Aston Martin DBX: Luxusné kupé do terénu zatiaľ len pre Ženevu

Aston všetkým vytrel zrak a ukázal, ako má vyzerať skutočný kríženec kupé a SUV. Tvrdí však, že do sériovej výroby ho nepošle.

13.03.2015 16:00
Aston Martin DBX Foto:
Aston Martin DBX Concept ukazuje, že aj z plnohodnotného GT sa dá urobiť model do ľahkého terénu.
debata

Aston Martin DBX Concept predstavuje víziu automobilky o tom, ako by mal vyzerať kríženec kupé a SUV. Koncept DBX totiž nemá nič spoločné s ťažkopádnosťou súčasnej produkcie prezentovanej modelmi ako Mercedes-Benz GLE Coupé či BMW X6. Anglické auto prináša plnohodnotnú karosériu štvormiestneho kupé postavenú na zvýšenom podvozku s vyššou priechodnosťou ľahkým terénom. Nejde teda o žiadne klasické SUV s „odrezanou“ zadnou časťou strechy. Podľa predstaviteľov značky sa však tento Aston do sériovej výroby nechystá, jeho úlohou má byť len prezentácia schopností inžinierov automobilky a zároveň ukážka odvahy a toho, že Aston sa vie pustiť aj do iných projektov, ako sú len superšportové dvojdverové kupé.

Na pohon DBX slúžia štyri elektromotory. Foto: Aston Martin
Aston Martin DBX Na pohon DBX slúžia štyri elektromotory.

Zaujímavý je aj pohon auta. Konštruktéri totiž nezvolili žiadny zo sériových atmosférických agregátov, ale siahli po štyroch samostatných elektromotoroch nainštalovaných vždy pri jednotlivých kolesách. Za zadnými sedadlami tak nenájdete žiadny motor, ale prázdne miesto. Podľa dostupných informácií pritom nejde o žiadneho lenivca, pohon využíva rekuperáciu elektrickej energie (KERS) a mal by autu zabezpečiť dynamiku hodnú značky Aston Martin. Okrem toho tu nájdete aj LED svetlomety, kamery namiesto spätných zrkadiel a ľahké materiály skeletu karosérie, na výrobu ktorého využili technológie známe skôr zo sveta motoristického športu.

Či sa nakoniec predsa len niečo podobné nedostane do výroby, ukáže až čas a odozvy od bohatých klientov značky.

Aston Martin DBX
Aston Martin DBX
+6Aston Martin DBX
debata chyba
Viac na túto tému: #Aston Martin
Články podľa značiek