Duster: Rumunské SUV už aj ako Renault. A s dvojlitrom!

Bestseller Dacie a skupiny Renault, SUV Duster, „sekol“ kariéru nielen v Európe, ale aj v Ázii a Južnej Amerike. Tam ho však poznajú ako Renault Duster. A teraz prichádza v novom vydaní. V porovnaní s Daciou má odlišný dizajn aj techniku.

22.11.2017 06:00
debata (6)
Duster s logom Renaultu sa môže pýšiť úplne... Foto: Renault
Renault Duster - 2018 Duster s logom Renaultu sa môže pýšiť úplne odlišnou prednou maskou, svetlami aj prepracovaným nárazníkom a kapotou. Viac tak ladí so súčasnými francúzskymi SUV Koleos a Kadjar.

Bolo len otázkou času, kedy sa po premiére novej Dacie Duster predstaví aj jej derivát s logom Renaultu. Pod toto značkou už totiž prvá generácia dávno úraduje v Rusku, Indii či celej Južnej Amerike. A rovnako úspešne ako Dacia v Európe. Novinkou je, že nový Renault Duster sa bude od materskej Dacie líšiť o čosi viac ako v minulosti. Nejde len o jednoduchý „rebrending“ s francúzskym kosoštvorcom. Jasné je to hneď z prvých oficiálnych fotografií, ktoré Renault zverejnil pre potreby mimoeurópskych trhov.

Renault Duster dostal celkom odlišnú prednú masku v štýle luxusného Koleosu, ktorá ovplyvnila nielen tvar svetiel, ale aj dizajn nárazníka a kapoty. V podstate tu tak máme celkom novú prednú časť, ktorá pôsobí možno ešte hodnotnejšie ako v prípade rumunského originálu. Vzadu však už financie na väčšie zmeny nestačili. Predsa len, Duster si stráži svoju cenu, práve za ňou stojí jeho celosvetový úspech. Takže až na logo Renaultu na piatych výklopných dverách je juhoamerický derivát totožný s Daciou.

Interiér dostal namiesto kruhových prieduchov... Foto: Renault
Renault Duster - 2018 Interiér dostal namiesto kruhových prieduchov ventilácie obdĺžnikové a tiež trojramenný volant, ktorý sa dá nastavovať v oboch smeroch.

O interiéri to však celkom neplatí. Renault Duster má volant podobný Alaskanu, teda s tromi namiesto štyrmi ramenami, dokonca nastaviteľný vo dvoch smeroch a namiesto kruhových prieduchov ventilácie obdĺžnikové, navyše lemované hliníkom. Duster s logom Renaultu môže tiež počítať s luxusnejším koženým čalúnením v titánovej či béžovej farbe. I keď za príplatok. Takže Renault sa snažil svoj Duster posunúť predsa len o čosi vyššie ako Daciu. Sedempalcové multimediálne rozhranie či prístrojový panel sú identické. Súčasťou výbavy je kompas, hill-holder a asistent pre zjazd z kopca.

Renault Duster - 2018 Foto: Renault
Renault Duster - 2018 Renault Duster - 2018

Zato pod kapotou sú opäť rozdiely. A nie malé. Preplňovaný 4-valec 1,2 TCe tu nenájdeme. Ponuka začína atmosférickým 4-valcom 1,6 SCe (85 kW), ktorý môže byť kombinovaný s kontinuálnou prevodovkou CVT, ktorá nie je v Dacii dostupná. I keď v tomto prípade výlučne s pohonom 4×2. Rovnako ako silnejší atmosférický agregát 2,0 SCe (108 kW) spojený štandardne s pohonom oboch náprav a so 6-stupňovým automatom. Nechýba ani diesel 1,5 dCi vo výkonových verziách 63, 68 alebo 82 kW. Slabšie verzie sú predokolky, tá najsilnejšia prináša dvojspojkovú prevodovku EDC aj náhon na všetky štyri kolesá.

Renault Duster druhej generácie odštartuje kariéru najprv v Južnej Amerike a potom zamieri do Ázie, Ruska či na Ukrajinu.
Renault Duster - 2018
Renault Duster - 2018
+8Renault Duster - 2018

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #Duster #Dacia Duster #Renault Duster
Články podľa značiek