Toyota Prius e-Four: Nový hybrid dostane štvorkolku

Prius štvrtej generácie ešte nestihol doraziť na trh ani prezradiť svoje technické údaje. Napriek tomu tu máme z Japonska celkom novú a nečakanú informáciu. Toyota sa pochválila, že najpredávanejší hybrid planéty dostane po prvý raz v 20-ročnej histórii pohon oboch náprav.

30.10.2015 12:00
debata (2)
Prius je na svete dvadsať rokov. No až teraz... Foto: Toyota
Toyota Prius - 2016 Prius je na svete dvadsať rokov. No až teraz dostane pohon oboch náprav.

Je to tak. Na svet príde Prius 4×4. Samozrejme, nepôjde o klasickú štvorkolku s mechanickým prepojením motora s prednou a so zadnou nápravou. Použije modifikovaný systém e-Four z Lexusu RX, čo znamená, že okrem spaľovacieho motora 1,8 VVT-i a predného elektromotora dostane navyše aj zadný elektromotor.

Prekvapujúce rozhodnutie vyplýva z popularity štvorkoliek v Japonsku. Na európske pomery je ich tam neúrekom. Pohon 4×4 má v tejto krajine napríklad aj malý Yaris, Honda Vezel Hybrid (HR-V), Mazda 2, ale aj množstvo miniatúrnych áut triedy Kei Car. Aj preto bude Prius e-Four dostupný len na domácom japonskom trhu. A postaviť sa má najmä proti hybridnému Vezelu.

Hybridný Prius využije technológiu dvoch... Foto: Toyota
Toyota Prius e-Four - 2016 Hybridný Prius využije technológiu dvoch elektromotorov, z toho jedného na zadnej náprave. Riešenie je známe pod názvom e-Four z Lexusu RX 450h.

Pôvodne s takouto možnosťou Toyota nerátala. Podľa nej nebolo totiž dôležité, aby bol hybridný Prius univerzálnym vozidlom za každých okolností. Lenže páni z marketingu zmenili názor. A technici sa pravdepodobne ani nebránili. Výhodou je, že Prius stojí na modulárnej platforme TNGA, ktorá umožňuje bezproblémovú zástavbu hybridnej technológie aj pohonu oboch náprav.

Z toho dôvodu je dno kufra zvýšené len o päť milimetrov, takže objem batožinového priestoru sa v porovnaní s bežnými verziami Priusu vybavenými rezervným kolesom prakticky nezmenil a ponúka stále 457 litrov. Toyota tiež tvrdí, že druhý elektromotor bude mať len minimálny vplyv na zvýšenie hmotnosti a spotreby Priusu.

Toyota Prius - 2016
Toyota Prius - 2016
+31Toyota Prius - 2016

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Toyota Prius #Autosalón Tokio 2015
Články podľa značiek