Audi pošle elektrické turbodúchadlo do sériovej výroby

Audi sa činí a elektrické turbodúchadlo už ukázalo v koncepte Audi TT clubsport turbo. Jeho prepĺňaný benzínový motor 2.5 R5 má max. výkon až 600 k.

11.05.2015 08:00
Audi TT clubsport turbo Foto:
V porovnaní so sériovým modelom je TT clubsport turbo širšie o celých 140 mm. Jeho 20-palcové disky kolies sú obuté do pneumatík s rozmermi 275/30 R 20.
debata (8)

Audi TT clubsport turbo je konceptom postaveným špeciálne pre legendárny zraz upravených vozidiel koncernu VW vo Wörthersee a hoci sa podľa predstaviteľov automobilky Audi v tejto podobe Audi TT do sériovej výroby nedostane, o jeho komponentoch to už neplatí. Konštruktéri automobilky Audi totiž už dlhší čas vyvíjajú elektrickou energiou poháňané turbodúchadlo, ktoré by, na rozdiel od konvenčných turbodúchadiel hnaných výfukovými plynmi, v maximálnej možnej miere eliminovalo oneskorenie účinku prepĺňania. Systém elektrického prepĺňania je v ďalšom štádiu blízkom sériovej výrobe, tentoraz sa predviedlo v radovom benzínovom motore 2.5 R5 Biturbo naladenom na max. výkon 441 kW/600 k a krútiaci moment 650 Nm. Systém prepĺňania je napájaný elektrickou energiou z li-ion akumulátorov uložených pri zadnej náprave (kvôli rovnomernejšiemu rozloženiu hmotnosti).

Audi TT clubsport turbo využíva služby pohonu... Foto: Audi
Audi TT clubsport turbo Audi TT clubsport turbo využíva služby pohonu quattro. Na 100 km/h zrýchli za 3,6 s.

Verzia TT clubsport turbo je okrem spomínaného agregátu zaujímavá aj svojou odľahčenou konštrukciou a špeciálne aerodynamicky upravenou karosériou. Pohotovostná hmotnosť auta je 1396 kg, dosahuje max. rýchlosť 310 km/h a z 0 na 100 km/h zrýchli za 3,6 s. Zaujímavé je, že výkon motora prenáša na všetky štyri kolesá prostredníctvom šesťstupňovej manuálnej prevodovky a posilnenej viaclamelovej spojky.

Audi TT clubsport turbo
Audi TT clubsport turbo
+5Audi TT clubsport turbo
8 debata chyba
Viac na túto tému: #Audi
Články podľa značiek