Mercedes-Benz CLS: Nové 4-dverové kupé ťaží aj z minulosti. Má radové 6-valce

Nové 4-dverového kupé CLS prichádza s technológiami triedy S aj úplne novým mikrohybridným 6-valcom 450 EQ Boost. Dizajnom chce však napodobniť prvú generáciu z roku 2004.

04.12.2017 06:00
debata
Tretia generácia CLS prichádza s dizajnovým... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz CLS - 2018 Tretia generácia CLS prichádza s dizajnovým jazykom Senzual Purity, ktorá preferuje ladné prechody a hladké povrchy. O to viac vynikne diamantová predná maska, ktorá sa rozširuje smerom nadol, aj úzke LED svetlá.

Mercedes-Benz urobil so svojím 4-dverovým kupé CLS doslova dieru do sveta. Športový derivát z vtedajšej triedy E zapôsobil ako blesk z jasného neba a Stuttgart si tak mohol na konto pripísať stvorenie nového segmentu. Konkurencii z Ingolstadtu a Mníchova trvalo roky, kým našla účinnú odpoveď v podobe Audi A7 či BMW 6 Gran Coupé. V roku 2011 nasledovala druhá, i keď menej úspešná generácia, a po vlaňajšej premiére nového éčka, sa už len čakalo, na tretie vydanie tohto príbehu.

Ten štartuje na autosalóne v Los Angeles. Napokon, práve USA sú pre CLS najdôležitejším trhom. Novinka prichádza opäť ako autonómny model, stojaci medzi triedou E a vlajkovou loďou S a napriek zmene nomenklatúry v posledných rokoch si ponecháva pôvodný názov. Rozmery síce nepoznáme, ale možno predpokladať, že CLS bude opäť o čosi väčšie. Mercedes-Benz priznáva, že dizajnom má pripomínať skôr prvú, než druhú generáciu. Práve z nej sa stala ikona. Prináša však množstvo nových prvkov.

Z profilu umocňuje dojem kupé výrazne znížená... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz CLS - 2018 Z profilu umocňuje dojem kupé výrazne znížená kabína a bezrámová konštrukcia okien. Kolesá majú minimálne 18-palcové disky a zmiešaný profil pneumatík.

Predná maska s diamantovým efektom sa po prvýkrát rozširuje smerom nadol. A navyše má negatívny sklon. Aj predné svetlá sú podstatne bližšie k asfaltu. Kapota je zasadená do karosérie podobne ako pri superšporte AMG GT. Z profilu je evidentná silueta kupé so zníženou kabínou a bezrámovou konštrukciou okien. Delené zadné svetlá majú na pomery automobilky nezvyklý trojuholníkový tvar. Odstránenie zbytočných prelisov odkazuje na nový organický dizajnový jazyk Senzual Purity. A navyše prináša nízky aerodynamický odpor vyjadrený súčiniteľom Cd 0,26.

Vzadu sa objavuje pre Mercedes-Benz veľmi... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz CLS - 2018 Vzadu sa objavuje pre Mercedes-Benz veľmi nezvyklý trojuholníkový tvar svetiel. Ostáva dúfať, že krásne koncovky výfukov nie sú len atrapou.

Interiér pripomína skôr kupé triedy S ako bežné éčko. Zvlnená palubná doska prerastá plynulo do výplní dverí. Nechýbajú turbínové prieduchy ventilácie ani vysoký stredový tunel. Nad stredovou konzolou tróni 12,3-palcový displej multimediálneho rozhrania Connect. Za príplatok dostanete ďalší 12,3-palcový displej v úlohe prístrojového panelu. Oba sú potom prekryté spoločným sklom a tvoria jednoliaty celok. Novinkou v systéme ovládania je touchpad s hmatovým ohlasom či náladové osvetlenie kabíny s výberom 64 farieb, vrátane podsvietenia otvorov klimatizácie.

Z triedy S si CLS požičalo systém Wellness, ktorý synchronizuje činnosť klimatizácie, osvetlenia, masážnych či ventilovaných sedadiel, vyhrievaného volantu a audiosústavy v programoch Freshness, Warmt, Vitality, Joy a Comfort. Training pridáva tri masážne programy sedadiel. Vzadu má CLS trojmiestnu lavicu, ponúka teda miesto pre päť cestujúcich, čo je veľká výhoda. V kufri je veľkorysých 520 litrov pre batožiny. Delené zadné operadlá v pomere 40 : 20 : 40 umožňujú ďalšie zväčšenie.

