Jaguar i-Pace: Britská 'Tesla X', mieri do výroby

Premiéra prvého eleketromobilu britskej šelmy je za rohom. Holanďania tvrdia, že už poznajú ceny. Bude drahší ako konkurent od Tesly. Prejde však viac.

04.01.2018 06:00
debata
Skúšky elektrického Jaguara E-Pace  sú v plnom... Foto: Jaguar
Jaguar i-Pace - prototyp Skúšky elektrického Jaguara E-Pace sú v plnom prúde. Zamaskované prototypy len potvrdzujú, že finálna verzia sa nebude príliš líšiť od konceptu i-Pace z roku 2016.

Jaguar šliape na plné obrátky. Len vlani priviedol na svet svoje druhé SUV E-Pace, kombi verziu modelu XF s prívlastkom Sportbrake a celé to okorenil neskutočne ostrým sedanom XE SV Project 8, ktorý pokoril na Nurburgringu všetkých mysliteľných konkurentov. A teraz si brúsi zuby aj na zákazníkov elektromobilov. Jeho hlavnou tohtoročnou hviezdou sa totiž stane Jaguar i-Pace, prvý čisto elektrický model značky.

Nie je to až také prekvapenie. Rovnomenný koncept sa totiž predstavil už v roku 2016 na autosalóne v Los Angeles. Ekologický crossover dal vtedy jasne najavo, že jeho hlavným nepriateľom sa stane americká Tesla X, ale aj to, že projekt je vo vysokom štádiu vývoja. V podstate sme sa pred necelými dvoma rokmi pozerali na prototyp sériovej verzie. Očakáva sa, že dizajnom ani parametrami sa finálny produkt od štúdie líšiť príliš nebude.

Sympatický crossover by mal vďaka batériám s... Foto: Jaguar
Jaguar i-Pace - prototyp Sympatický crossover by mal vďaka batériám s kapacitou 90 kWh prejsť na jedno nabitie v ideálnych podmienkach 500 km. To je ale predsa len trochu trúfalé.

Športovo ladené SUV malo vtedy na dĺžku 4 680 mm a rázvor náprav 2 990 mm. Batérie s kapacitou 90 kWh zabezpečovali normovaný dojazd 500 km na jedno nabitie. Dvojica elektromotorov so spoločným výkonom 294 kW umožňovala konceptu zrýchliť na stovku za štyri sekundy. To aby bolo jasné, že i-Pace nebude za svojím americkým rivalom rozhodne zaostávať. A sebavedomie má deklarovať aj cenou, ktorú práve zverejnil holandský server Autoblog.nl.

Základná verzia S má štartovať 82 000 eurách. V sérii zákazníci dostanú LED svetlá, aparatúru Meridian a 18-palcové disky kolies. O 8 000 eur bude drahšia verzia SE obohatená koženým čalúnením, elektricky ovládaným zadným vekom, adaptívnym tempomatom či 20-palcovými diskami. Na vrchol sa postaví i-Pace HSE za 97 000 eur s vyhrievanými sedadlami alebo svetlami Matrix LED. Všetko však Jaguar odštartuje úvodnou sériou First Edition za 106 000 eur.

Tá sa bude môcť pochváliť pneumatickým odpružením, panoramatickou strechou a head-up displejom. Automobilka tvrdí, že v porovnaní s SUV Jaguar F-Pace bude elektrická novinka drahšia len o 15 %, pričom môžu budúci majitelia počítať vo viacerých krajinách s dotáciami či rôznymi úľavami. A ako si bude i-Pace viesť v porovnaní s kultovou Teslou X? Tá síce začína na cene 79 500 eur, čo je o 2 500 menej, ale kapacita jej batérií je v základnej verzii 75 kWh, čo je 15 menej ako pri i-Pace.

Kedy sa odohrá premiéra prvého elektrického Jaguara, nie je ešte známe. K prvým zákazníkom však určite zamieri ešte tento rok. A keďže debut konceptu prebehol na americkej pôde, nie je vylúčené, že i-Pace uvidíme už o pár dní v Detroite.

Jaguar i-Pace - prototyp
Jaguar i-Pace - prototyp
+6Jaguar i-Pace - prototyp

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #Jaguar #Jaguar I-Pace
Články podľa značiek