Jaguar XJR575: Na 300 km/h za 44 s! A v dokonalom tichu

V Coventry jemne omladili vlajkovú loď XJ. A k tomu pribalili športový derivát XJR575 - doteraz najvýkonnejšiu sériovú limuzínu Jaguaru. Brutálnu akceleráciu sprevádza len ticho na palube.

08.08.2017 06:00
debata
Najvýkonnejšia limuzína z Coventry netají svoju... Foto: Jaguar
Jaguar XJR575 - 2017 Najvýkonnejšia limuzína z Coventry netají svoju športovú DNA. Agresívnu prednú masku a nárazník dopĺňajú rozšírené prahy či 20-palcové disky kolies.

Vlajková loď Jaguaru má už čo-to za sebou. Súčasná generácia je na trhu od roku 2009, a tak aj napriek revolučným zmenám, ktoré priniesla v oblasti dizajnu, už nezaprie svoj pokročilý vek. Navyše, vyrovnávať sa musí s podstatne mladšou konkurenciou. Na svete je modernizovaná trieda S zo Stuttgartu, úplne nová generácia BMW radu 7 a čoskoro aj novučičké Audi A8. Predaje padajú nadol. Kým v roku 2010 putovalo k európskym zákazníkom 3 590 kusov týchto luxusných limuzín, vlani to bolo už len 1 847.

Jaguar XJR575 - 2017
Jaguar XJR575 - 2017
+11Jaguar XJR575 - 2017

Zdá sa, že je čas na veľkú zmenu, lenže internetom sa šíria skôr než správy o príchode novej generácie, informácie spochybňujúce budúcnosť tohto modelu. V Coventry na súčasné XJ ale ešte nezanevreli. Potvrdzuje to modelový rok 2018, ktorý dostal zopár zlepšení ale hlavne novú top verziu XJR575. Číslo v názve demonštruje výkon v konských silách, čo znamená nielen to, že vynovené XJR sa posilnilo o 25 koní, ale aj to, že je historicky najsilnejším sériovým sedanom Jaguaru. Teda ak neberieme do úvahy nedávno predstavenú „limitku“ menšieho XE SV Project 8, ktorá pod kapotou ukrýva rovných 600 koní.

Vzadu upúta pozornosť väčší spojler a štyri... Foto: Jaguar
Jaguar XJR575 - 2017 Vzadu upúta pozornosť väčší spojler a štyri koncovky výfukov.

Za zvýšeným výkonom známeho kompresorového 8-valca s objemom piatich litrov stoja čiastkové úpravy, najmä zvýšenie prepĺňacieho tlaku. Na zadné kolesá tak cez 8-stupňový automat posiela „brutálnych“ 423 kW a 700 Nm krútiaceho momentu. Akceleráciu z 0 na 100 km/h zvládne táto luxusná šelma s hmotnosťou 1 875 kg za 4,4 sekundy a dosiahne maximálnu rýchlosť 300 km/h. Na to potrebuje iba 44 sekúnd. A dokázala by aj viac, nebyť obmedzovača rýchlosti. Rovnako dobre je na tom predĺžená verzia LWB, ťažšia len o 10 kg. XJR575 si totiž môžete dopriať aj v tejto podobe.

Interiér je vyšperkovaný športovými sedadlami s... Foto: Jaguar
Jaguar XJR575 - 2017 Interiér je vyšperkovaný športovými sedadlami s diamantovým prešívaním a nastaviteľnými bočnicami. Aj napriek "brutálnej" dynamike sľubuje Jaguar na palube dokonalé ticho.

Ak by XJR použilo štvorkolku, mohlo by sa v šprinte na stovku vyrovnať nemeckým konkurentom s prívlastkami AMG alebo M. Takto má čo robiť s prenosom výkonu na asfalt, hoci mu pomáha vyspelá trakčná kontrola. Navonok svoje športové gény rozhodne netají. Firemný tuning priniesol XJR nový agresívny predný nárazník, čiernu masku, sacie otvory v prednej kapote, rozšírené prahy, zadný spojler, štyri koncovky výfukov a špecifické lesklé 20-palcové disky kolies Farallon, ukrývajúce červené strmene bŕzd. K dispozícii sú aj nové odtiene laku – modrý Velocity Blue a sivý Corris Grey.

Vidlicový kompresorový 8-valec posiela k zadným... Foto: Jaguar
Jaguar XJR575 - 2017 Vidlicový kompresorový 8-valec posiela k zadným kolesám 423 kW a 700 Nm krútiaceho momentu.

Interiér je vyšperkovaný diamantovým prešívaním sedadiel a nastaviteľnými bočnicami operadiel. Okrem toho využíva všetky novinky modernizovaného modelového radu. Napríklad nové rozhranie InControl so štvorjadrovým procesorom a väčším 10-palcovým dotykovým displejom. To umožňuje pripojenie na internet cez WiFi hotspot až pre osem externých zariadení. Asistenčné systémy zas ťažia z novej stereokamery, ktorej dáta využíva napríklad monitoring jazdných prúdov a autonómne brzdy s monitoringom chodcov, pracujúce v rozmedzí od päť do 60 km/h.

Vynovená vlajková loď z Coventry bude debutovať na septembrovom autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom. Tam možno dorazia aj informácie o budúcnosti Jaguaru XJ.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jaguar #Jaguar XJ #autosalón Frankfurt 2017 #Jaguar XJR
Články podľa značiek