Mercedes vyvíja diesel so štyrmi turbami. Má mať 400 koní!

Titul najvýkonnejšieho sériového dieselu síce momentálne sídli vďaka BMW M550d v Mníchove, ale to sa môže čoskoro zmeniť. Mercedes totiž vyvíja 6-valcový diesel so štyrmi turbodúchadlami. Má sa dostať pod kapotu novej triedy E.

31.03.2015 12:00
Mercedes-Benz E - 2016 Foto:
Najvýkonnejší diesel pod kapotou novej triedy E má vďaka štyrom turbodúchadlám ponúkať až 400 koní a nepredstaviteľný krútiaci moment 1 000 Nm.
debata (10)

Nový Mercedes-Benz triedy E má prísť na trh už budúci rok. A prinesie množstvo inovácií. Tou zásadnou je návrat k radovým 6-valcovým motorom namiesto vidlicových, ktorých zástavbu umožní nová platforma MRA. Túto koncepciu budú mať aj dieseové 6-valce s objemom 2,9 litra. Slabší z nich s výkonom 233 kW dostane dve turbodúchadlá. To je v porovnaní so súčasným motorom 350 BlueTec (190 kW) poriadny rozdiel. No tam výkonové ambície Stuttgartu neskončia.

Mercedes chce totiž poraziť svojho úhlavného nepriateľa z Mníchova. Jeho naftové BMW M550d s trojicu turbodúchadiel je totiž držiteľom súčasného výkonového rekordu v sériových naftových motoroch. Z troch litrov produkuje 280 kW a zároveň má aj najvyšší litrový výkon 127 koní. Proti nemu postaví Mercedes verziu dopovanú až štyrmi turbodúchadlami! O tom, ako ich zladí so šiestimi valcami, nie je nič známe, podobne ani to, či využije na pohon elektromotory, ale vo výsledku má dávať 295 kW a omračujúcich 1 000 Nm krútiaceho momentu.

A keď sme už pri novej triede E, spomeňme, že počíta s plug-in hybridnou verziou, ale aj s malým dieselom s objemom 1,6 litra a výkonom 92 kW, ktorý by teoreticky mohol pochádzať z dielne Renaultu. Vylúčená by nebola ani jeho bi-turbo verzia s výkonom 118 kW, ktorú už poznáme z Renaultu Espace. Najúspornejšie éčko by sa tým malo dostať pod 99 gramov CO2 na kilometer. V nízkej spotrebe mu bude pomáhať aj nižšia hmotnosť. Rozsiahlym nasadením hliníka by mala totiž klesnúť jeho hmotnosť podľa motorizácií od 70 až do 150 kg.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes-Benz #Mercedes-Benz triedy E
Články podľa značiek