Volvo S90: Nová vlajková loď z Göteborgu už v Detroite

Volvo uvoľnilo prvé teaserové snímky novej vlajkovej lode S90. Tá má termín premiéry naplánovaný na januárový detroitský autosalón. V ponuke nahradí súčasný model S80.

27.11.2015 14:00
Volvo S90 - 2016 Foto:
Prvá snímka siluety S90 ukazuje elegantné línie aj tvar trojice bočných okien. Novinka by mala byť o niečo dlhšia ako jej predchodca s označením S80, zároveň však aj ľahšia.
debata

Súčasná generácia Volva S80 je na trhu s jedinou väčšou modernizáciou od roku 2007. A hoci životný cyklus modelov vyššej triedy je o čosi dlhší než tých bežných, osem rokov je predsa len priveľa. Takže premiéra nástupcu s označením S90 je naozaj na spadnutie. Odohrá sa na najväčšej americkej motorshow – januárovom autosalóne v Detroite. Novinka má konkurovať Audi A6, Mercedesu-Benz triedy E či BMW radu 5.

Volvo na ňu upozorňuje prvými oficiálnymi teaserovými fotografiami, ktoré zachytávajú vlajkovú loď z profilu a zo zadnej časti. Tie len potvrdzujú, že únik dizajnu formou odcudzených modelov v mierke 1 : 43, ktoré sme vám nedávno ukázali, nebol len kačicou. Línie naozaj zodpovedali realite. Vpredu bude dominantou maska a reflektory s dennými diódami v tvare Thorovho kladiva.

Svetelná technika bude spoliehať výlučne na LED... Foto: Volvo
Volvo S90 - 2016 Svetelná technika bude spoliehať výlučne na LED diódy.

Novinka bude, podobne ako veľké SUV XC90, postavená na novej modulárnej platforme SPA. To jej má priniesť nižšiu hmotnosť, hoci rozmery majú v porovnaní s odchádzajúcim modelom o čosi vzrásť. To je ale všetko, čo Volvo oficiálne prezradilo. V každom prípade vieme, že nové S90 sa definitívne rozlúči s 5-, 6– a 8-valcovými motormi. Nahradia ich 4-valce Drive-E. Najvýkonnejšou verziou bude plug-in hybrid T8 Twin Engine s výkonom 295 kW.

Po sedane S90 sa má s odstupom približne pol roka objaviť aj verzia kombi V90. Len pre úplnosť spomeňme, že s Volvom S90 sme sa už v histórii švédskej značky stretli. Toto označenie niesol model 960 v závere svojej produkcie, teda v roku 1998. Išlo o poslednú „zadokolku“ Volva. Vyrábala sa aj ako kombi V90. Skutočným bonbónikom v ponuke sa stal vrcholový variant S90 Royal s predĺženým rázvorom, barom a telefónom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volvo #Volvo S90 #autosalón Detroit 2016
Články podľa značiek