Mercedes-Benz pripravuje viac 4-dverových kupé. Pribudne CLC

Mercedes-Benz si tak trochu nechal ujsť vlak. Stvoril síce ako prvý 4-dverové kupé CLS, ale konkurencia z Mníchova a Ingolstadtu ich má dnes už viac. Kupé so štyrmi dverami tak vznikne aj z céčka.

15.10.2015 16:00
Mercedes-Benz Style Coupe Concept - 2012 Foto:
Nové 4-dverové kupé CLC bude postavené na predĺženej platforme predĺženej triedy C. Ale až jeho budúcej generácie.
debata

V roku 2005 priviedol Stuttgart na svet prvé 4-dverové kupé CLS. V podstate išlo len o športovejší derivát triedy E a tiež experiment s nejasným výsledkom, no záujem nakoniec prekonal všetky očakávania. CLS-ko išlo doslova na dračku a konkurencia len lapala dych. Netrvalo však dlho a BMW vyrukovalo so svojím 5 GT, neskôr so 6 Gran Coupé, 4 Gran Coupé a 3 GT. Ingolstadt pridal A5 Sportback a A7 Sportback. A hoci Mercedes-Benz svoj náskok demonštroval predstavením druhej generácie CLS z roku 2012 a tiež malým 4-dverovým kupé CLA spred dvoch rokov, potenciál nezužitkoval tak, ako by sa dalo.

Nové CLC zaplní medzeru medzi menším CLA a... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz Style Coupe Concept - 2012 Nové CLC zaplní medzeru medzi menším CLA a väčším CLS.
Náprava má prísť v podobe nového 4-dverového kupé strednej triedy, teda tam, kde BMW operuje svojím 3 GT a 4 Gran Coupé a Audi má A5 Sportback. Nový model s označením CLC bude pochopiteľne vychádzať z triedy C a v hierarchii zaplní priestor medzi CLA a CLS. Nebude to ale tak skoro. Nové 4-dverové kupé má totiž vzísť až z novej generácie céčka a keďže tá súčasná má len necelé dva roky, nedočkáme sa určite skôr ako na prelome desaťročí. Každopádne, o výrobe CLC je už v Stuttgarte rozhodnuté. A isté je aj to, že CLC bude stáť o pol triedy vyššie ako klasický Mercedes-Benz triedy C.

Využije totiž jeho predĺženú platformu pre čínsku verziu, čo znamená väčšiu dĺžku aj dlhší rázvor náprav. Práve vďaka tomu by mala nájsť posádka aj pri nižšej línii strechy dostatok miesta na palube. Chýbať nebude ani ostrá verzia CLC 63 AMG s preplňovaným štvorlitrovým 8-valcom, keďže je známe, že v Stuttgarte sa aj napriek downsizingu 8-valcových motorov vzdať nemienia. Je možné, že CLC sa predstaví najprv v podobe konceptu, čo by mohlo byť už do dvoch rokov, ako avízo novej triedy C. Tá by sa mala objaviť na trhu o čosi skôr ako samotné CLC.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes #Mercedes-Benz #Mercedes-Benz CLC
Články podľa značiek