Qoros 5: Čínske SUV je na spadnutie. Európa sa ale nedočká

Qoros v tichosti zrušil svoje veľké európske plány, a bohužiaľ, veľmi sa mu nedarí ani v Číne. Spolieha na rozšírenie ponuky. Posilou má byť jeho druhé SUV Qoros 5. Na svete je prvá snímka.

22.10.2015 06:00
debata
Nové SUV Qoros 5 vychádza dizajnovo z menšieho... Foto: Qoros
Qoros 5 Nové SUV Qoros 5 vychádza dizajnovo z menšieho modelu Qoros 3 City SUV. V porovnaní s ním by ale malo byť približne o 20 cm dlhšie.

V roku 2016 plánovala čínsko-izraelská korporácia Qoros masívny útok na Európu. Na svete mali byť minimálne tri nové modly a európska dílerská sieť. Nič z toho sa ale nedeje. Qoros stiahol svoj model 3 dokonca aj z pilotného slovenského trhu. A problémy má aj v domovskej Číne, kde predal vlani len približne 7 000 áut, čo je desaťkrát menej ako plánoval. Zatiaľ to ale nevzdáva a pripravuje rozšírenie ponuky aspoň v „ríši stredu“.

Qoros 5 spočíva na modulárnej platforme, ktorú... Foto: Qoros
Qoros 5 Qoros 5 spočíva na modulárnej platforme, ktorú zdieľa s ostatnými modelmi.

Po Qorose 3 vo verziách sedan, hatchback a crossover City SUV, predstavuje svoj druhý modelový rad.Prvé snímky ukazujú Qoros 5 ako svalnaté SUV s dĺžkou 4,6 metra, čo znamená nárast približne o 20 cm v porovnaní s Qorosom Hatch. Oba modely sú ale postavené na spoločnej modulárnej platforme. To isté platí aj o technike. Pod kapotou bude pracovať známy preplňovaný benzínový 4-valec 1,6 Turbo s výkonom 115 kW spojený s manuálnou alebo dvojspojkovú prevodovkou.

Zaujímavé je, že v porovnaní s klasickými SUV, akými sú napríklad Honda CR-V alebo Toyota RAV4, má Qoros 5 skôr charakter hatchbacku. Chýba mu totiž tretie bočné okno. Je ale možné, že zohrá úlohu crossoveru a že neskôr príde aj skutočné SUV. Určite však zatiaľ nie v Európe, kde štart odložil Qorosu zatiaľ na neurčito. Žiadne ďalšie informácie známe nie sú. Viac prezradí Qoros na autosalóne v Guangzhou, kde bude mať jeho novinka svetovú výstavnú premiéru.

Qoros 5
Qoros 5
+2Qoros 5

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Qoros #Qoros 5
Články podľa značiek