Ford Ka+: Do Európy prichádza hatchback za rozumnú cenu

Ford rozširuje ponuku kompaktných modelov pre európsky trh. Okrem úspešnej Fiesty obohatí segment malých áut aj novým modelom Ka+. Zákazníkov osloví vnútorným priestorom a prijateľnou cenou.

28.10.2016 16:00
Ford-Ka plus-2017-1024-02 Foto:
Vonkajším vzhľadom bude Ka+ potvrdzovať príslušnosť k dizajnovej rodine modelov americkej automobilky.
debata (2)

Dopyt po malých cenovo dostupných automobiloch v Európe rastie. V roku 2015 sa na starom kontinente predalo 410 tisíc vozidiel segmentu B. Podľa odhadov sa ich počet do roku 2020 viac ako zdvojnásobí. Ford na vývoj trhu reaguje zaradením nového modelu s označením Ka+, ktorý vytvorí alternatívu k Fieste.

Vonkajším vzhľadom bude Ka+ potvrdzovať príslušnosť k dizajnovej rodine modelov americkej automobilky. Jeho hlavnou prednosťou však má byť vnútorný priestor. Ka+ je o niečo kratší ako Fiesta, no zároveň je o 29 mm vyšší. Podľa údajov výrobcu sa na zadnom sedadle pohodlne zvezie dvojmetrový človek sediaci za dvojmetrovým vodičom.

Podľa údajov výrobcu sa na zadnom sedadle... Foto: Ford
Ford-Ka plus-2017-1024-20 Podľa údajov výrobcu sa na zadnom sedadle pohodlne zvezie dvojmetrový človek sediaci za dvojmetrovým vodičom.

Praktickosť interiéru pokračuje batožinovým priestorom s objemom 270 litrov a operadlami druhého radu sedadiel, ktoré možno sklopiť v pomere 60:40. Okrem toho sa v kabíne nachádza 21 malých odkladacích priehradiek. Tie zahŕňajú aj odkladacie priestory v predných dverách na litrovú fľašu, pollitrovú fľašu a malý dáždnik.

Pohon modelu Ka+ bude mať na starosti 1,2-litrový zážihový agregát Duratec v dvoch výkonnostných verziách. Slabšia bude dosahovať maximálny výkon 52 kW (70 k) a silnejšia 63 kW (85 k). V prípade oboch verzií bude motor spolupracovať s päťstupňovou manuálnou prevodovkou. Kombinovaná spotreba paliva by nemala prekročiť 5 litrov na 100 kilometrov.

Vo Forde sa špeciálne zamerali na akustický... Foto: Ford
Ford-Ka plus-2017-1024-28 Vo Forde sa špeciálne zamerali na akustický komfort modelu Ka+.

Šoférovanie Fordu Ka+ bude vylepšovať elektronický posilňovač riadenia, ktorý bude uľahčovať krútenie volantom pri pomalej jazde a zlepšovať odozvu riadenia pri vyšších rýchlostiach. Cieľom úpravy riadenia je uľahčiť manévrovanie v meste a zlepšiť dojem z jazdy mimo mesta.

Vo Forde sa špeciálne zamerali na akustický komfort modelu Ka+. Znižovať hluk v kabíne budú dokonalejšie tesnenia v dverách, hydraulické upevnenie motora znižujúce vibrácie, zvukovo izolačné materiály použité v motorovom priestore, v A-stĺpikoch a vo dverách, nové puzdrá zadného zavesenia kolies a aerodynamické prvky na spätných zrkadlách zabraňujúce nárazom vzduchu.

Obe výkonnostné verzie budú mať v základnej výbave manuálnu klimatizáciu, elektricky ovládané predné okná a zrkadlá, asistent rozjazdu do kopca alebo obmedzovač rýchlosti. Záujemcovia o výkonnejšiu verziu si budú môcť priplatiť za automatickú klimatizáciu, tempomat, kožený volant, vyhrievané predné sedadlá, zadné parkovacie senzory, elektricky ovládané zadné okná, vyhrievané a elektricky sklopné spätné zrkadlá, stmavené zadné sklá alebo pätnásťpalcové zliatinové disky kolies. Základná cena modelu by sa mala pohybovať okolo 10 tisíc eur.

Ford Ka+ 2017
Ford Ka+ 2017
+22Ford Ka+ 2017

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #hatchback #Ford #Ford Ka+
Články podľa značiek