku 1961 a patrila k najväčším nemeckým automobilovým producentom.

Spoločnosť založená Carlom Friedrichom Wilhelmom Borgwardom vyrábala autá už od roku 1905. V jej portfóliu neskôr pribudli okrem samotného Borgwardu aj značky Hansa, Goliath a Lloyd. K slávnym modelom parila napríklad Hansa 1 500 Sportcoupé, Borgward Isabella alebo luxusný americky ladený sedan P100. Či v Ženeve uvidíme koncept, alebo nové auto, dnes ešte nie je zrejmé. V každom prípade tu Borgward odhalí svoje plány.

K slávny modelom Borgwardu patrilo aj toto kupé... Foto: Borgward
Borgward K slávny modelom Borgwardu patrilo aj toto kupé Isabella. Vyvážalo sa najmä do USA.

Na novom produkte spolupracuje Christian Borgward s tímom dizajnérov vedeným Einarom Hareideom, ktorý v deväťdesiatych rokoch pracoval na legendárnom Mercedese W210, preslávenom štvoricou elipsoidných svetiel. Za comebackom stojí aj Karl Heinz Knoss, ktorý sa vyjadril, že značka hodlá uspieť vďaka inšpirácii hodnotami a inovatívnym duchom značky. V dnešných časoch to však iste nebude ľahké.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Borgward
Články podľa značiek