Škoda: Aké novinky prinesie modelový rok 2017?

V roku 2017 sa dočkajú modernizácie všetky modely českej automobilky. Avizované vylepšenia sa momentálne týkajú len pohonných jednotiek a výbav. Vonkajší vzhľad sa zatiaľ meniť nebude a na nové veľké SUV si budeme musieť počkať do parížskeho autosalónu.

09.05.2016 06:00
debata (2)
Zadná parkovacia kamera s ostrekovačom bude k... Foto: Škoda
Skoda Fabia zadna parkovacia kamera Zadná parkovacia kamera s ostrekovačom bude k dispozícii aj pre Škodu Fabia. Vo výbave Style bude dokonca bez príplatku.

Citigo

Najmenší model v súčasnej ponuke Škody ponúkne bohatšiu strednú výbavu Ambition. Na rozdiel od základnej výbavy Active bude mať štandardne LED diódy na denné svietenie, zatmavené koncové svetlá a dáždnik pod sedadlom spolujazdca. Za príplatok bude k dispozícii Colour-Paket, čiže dvojfarebný lak (strecha a spätné zrkadlá sú buď čierne alebo biele).

Príplatková výbava sa rozšírila o klimatizáciu Climatronic, svetelné a dažďové senzory a displej Maxi Dot. Do rádií Blues a Swing bude možné vložiť SD kartu aj USB. Rádio Swing bude mať farebný displej, šesť reproduktorov a možnosť pripojenia cez Bluetooth. Práve cez bezdrôtové pripojenie sa bude dať rádio spárovať so smartfónmi s operačnými systémami iOS aj Android.

Fabia

Najväčšou novinkou v prípade Fabie je určite adaptívny tempomat. Pod skratkou ACC (Adaptive Cruise Control) bude k dispozícii pre hatchback aj kombi, ale len pre motory 1.2 TSI a 1.4 TDI. Adaptívny tempomat sleduje okolité vozidlá prostredníctvom radarového snímača a je aktívny v rýchlostiach od 30 do 160 km/h. Okrem nastavenej rýchlosti udržuje aj nastavený odstup a vozidlo automaticky spomaľuje a zrýchľuje.

V najvyššej výbave Style bude štandardom parkovacia kamera s ostrekovačom a diódové osvetlenie tabuľky s EČV. V nižších výbavách si za spomínané prvky bude treba priplatiť. Farebný variant bude v ponuke pod názvom Colour Concept a zákazníci budú mať na výber strieborné, čierne a biele pätnásťpalcové kolesá Matone. Od výbavy Ambition bude štandardom aj dáždnik a ku karosérii kombi bude dodávaná aj deliaca sieť batožinového priestoru.

Dáždnik pod sedadlom spolujazdca po novom... Foto: Škoda
Skoda dazdnik pod sedadlom spolujazdca Dáždnik pod sedadlom spolujazdca po novom nájdeme aj v modeloch Rapid, Fabia a Citigo.

Rapid

Už v základnej výbave Active budú mať karosérie liftback aj Spaceback chrómované vnútorné kľučky. Štandardom bude aj 12V zásuvka v batožinovom priestore a dáždnik. Príplatkovú výbavu budú tvoriť chrómované okenné lišty, zadná parkovacia kamera s ostrekovačom a LED diódové osvetlenie tabuľky s EČV. Vo výbave Ambition bude na výber čiernosivá alebo čierno-modrá kombinácia čalúnenia pozostávajúceho z látky, koženky a kože na bokoch. V prípade výbavy Style si bude možné zvoliť čierne alebo čierno-béžové čalúnenie. Výbava Monte Carlo bude mať navyše čierne stĺpiky a strop. Ďalšou novinkou bude aj ambientné osvetlenie a v prípade záujmu bude možné vybaviť druhý rad sedadiel lakťovou opierkou.

Yeti

Základnú výbavu verzie Outdoor s palubným počítačom MFA bude možné vylepšiť paketom Plus. Ten obsahuje predné hmlové svetlá a výškovo nastaviteľné predné sedadlá. Yeti Outdoor s motorom 1.2 TSI/81 kW bude k dispozícii s manuálnou prevodovkou aj s automatickou dvojspojkovou prevodovkou DSG. Výbava Monte Carlo bude v ponuke aj s preplňovaným vznetovým motorom 2.0 TDI/81 kW a pohonom 4×4. Voliteľná klimatizácia Climatronic dostala peľový filter. LED diódové osvetlenie tabuľky s EČV je štandardom iba v najvyššej výbave Laurin & Klement, v nižších výbavách si zaň treba priplatiť.

Octavia

V prípade Octavie je najpodstatnejšou novinkou nahradenie staršieho motora 1.2 TSI/81 kW novým preplňovaným trojvalcom 1.0 TSI/85 kW. Nový motor možno skombinovať so šesťstupňovou manuálnou prevodovkou alebo so sedemstupňovým dvojspojkovým automatom DSG. K motorom s výkonom 110 kW a viac bude k dispozícii adaptívny podvozok DCC (Dynamic Chassis Control), ktorý poskytuje tri jazdné režimy, a to komfortný, normálny a športový. V Octavii pribudli aj parkovacia kamera s ostrekovačom a klimatizácia Climatronic s peľovým filtrom. Vďaka phoneboxu bude možné bezdrôtovo pripojiť smartfón k anténe a indukčne ho dobíjať podobne ako v Superbe.

Superb

Výkonnostné verzie so 110 kW a viac budú dodávané so športovým alebo adaptívnym podvozkom. Kombi karoséria s klasickým podvozkom dostala na zadnú nápravu samočinnú reguláciu svetlej výšky Nivomat, ktorá sa prejaví pri väčšom zaťažení. K dispozícii bude aj paket, ktorý v spojení so systémom Driving Mode Select uloží do pamäti nastavenia jazdného profilu, infotainmentu, polohu elektricky nastaviteľných sedadiel a spätných zrkadiel. Interiér najvyššej výbavy Laurin & Klement bude v ponuke v hnedej, v hnedo-béžovej alebo v čiernej farbe.

Podobne ako pri predchádzajúcich modeloch aj Superb dostane zadnú parkovaciu kameru s ostrekovačom a klimatizáciu s peľovým filtrom. Ambientné osvetlenie už nebude ponúkať len tri, ale až desať farieb. Dvere batožinového priestoru karosérie kombi sa budú nielen otvárať, ale aj zatvárať pohybom nohy. Infotainmenty Bolero a Amundsen bude vodič ovládať cez osempalcovú obrazovku.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #novinky #2017
Články podľa značiek