Lamborghini Aventador Miura Homage spomína na legendu

Je to už 50 rokov odkedy prišlo na svet zjavenie v podobe Lamborghini Miura. Kupé, ktoré otriaslo základmi Maranella, si tak v Sant Agata pripomínajú limitovanou edíciou Aventadoru. Prekvapí, že s legendou nemá nič spoločné. Nebyť výročnej plakety, asi na paralelu ani neprídete.

07.07.2016 19:00
debata
Jedinou paralelou, ktorá spája Aventador Miura... Foto: Lamborghini
Lamborghini Aventador Miura Homage - 2016 Jedinou paralelou, ktorá spája Aventador Miura Homage s ikonickou predlohou, je červenooranžový lak Rosso Arancio Miura.

V Sant Agata sa roztrhlo vrece s výročiami. Nedávno Lamborghini oslávilo 50 rokov založenia značky či sto rokov od narodenia Ferruccia Lamborghiniho a teraz tu máme polstoročie od premiéry prelomovej Miury. To nemohlo ostať bez povšimnutia. Pri tejto príležitosti uvádza „Lambo“ limitovanú edíciu Aventadoru s prívlastkom Miura Homage. Ide nepochybne o krásny kus auta, ale význam Miury vo svete športových áut by si zaslúžil čosi veľkolepejšie. Miura Homage je totiž len vyšperkovaným Aventadorom, a to bez akéhokoľvek výkonového tuningu a s minimom vizuálnych paralel s historickou ikonou.

Interiér spomína na legendu nápismi a plaketami... Foto: Lamborghini
Lamborghini Aventador Miura Homage - 2016 Interiér spomína na legendu nápismi a plaketami „Miura 50“.

Ak sa domnievate, že za základ poslúžila aspoň nová ostrá verzia L750–4, tak ste na omyle. Pod kapotou pracuje „štandardný“ 6,5-litrový 12-valec s výkonom 700 koní, teda 515 kilowattov, a krútiacim momentom 690 Nm. Jedinou zmenou je dvojfarebný lak, kombinujúci červenú farbu Rosso Arancio Miura so zlatými doplnkami a zlatými 20-, respektíve 21-palcovými diskami. Na výber je ale aj modrý lak Blu Tahiti a zelený Green Verde Scandal, ktoré vzdialene pripomínajú farebnú škálu Miury. A ak by to nebolo každému jasné, pomôžu plakety „Miura 50“. S farebnosťou sa dizajnéri vyhrali aj v interiéri.

Pod kapotou pracuje štandardný 6,5-litrový... Foto: Lamborghini
Lamborghini Aventador Miura Homage - 2016 Pod kapotou pracuje štandardný 6,5-litrový 12-valec s výkonom 515 kW. Dynamika limitovanej edície je preto zhodná s klasickým Aventadorom. Stovku zvládne za 2,9 sekundy.
Na výber je čierna koža Nero Ade alebo hnedá Terra Emilia. Ani tu nechýbajú nápisy Miura 50, tentoraz vyšité v čalúnení. To je však všetko, čo Aventador v rámci úprav podstúpil. Dynamické parametre sa nijako nelíšia od štandardných verzií. Stovku zvládne Miura Homage za 2,9 sekundy a dosiahne maximálnu rýchlosť 350 km/h. Sluší sa možno spomenúť, že originál z roku 1966, vybavený naprieč uloženým 12-valcom s objemom 3,9 litra, ponúkal 350 koní a 355 Nm krútiaceho momentu. Z limitovanej edície, predstavenej na festivale rýchlosti v Goodwoode, vznikne len 50 exemplárov. Cena zatiaľ oznámená nebola.
Lamborghini Aventador Miura Homage - 2016
Lamborghini Aventador Miura Homage - 2016
+5Lamborghini Aventador Miura Homage - 2016

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lamborghini #Lamborghini Aventador #Lamborghini Miura #Lamborghini Aventador Miura Homage
Články podľa značiek