Aston Martin Vanquish S Ultimate: Toto je impozantná rozlúčka s atmosférou

Vrcholový model z Gaydonu má svoje dni zrátané. Nová generácia Vanquishu klope na dvere. Tá súčasná sa však nevzdáva bez boja. Posledný Aston s atmosférickým 12-valcom sa rozlúči vo veľkolepom štýle. Verziou S Ultimate.

30.11.2017 06:00
debata
Špeciálna „limitka“ vychádza z vrcholového... Foto: Aston Martin
Aston Martin Vanquish S Ultimate - 2017 Špeciálna „limitka“ vychádza z vrcholového Aston Martina Vanquish S s výkonom 444 kW. A k tomu pridáva špeciálne farebné schémy. Napríklad čierny lak Ultimate Black s bronzovými dekoráciami na prednej maske.

Aston Martin odštartoval vlani novým DB11 veľkú modelovú obnovu. A čoskoro príde na rad aj nový Vanquish, teda vrchol hierarchie z Gaydonu. Na konte má toto aristokratické kupé s klasickým 6,2-litrovým 12-valcom už päť rokov. Nástupca dorazí možno na jar do Ženevy, a to s preplňovaným agregátom 5,2 V12, ktorý bude výsledkom spolupráce Aston Martina a koncernu Daimler, presnejšie divízie AMG. To nie je roduverným fanúšikom značky práve po chuti a tak pre nich Aston Martin pripravil na rozlúčku limitovanú edíciu Vanquish S Ultimate.

Farebný koncept sa prenáša aj do interiéru so... Foto: Aston Martin
Aston Martin Vanquish S Ultimate - 2017 Farebný koncept sa prenáša aj do interiéru so špecificky prešívanými sedadlami a lakťovou opierkou.

Napokon podobný prívlastok niesli pred časom odchádzajúce modely DBS či DB9. Vznikne len 175 exemplárov, ktoré budú zároveň rozlúčkou s atmosférickými motormi z Gaydonu. Základom je nedávno modernizovaný Vanquish S, ktorého výkon stúpol zo 421 na 444 kW, teda takmer na 600 koní. Tie smeruje cez 8-stupňový automat Touchtronic III k zadným kolesám. Britskému kupé s modrou krvou to umožňuje šprintovať na stovku za 3,5 sekundy a dosiahnuť maximálnu rýchlosť 323 km/h. V sérii sú adaptívne tlmiče aj karbónovo-keramické brzdy.

Špecifikom Vanquishu Ultimate sú aj čierne... Foto: Aston Martin
Aston Martin Vanquish S Ultimate - 2017 Špecifikom Vanquishu Ultimate sú aj čierne koncovky výfukov a extra dizajn diskov kolies.

V tom si je Ultimate rovné s Vanquishom S. Prináša však množstvo extra výbavy. Kupé aj kabriolet Volante sú k dispozícii s troma špeciálnymi farebnými schémami. Prvá spája čierny lak Ultimate Balck s grafikou Cooper Bronze, ktorú nájdete na prednej maske, bočných prahoch a na zadnom difúzore. Druhá schéma kombinuje sivý lak Xenon Grey s kobaltovými dekoráciami. Bronzové strmene bŕzd nahrádza žltými. Tretia schéma sa skladá z chladného laku White Gold a z doplnkov teplej bronzovej farby.

Vo všetkých troch verziách pritom nájdete karbónový splitter, karbónové zrkadlá, difúzor a tiež dvojfarebné disky. Farebné schémy sa prenášajú do interiéru. S čiernou alebo sivou kožou Phantom Grey môžu kontrastovať gaštanové, žlté alebo modré dekorácie. Farebné kombinácie však nie sú dané pevne. Zákazníci si tak môžu navrhnúť vzhľad interiéru a exteriéru sami. Podľa šéfa Marka Reichmana zdôrazňuje edícia Ultimate jedinečnú zmes tradície, technológie a remeselného spracovania značky s odvážnou farebnou modernou.

Nepôjde však o lacnú hračku. Za každý exemplár kupé si bude Aston Martin účtovať 293 995 a za kabriolet Volante 278 995 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Aston Martin Vanquish #Aston Martin Vanquish S #Aston Martina
Články podľa značiek