Morgan EV3: Elektrická trojkolka mieri do výroby. Bude to raketa

V roku 2011 vdýchol britský Morgan opäť život legendárnemu trojkolesovému modelu 3 Wheeler. A urobil dobre. Objednávky sa len tak sypali. Teraz našla malá manufaktúra z Malvern Linku odvahu na elektrickú verziu. A myslí to vážne.

08.07.2015 16:00
debata
Retrofuturistické tvary Morganu EV3 s dĺžkou... Foto: Morgan
Morgan EV3 Retrofuturistické tvary Morganu EV3 s dĺžkou len 3,2 metra, majú evokovať rýchlostné špeciály zo soľných plání Great Salt Lake. Aj preto dostal prototyp namiesto klasických kolies plné disky.

Keď v roku 2011 Morgan priviedol na svet reinkarnovanú legendu s názvom 3 Wheeler, mnohí ohrňovali nos. Nostalgia za touto trojkolkou vyrábanou v rokoch 1909 až 1953 sa však ukázala ako magnet na zákazníkov. A tí sa do Malvern Link hrnuli v počtoch, ktoré malá britská manufaktúra azda ani neočakávala. A teraz prichádza ďalší šok. Na festivale rýchlosti v Goodwoode predvidol Morgan prototyp elektrickej verzie EV3. Vlaňajšie správy, že chystá takýto krok, brali totiž mnohí na ľahkú váhu.

A takto by mala vyzerať sériová verzia. Foto: Morgan
Morgan EV3 A takto by mala vyzerať sériová verzia.

Dnes je však elektrický 3 Wheeler tu a vyzerá skvelo. Jeho retrofuturistické tvary, ktoré pod hliníkovým plášťom stále ukrývajú drevenú kostru, majú evokovať rýchlostné špeciály zo soľných plání Great Salt Lake. Aj preto si koncept dovolil zameniť klasické kolesá za plné disky. Takže v sériovej podobe bude asi vyzerať predsa len trochu inak. Technika mu však ostane. S prekrásnym vidlicovým dvojvalcom Harley-Davidson naladeným firmou S&S na 61 kW, ktorý sa týčil ako socha ešte pred chladičom, pochopiteľne, nerátajte.

Morgan EV3 dostal zadný elektromotor s výkonom 75 kW a hmotnosťou 25 kg. Energiu čerpá z li-ion akumulátorov s napätím 120V umiestnených tam, kde sa pôvodne nachádzal kardan, teda v stredovom tuneli, ale aj v prednej časti vozidla, čo je ideálne na rozloženie hmotnosti. Kapacitu batérií ani dynamické parametre Morgan síce neprezradil, ale vyzerá to na poriadny adrenalín. Pri hmotnosti 450 kg, čo je dokonca o 75 menej v porovnaní s klasickým benzínovým 3 Wheelerom, ponúka totiž výkonovú hmotnosť 227 koní na tonu!

Morgan EV3 bude poháňať elektromotor s výkonom... Foto: Morgan
Morgan EV3 Morgan EV3 bude poháňať elektromotor s výkonom 75 kW.

O akceleráciu sa teda rozhodne báť netreba. Tu to elektrická verzia iste natrie klasike. V maximálnej rýchlosti sa však bude musieť držať EV3 v úzadí. Elektromotor končí už pri údaji 129 km/h, kým majitelia tradičných 3 Wheelerov si môžu užívať vietor vo vlasoch až do 185 km/h. O to tu však nejde. Elektrický Morgan EV3 bude najmä o zábave. A tú vie sprostredkovať až do vzdialenosti 240 km. Potom príde na rad nabíjanie batérií, ktoré nemá trvať dlhšie ako štyri hodiny. Veľa luxusu si ale neužijete. Prísne sparťanské EV3 nepočíta so strechou ani ničím podobným.

Skratky ako ABS, ESC či TCS mu tiež nič nehovoria. Jediným bezpečnostným prvkom sú dva malé ochranné oblúky. Tento kuriózny stroj s dĺžkou len 3,2 metra, budete mať v rukách len vy. Výrobu plánuje Morgan odštartovať koncom budúceho roka. Osloviť ním chce najmä zákazníkov z krajín, kde majú autá s nulovými emisiami rôzne výhody. Dariť by sa mu tak mohlo najmä v Nórsku, Holandsku či Dánsku, kde elektromobily často atakujú rebríčky najpredávanejších modelov. Cena známa zatiaľ nie je, ale podľa neoficiálnych zdrojov by sa mala pohybovať na hranici 30 000 libier, teda približne 42 000 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Morgan #Morgan EV3 #Morgan 3 Wheeler
Články podľa značiek