Audi zvažuje najmenší model. Odvodilo by ho od VW up!

O novom malom Audi sa špekuluje už dlhší čas. Značka so štyrmi kruhmi nemá totiž v portfóliu model, ktorý by sa mohol postaviť konkurenčnému Smartu. Základ na to však má. Je ním Volkswagen up!.

16.03.2015 16:00
Audi A0 Foto:
Nové najmenšie Audi by mohlo využiť upravenú platformu VW Polo. Takto si ho predstavuje britský Autoexpress.
debata (2)

Nové malé Audi je stále v hre. Na autosalóne v Ženeve to potvrdil sám Ulrich Hackenberg, šéf vývoja ingolstadtskej značky. Novinka by teda vyplnila priestor pod súčasným Audi A1, z ktorého sa od roku 2010 predalo už viac ako pol milióna kusov. Potenciál na malý prémiový model tu teda rozhodne je. Audi by ním podkúrilo najmä Smartu z konkurenčného koncernu Daimler. V tejto súvislosti sa Hackenberg vyjadril, že v blízkom čase je možné očakávať štúdiu na túto tému. Možno, že už na jesennom autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom.

„Malé autá musia mať rozumnú cenu, ale som presvedčený, že pokiaľ ich dokážeme vyrobiť dostatočné množstvo, mohli by sme dosiahnuť zisk.“ Logicky sa teda núka možnosť využiť platformu VW up!, tak ako Audi A1 používa platformu Volkswagenu Polo. To by náklady rozhodne znížilo, a tým aj riziká. Podľa Hackenberga si to však vyžiada zásadné prepracovanie, pretože, ako dodáva, prémiové auto musí mať prémiový dizajn, prémiový výkon aj prémiové vybavenie. A ako by mohla novinka vyzerať? Tak na túto otázku dávajú odpoveď zatiaľ len neoficiálne ilustrácie na internete.

Záhadou ostáva aj označenie. Hackenberg totiž nedávno vylúčil, že by sa nový malý crossover mohol volať Audi Q1, pretože číslica 1 by mohla evokovať v zákazníkoch dojem, že si kupujú lacné auto. Už z toho dôvodu je nepravdepodobné, že by pri malom prémiovom hatchbacku siahlo Audi po označení Audi A0, hoci sa núka v ingolstadtskej nomenklatúre celkom oprávnene. Nový model by teda niesol pravdepodobne slovné pomenovanie. Nie je tiež vylúčené, že by novinka mohla byť postavená až na novej generácii up!-u. S projektom sa totiž Audi zatiaľ nijako neponáhľa a v živej pamäti má stále fiasko s Audi A2.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Audi #VW up! #Audi A0
Články podľa značiek