Honda 1,5 VTEC Turbo: Po Civicu Type-R príde aj menší turbomotor

Doba atmosférických benzínových motorov sa pomaly končí. Na turbá prechádzajú aj japonské automobilky, ktoré ešte donedávna nepovažovali preplňovanie za dobrý nápad. Po Toyote ohlásila maloobjemový turbo motor Honda. Dostane ho americký Civic.

23.03.2015 16:00
Honda 1,5 VTEC Turbo Foto:
Po dvojlitrovom turbomotore pre Civic Type-R vyvinula Honda aj menší preplňovaný agregát 1,5 Turbo. Jeho výkon zatiaľ nepoznáme.
debata

Mazda turbomotor nevylučuje, Lexus ho má v SUV NX 200t, Toyota prestavila motor 1,2T vo vynovenom Aurise a Honda ním vybavila svoj ostrý Civic Type-R. Len pri ňom však neostane. Najnovšie totiž Honda potvrdila, že okrem výkonného preplňovaného dvojlitra v najrýchlejšom Civicu všetkých čias chystá aj menší agregát 1,5 VTEC Turbo. Nahradiť by mal pôvodné atmosférické motory s objemom 2,0 až 2,4 litra, takže je možné, že zamieri nielen do modernizovaného amerického Civicu, ale aj do väčších modelov, napríklad do Accordu alebo SUV CR-V.

A pritom nehovoríme o vzdialenej budúcnosti, ale o roku 2015. Ešte pred jeho koncom spustí totiž Honda v americkom Ohiu motoráreň, do ktorej investovala 340 miliónov dolárov. Vyrábať tu má ročne až 200¤000 preplňovaných agregátov, takže je zrejmé, že v ponuke Hondy nebudú hrať len akúsi vedľajšiu úlohu. Čo na to americkí zákazníci, ktorí verili vždy viac objemu ako turbám, ukáže až čas. Šéf vývoja Hondy Yoshiharu Yamamoto však tvrdí, že Honda sa v USA vďaka tomu odlíši od ostatných, pretože ponuka preplňovaných motorov je tu skromná. A to môže byť aj výhoda. Spočiatku však nimi len doplní ponuku.

Či zamieria nové preplňované motory aj do Európy, dnes ešte nie je potvrdené. Nový Jazz, vynovený Civic aj modernizované SUV CR-V či novučičký crossover HR-V, ostávajú na starom kontinente v benzínových verziách zatiaľ verné starej dobrej „atmosfére“. Výnimku bude tvoriť len spomínaný Civic Type-R s motorom 2,0 VTEC Turbo. Vzhľadom na sprísňujúce sa emisné normy je však len málo pravdepodobné, že by si úsporné turbá nechala Honda iba pre americký trh. Ich rozšíreniu v európskych modeloch Hondy nič nebráni. Dokonca sa šušká, že trojvalcové turbo dostanú aj hybridy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Honda #Civic #1 #5 VTEC Turbo
Články podľa značiek