BMW 5: Nová päťka na prvých snímkach. Zatiaľ v laboratóriu

Mníchov zvolil zvláštnu formu prezentácie novej generácie BMW radu 5, ktoré sa predstaví ešte tento rok. Ukázal ho s kamuflážou akoby mimochodom v laboratóriu. Hlavnú rolu tu totiž hrá supermoderné optické zariadenie.

01.08.2016 19:00
BMW 5 - 2017 laboratórium Foto:
Nová generácia BMW 5 je prvým mníchovským modelom, pri ktorom BMW použilo špičkové meracie zariadenie.
debata

BMW sa pochválilo, že disponuje novým optickým zariadením, ktoré dokáže vytvoriť takmer dokonale presný virtuálny 3D model akéhokoľvek objektu. V tomto prípade hovoríme samozrejme o aute. Rozdiely v porovnaní s realitou sa pohybujú v tolerancii 100 mikrometrov. A asi netreba zdôrazňovať, že presnosť je pri výrobe áut kľúčovým parametrom. Mníchov môže vďaka tomu zistiť akékoľvek odchýlky v tvare vozidla a to ešte vo fáze vývoja, čo znamená ušetrenie nákladov na neskoršie korekcie.

Systém vytvárajúci takmer dokonalý virtuálny 3D... Foto: BMW
BMW 5 - 2017 laboratórium Systém vytvárajúci takmer dokonalý virtuálny 3D model má dve robotické paže s meracími zariadeniami. Tie dokážu zoskenovať obe strany auta súčasne a za veľmi krátku dobu.

Z výrobných liniek tak môžu hneď od začiatku schádzať takmer dokonalé autá. Výhodou nového zariadenia je aj jeho rýchlosť. Eduard Obst, šéf oddelenia geometrickej analýzy a meracích technológií k tomu povedal: „Sme hrdí, že sme novým meracím strediskom dosiahli vo fáze prípravy výroby tak veľkého míľniku. Jediné meranie nám totiž vytvorí model celého auta. Zdĺhavé jednotlivé merania a zbieranie dát už nebudú potrebné. Ušetríme čas a zvýšime kvalitu hneď od štartu sériovej výroby.“

Zariadenie sa skladá z dvoch robotických paží s optickými snímačmi, pričom každá z nich skenuje jednu stranu vozidla. Výsledkom je spomínaný virtuálny 3D model. Prvým autom, pri výrobe ktorého BMW využilo nové meracie zariadenie je nová generácia BMW radu 5, ktorá sa predstaví ešte tento rok ako odpoveď na konkurenčnú triedu E zo Stuttgartu. Spolu s informáciou o optickom systéme preto poslalo BMW do sveta aj vôbec prvé oficiálne snímky novej päťky. Samozrejme v kamufláži počas vytvárania virtuálneho modelu.
BMW 5 - 2017 laboratórium
BMW 5 - 2017 laboratórium
+6BMW 5 - 2017 laboratórium

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #BMW 5
Články podľa značiek