Interiér je inšpirovaný triedou S Coupé, čo... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz CLS - 2018 Interiér je inšpirovaný triedou S Coupé, čo vidieť na integrácii palubnej dosky a s výplňami dverí aj na turbínových prieduchoch ventilácie. Za príplatok dostanete dva 12,3-palcové displeje prekryté spoločným sklom.

Z triedy S pochádzajú aj bezpečnostné systémy. Ťažia z výkonnejších kamier, nových senzorov a tiež spolupráce s dátami navigácie. Už v štandarde obsahuje CLS varovný systém Attention Assist, adaptívny tempomat či balík prvkov systému Pre-Safe s novou funkciou Sound, ktorá pripraví ľudské ucho na predpokladaný hluk v kabíne počas potenciálneho nárazu. Príplatkový balík Driving Assisttance Package pridáva poloautonómne riadenie v zápchach a na diaľnici, varovanie pred križujúcimi vozidlami, ale aj automatickú reguláciu rýchlosti na základe predpisov a infraštruktúry, napríklad na kruhových objazdoch.

Príplatkové full LED svetlá Ultra Range Multibeam LED majú dosah neuveriteľných 650 metrov, čo konkuruje laserovým reflektorom. Pod kapotou sa na úvod predstavia tri radové 6-valce z novej generácie agregátov OM 654, z toho dva dieselové, známe z triedy S. Majú hliníkovú konštrukciu, oceľové piesty a znížené trenie pomocou vrstvy Nanoslide. Verzia 350d ponúka 220 kW a 600 Nm. Výkonnejšia 400 d sa môže pochváliť dvojicou turbodúchadiel a unikátnym variabilným časovaním ventilov Camtronic. Výkon sa tak vyšplhá až na 250 kW a krútiaci moment na 700 Nm.

Najväčšou hviezdou pod kapotou je benzínový... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz CLS - 2018 Najväčšou hviezdou pod kapotou je benzínový 6-valec 450 EQ Boost s podporou elektromotora a 48 V elektrickým okruhom. Krátkodobo dokáže ponúknuť až 286 kW a 850 Nm krútiaceho momentu. To so spotrebou, ktorá má pripomínať skôr štvorvalce.

Pritom je normovaná spotreba v oboch prípadoch len 5,6 litra nafty. Motory sú štandardne spojené s 9-stupňovými prevodovkami ZF a pohonom oboch náprav 4Matic. Najväčšou hviezdou je ale benzínová verzia 450 EQ Boost 4Matic s filtrom pevných častíc, ktorá kombinuje trojlitrový 6-valec s výkonom 270 kW a krútiacim momentom 500 Nm so štartér generátorom, ktorý je schopný pridať ďalších 16 kW a až 250 Nm podpory krútiaceho momentu. Celé to má pod palcom nový 48 V elektrický okruh. Výsledné parametre potom zodpovedajú 8-valcovému motoru, ale pri výrazne nižšej spotrebe

Mikrohybridný systém totiž umožňuje časté vypínanie motora, podporu pri „plachtení“, čisto elektrický pohyb pri nízkych rýchlostiach, ale aj účinnú rekuperáciu brzdnej energie, ktorá sa skladuje v li-ion batérii. Presný údaj o spotrebe paliva však Mercedes-Benz zatiaľ neprezradil. Až neskôr prídu pod prednú kapotou menšie dvojlitrové štvorvalce a verzia s hnanou zadnou nápravou. A keď sme už pri podvozku, spomeňme, že CLS dostalo predné 4-prvkové závesy a na výber až tri druhy odpruženia. Štandardné oceľové pruženie má charakteristiku Dynamic, čo ho odlišuje od podvozkov v triede E a S.

Za príplatok dodá automobilka adaptívne tlmiče Dynamic Body Control pracujúce v režimoch Comfort, Sport a Sport Plus. Vrcholová verzia pridáva pneumatické odpruženie Air Body Control s redukciou náklonov v zákrutách. Novinka Mercedesu-Benz zamieri k prvým zákazníkom v marci 2018. S blížiacim sa uvedením na trh automobilka postupne uvoľní ďalšie technické a prevádzkové parametre.

Mercedes-Benz CLS - 2018
Mercedes-Benz CLS - 2018
+31Mercedes-Benz CLS - 2018

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes-Benz #Mercedes-benz CLS #autosalón Los Angeles 2017
Články podľa značiek