Infiniti Q Inspiration: Kupé strednej triedy ponúka priestor limuzíny. Vďaka motoru

V kurze sú elektromobily a hybridy. Lenže Infiniti priviezlo do Detroitu luxusný koncept 4-dverového kupé, ktoré verí benzínu. Radosť z jazdy nemá vziať vodičovi ani autopilot.

01.02.2018 06:00
debata
Nová predná maska by sa mohla objaviť na... Foto: Infiniti
Infiniti Q Inspiration Concept - 2018 Nová predná maska by sa mohla objaviť na sériových Infiniti už v blízkej budúcnosti.

Infiniti predstavilo v Detroite ďalší zo svojich konceptov. A hoci dnes vládnu svetu štúdií elektromobily, vodíkové pohony či plug-in hybridy, Q Inspiration ukazuje potenciál spaľovacieho motora. A to v prekrásnom balení 4-dverového kupé strednej triedy. Takže tu máme čosi ako japonskú víziu BMW 4 Gran Coupé, Audi A5 Sportback či novej Kie Stinger. Aj prémiová divízia Nissanu si totiž myslí, že éra klasických sedanov sa pomaly končí. Zákazníci túžia po emóciách a ich vek mieri aj v luxusnom segmente čoraz nižšie.

Infiniti síce tvrdí, že Q Inspiration sa na linky nechystá a je len avízom budúceho štylistického smerovania značky, ale realite nie je také vzdialené akoby sa mohlo na prvý pohľad zdať. A to najmä technikou, ktorá pochádza z nedávno predstaveného crossoveru QX50. V útrobách tohto konceptu totiž pracuje revolučný, no dnes už sériový, 4-valec 2,0 VC-Turbo, prvý motor schopný vďaka originálnemu kľukovému mechanizmu meniť kompresný pomer medzi hodnotami 8 : 1 až po 14 : 1. Výsledkom je výkon 200 kW, teda porovnateľný s trojlitrovými 6-valcami, no so spotrebou naftových agregátov.

Kompaktný a výkonný 4-valec umožnil vytvoriť... Foto: Infiniti
Infiniti Q Inspiration Concept - 2018 Kompaktný a výkonný 4-valec umožnil vytvoriť dlhú splývavú kabínu a väčší priestor pre cestujúcich.

Prečo je to dôležité? Práve kompaktná jednotka uvoľnila ruky dizajnérom. Menší motor znamená viac miesta pre posádku. Pôsobivé kupé s rozmermi sedanov strednej triedy ponúka vďaka tomu interiér s priestorovými pomermi limuzíny vyššej strednej triedy. Navyše môže počítať s elegantnými líniami splývavej kabíny. Dizajn okorenila zvláštna predná maska zasadená do čela s originálnymi vertikálnymi lamelami. Športový charakter dodávajú Q Insipration bohato modelované prahy a veľké disky kolies zasadené do svalnatých blatníkov s aerodynamickými prvkami.

Palubnú dosku tvorí súvislý displej kombinovaný... Foto: Infiniti
Infiniti Q Inspiration Concept - 2018 Palubnú dosku tvorí súvislý displej kombinovaný s brezovým drevom Kabazuka.

Ako sa na koncept patrí, nemá stredový stĺpik. Zadný pár dverí sa otvára protismerne a umožňuje pohodlný prístup. Klasické spätné zrkadlá nahrádzajú kamery. O osvetlenie sa starajú výlučne diódy. To aj vzadu, kde nájdeme úzke svetlá prepojené lištou. Čelné okno je integrálne spojené s panoramatickou strechou prechádzajúcou až k odtrhovej hrane. Interiér je vybavený štvoricou samostatných plávajúcich sedadiel s „nulovou gravitáciou“. Napriek pohonu oboch náprav je kardan, smerujúci hnací moment k zadným kolesám, uložený tak, aby nerušil rovnú podlahu.

Minimalistický interiér ponúka priestor limuzín... Foto: Infiniti
Infiniti Q Inspiration Concept - 2018 Minimalistický interiér ponúka priestor limuzín vyššej strednej triedy. Štyria cestujúci majú samostatné sedadlá a vlastné dotykové displeje.

Atmosféru zušľachťuje biele čalúnenie sedadiel, kontrastujúce s koralovooran­žovými akcentmi a čiernou podlahou. Palubná doska používa špeciálne brezovédrevo kabazuka. Jeho zvláštnosťou je zrnitý povrch, ktorý je zachovaný aj napriek niekoľkým vrstvám matného laku. Relaxačné prostredie podtrhuje minimalistický dizajn a maximálna redukcia ovládacích prvkov. Všetko potrebné je integrované do multimediálneho rozhrania s displejom, ktorý sa tiahne v celej šírke „palubovky“. Na stredovom tuneli nájdeme len volič automatickej prevodovky. Ďalšie dotykové displeje sú integrované priamo v sedadlách.

Štúdiu poháňa dnes už sériový motor 2,0 VC-T s... Foto: Infiniti
Infiniti QX50 - 2018 Štúdiu poháňa dnes už sériový motor 2,0 VC-T s variabilným kompresným pomerom. Svoju silu posiela k obom nápravám.

Q Inspiration nemá obrať v časoch nástupu asistenčných systémov a autonómneho riadenia vodiča o radosť z jazdy. Infiniti si myslí, že kontrola nad autom má ostať aj v budúcnosti v jeho rukách. To napriek tomu, že koncept je vybavený pokročilým autopilotom ProPILOT. Má mať však len podpornú funkciu, ktorá zasiahne v krízových situáciách. Vodiča má oslobodiť od stresu a pomáhať mu zvládnuť náročnejšie manévre. Časť z týchto technológií napokon už pracuje v sériových Infiniti vybavených balíkom ProPILOT Assist.

Budúcnosť konceptu Q Insipration sa zdá jasná. Japonská prémiová značka príde v nasledujúcich rokoch s podobne ladeným sériovým modelom. I keď nie takým futuristickým. No niektoré jeho štylistické prvky sa môžu objaviť v sériovej produkcii už skôr. Je tiež nepochybné, že s novým revolučným motorom VC-Turbo počíta Infiniti v ďalších modeloch, tie veľké nevynímajúc.

Infiniti Q Inspiration Concept - 2018
Infiniti Q Inspiration Concept - 2018
+16Infiniti Q Inspiration Concept - 2018

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncept #Infiniti #autosalón Detroit 2018 #Infiniti Q Inspiration #concet
Články podľa značiek