Honda EV Urban Concept: Tento elektromobil pôjde do výroby!

Honda ukázala vo Frankfurte sympatický koncept mestského elektromobilu. A nejde o výstrel do tmy. Sériová verzia dorazí na trh už v roku 2019. Jednoduchý dizajn pritom skrýva množstvo invenčných technológií.

06.10.2017 12:00
debata (2)
Elektrický koncept EV Urban prekvapuje... Foto: Honda
Honda Urban EV Concept - 2017 Elektrický koncept EV Urban prekvapuje jednoduchým dizajnom evokujúcim modely Hondy zo sedemdesiatych rokov. Falošnú masku tvorí displej so zobrazením odkazov.

Honda už dávnejšie avizovala, že hybridné autá považuje len za mostík k čisto elektrickej mobilite. Možno aj preto sú jej najnovšie hybridy ako Accord a CR-V elektromobilmi s predĺženým dojazdom. Tie majú k čiste elektrickým autám ešte bližšie ako zásuvkové plug-in hybridy. Nepotrebujú napríklad klasickú prevodovku. Lenže vo Frankfurte nad Mohanom išla Honda ešte ďalej. Koncept EV Urban je zhmotnením jej vízie prvého elektromobilu bez akéhokoľvek spaľovacieho motora. A nejde o víziu vzdialenej budúcnosti. EV Urban Concept je v podstate prototypom sériového modelu, ktorý príde na trh už v roku 2019.

Na dĺžku má EV Urban necelých 3,9 metra, teda... Foto: Honda
Honda Urban EV Concept - 2017 Na dĺžku má EV Urban necelých 3,9 metra, teda približne o 100 mm menej ako súčasný Jazz. Veľký rázvor a malý objem hnacej techniky však dokázali vytvoriť dosť miesta pre posádku.

Kým ostatné automobilky štartujú svoju elektrickú ofenzívu cez luxusné limuzíny, a najmä populárne crossovery, v ktorých sa cena batérií ukryje ľahšie ako pri nižších triedach, Honda dala prednosť malému mestskému autu. Ešte o 100 mm kratšiemu, ako je súčasný Jazz. Na tomto malom formáte s dĺžkou necelých 3,9 metra predviedla množstvo invencie. Dizajnom akoby sa obrátila k jednoduchosti sedemdesiatych rokov. Minimalistické poňatie pôsobí v jej podaní veľmi sympaticky. Falošnú prednú masku tvorí v podstate displej so svietiacim logom. Dokáže však zobrazovať aj informácie pre ostatných účastníkov premávky, dokonca viacjazyčne.

Do interiéru sa vstupuje cez pár protismerných... Foto: Honda
Honda Urban EV Concept - 2017 Do interiéru sa vstupuje cez pár protismerných dverí. To má uľahčiť prístup k zadným sedadlám.

A to vrátane pozdravov, rád pre iných vodičov a chodcov alebo stavu nabíjania. Denné svetlá tvoria svietiace kruhy. Jednoduchá je aj predná kapota. Zrkadlá nahradily kamery. Z profilu zaujme pár širokých protismerných dverí, ktoré uľahčujú prístup do štvormiestneho interiéru. Dobrý výhľad zas zabezpečuje široké čelné okno a extrémne úzke stĺpiky. Displej nájdemeaj vzadu. Interiér je inšpirovaný svetom bytového dizajnu. Namiesto samostatných sedadiel tu preto nájdeme dve lavice čalúnené látkou a prvkami evokujúcimi drevo. Výplne dverí dokonca evokujú po uzavretí operadlá sedacej súpravy.

Dizajn interiéru je inšpirovaný svetom nábytku.... Foto: Honda
Honda Urban EV Concept - 2017 Dizajn interiéru je inšpirovaný svetom nábytku. Aj preto sú tu dve lavice namiesto klasických samostatných sedadiel. Palubná doska nesie veľký panoramatický displej.

Zadné bezpečnostné pásy sú ukotvené v strede, čo uľahčuje manipuláciu s nimi. Nezavadzajú totiž pri nastupovaní ani vystupovaní. Mimoriadne jednoduchá je aj prísne horizontálna palubné doska potiahnutá imitáciou dreva. Lenže nad ňou sa vznáša obrovský panoramatický displej zaberajúci takmer celú šírku kabíny a ďalšie dva nájdeme vo dverách. Vďaka tomu tu zredukovala Honda počet ovládacích prvkov len na tri. Všetko sa ovláda dotykom na displeji, volante alebo hlasom. O technike Honda nič neprezradila. Koncept však stojí na novej elektrickej platforme s ľahkými a kompaktnými akumulátormi zabudovanými v podlahe.

S okolím dokáže EV Urban komunikovať aj vďaka... Foto: Honda
Honda Urban EV Concept - 2017 S okolím dokáže EV Urban komunikovať aj vďaka zadnému displeju.
Túto platformu môžeme brať aj ako základ ďalších elektrických sériových vozidiel. Napríklad kupé, ktoré sa v podobe konceptu predstaví koncom októbra v Tokiu. Honda tiež prezradila, že energiu uskladnenú v akumulátoroch elektromobilov plánuje využívať pre domácnosti cez systém Power Manager či dokonca vracať späť do elektrickej siete a tým minimalizovať spotrebu.
Honda Urban EV Concept - 2017
Honda Urban EV Concept - 2017
+10Honda Urban EV Concept - 2017

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Honda #Honda Urban Concept
Články podľa značiek