Thor ET-One: Tesla Semi má nového konkurenta. Príde ešte skôr

O slovo sa hlási ďalšia spoločnosť, ktorá chce zmeniť svet nákladnej dopravy. Jej kamión budúcnosti má podobne ako Teslu Semi poháňať výlučne elektrická energia. A hoci sme o ťahači Thor ET-One ešte nepočuli, na trh má prísť už v roku 2019.

16.12.2017 07:00
debata
Dizajn ET-One sa snaží o čo najlepšiu... Foto: Thor Trucks
Thor ET-One - elektrický kamión Dizajn ET-One sa snaží o čo najlepšiu aerodynamiku. Pritom však odkazuje na americký pôvod. Toto je prvý funkčný prototyp.

Ešte pred pár rokmi sa zdala idea elektrického kamióna úplne scestná. Zmenila to americká Tesla projektom Semi, ktorý predstavila len pred pár dňami. A hoci sa k prvým zákazníkom chystá až o dva roky, na nezáujem sa sťažovať naozaj nemusí. Podobne ako lacný sedan Tesla 3, spôsobila aj Tesla Semi doslova elektrický ošiaľ. Elektrický ťahač si už objednali obrie spoločnosti ako PepsiCo, Walmart či DHL. Šušká sa tiež o obrovskej objednávke cez 1 200 kusov spoločnosťou Elemental Landscapes.

Všetky musia za záväzné objednávky zložiť zálohu. Tú však Tesla nepochybne „utopí“ na rozbeh výroby modelu Tesly 3, ktorá viazne viac, ako si šéf Elon Musk predstavoval. Jednoducho, americký výrobca elektromobilov má v súčasnosti extrémne výdavky, ale takmer nič nezarába. Z pol milióna zákazníkov, ktorí na Teslu 3 čakajú, uspokojila automobilka len pár sto klientov. Prečo to spomíname? Nie je totiž jasné, či Tesla zvládne toto ťažké obdobie, a či sa vôbec dožije sériovej výroby elektrického ťahača.

ET-One je poskladaný z už existujúcich dielcov.... Foto: Thor Trucks
Thor ET-One - elektrický kamión ET-One je poskladaný z už existujúcich dielcov. Podvozok dodá Navistar International, nápravy americká Dana a napríklad elektromotory kanadská spoločnosť Hydro-Quebec.

Už teraz je ale isté, že prípadný pád projektu Semi by pre amerických záujemcov o ekologický ťahač neznamenal, že sa k nemu nedostanú. Na svete je hneď niekoľko konkurenčných projektov. Nielen známy projekt kamiónu Nikola One, ktorý to má namierené na trh v roku 2019, ale najnovšie aj projekt Thor ET-One, spoločnosti Thor Trucs, ktorá sídli v Los Angeles, teda asi len päť hodín cesty autom od Palo Alto, centrály Tesly. Výhodou pre Thor Trucks je, že nemá dlhy a že jej projekt je akousi racionálnou skladačkou už existujúcich komponentov.

Podvozok dodá Navistar International, nápravy americká Dana a elektromotory kanadská spoločnosť Hydro-Quebec. Thor Trucks má už k dispozícii prvý prototyp a podľa losangeleskej spoločnosti má novinka ušetriť v porovnaní s kamiónmi vybavenými spaľovacími motormi 60 % prevádzkových nákladov. Má byť tiež lacnejšia ako Tesla Semi. Pri tej udáva výrobca úsporu len 20 %. Thor ET-One má mať v základnej verzii dojazd približne 160 míľ, čo je asi polovica zo vzdialenosti, ktorú zvládne na jedno nabitie Tesla Semi.

Za verziu s vyšším dojazdom, porovnateľným s Teslou, si budú musieť zákazníci priplatiť 100 000 dolárov. A to sme už na sume 250 000 dolárov. Vyššej než stojí konkurent z Palo Alto. Zmeniť by to mohli nové batérie, do ktorých vývoja sa chce Thor Trucks zapojiť. Dizajnom však ET-One rozhodne zaujme. Kombinuje totiž americkú klasiku s aerodynamikou. Pritom zástupcovia spoločnosti tvrdia, že k prvým zákazníkom má ET-One doraziť skôr ako Tesla Semi aj Nikola One. Druhý z projektov pritom dorazí na trh až v roku 2020.
Thor ET-One - elektrický kamión
Thor ET-One - elektrický kamión
+3Thor ET-One - elektrický kamión

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Thor #Thor Trucks #Thor ET-One #elektrický kamión
Články podľa značiek