Audi Q6: Ingolstadt postaví 'BMW X6'. Jazdiť bude len na baterky!

Na výročnej konferencii ukázalo Audi prvú skicu chystaného kupé-SUV Q6. Šokom je, že pôjde o čistý elektromobil.

09.04.2015 16:00
Audi Q6 - skica Foto:
Nové kupé-SUV postaví Audi kombináciou platformy MLB z Audi Q7 a elektrického pohonu zo superšportu R8 e-tron.
debata

Aj Audi chce vstúpiť do úspešného segmentu kupé-SUV, ktoré stvorilo BMW modelom X6. Teda ak neberieme do úvahy SsangYong Action z roku 2006, ktorý však hral trochu inú ligu. Dnes tu má v podobe Mercedesu GLE Coupé svojho zástupcu aj stuttgartská konkurencia. Ingolstadt preto predstaví v roku 2017 nové Audi Q6. Na tom by nebolo nič prekvapujúce. Šokom je, že pri ňom automobilka vôbec nepočíta so spaľovacím motorom. Má ísť totiž o čistý elektromobil.

Audi to potvrdilo na výročnej konferencii ústami šéfa vývoja Ulricha Hackenberga. Techniku si Q6 s najväčšou pravdepodobnosťou požičia z nového elektrického superšportu R8 e-tron. Kapacita batérií by sa však mala zvýšiť až na 100 kWh, čo by veľkému a luxusnému crossoveru malo zabezpečiť dojazd až takmer 300 km. Nosičom bude na rozdiel od R8 modulárna platforma MLB, ktorú už využíva nové Audi Q7. Dizajn má byť silne ovplyvnený štúdiou Prologue.

Viac o novinke Audi neprezradilo. V každom prípade ňou chce vyhovieť najmä požiadavkám USA, ktoré chcú mať v roku 2025 až 15 % podiel elektromobilov na celkových registráciách nových áut. Komu to vyhovovať nebude, môže zvoliť inú alternatívu. Nie je totiž tajomstvom, že Ingolstadt plánuje priviesť na svet aj športový derivát nového SUV Q7 s označením Q8, ktoré sa klasického pohonu vzdať nemieni. „V najhoršom“ pôjde o pekelne výkonný hybrid alebo plug-in Hybrid.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #Audi #Audi Q6
Články podľa značiek