Goodyear: Inteligentné pneumatiky pokročili. Prídu do dvoch rokov

Spoločnosť Goodyear už dávnejšie vyhlásila, že pneumatiky čaká elektronická budúcnosť. V Ženeve predstavila výsledok svojej práce. Prototyp inteligentnej pneumatiky, ktorá bude komunikovať s vodičom či dispečingom.

09.03.2018 12:00
debata
Základom inteligentnej pneumatiky je čip... Foto: Goodyear
Goodyear - pneumatiky budúcnosti Základom inteligentnej pneumatiky je čip prepojený so serverom v reálnom čase. Ten poskytuje stále aktualizované parametre monitorujúce stav plášťa. Napríklad teplotu, tlak a jeho opotrebenie.

Podľa Goodyearu má práve elektronika predstavovať pre pneumatiky najväčšiu revolúciu od čias ich vzniku. Nástup inteligentných plášťov už pritom nie je ďaleko. Ukázať by sa mali ešte do konca desaťročia, čo dokazuje prototyp vystavený v Ženeve. Cieľom je zvýšiť bezpečnosť, znížiť spotrebu paliva a predĺžiť životnosť. Za všetkým stojí komplexný informačný systém, ktorý spája samotnú pneumatiku, senzory a cloudovú výpočtovú kapacitu.

Jednoducho, z vnútornej strany plášťa je umiestnený senzor, odosielajúci v reálnom čase na server alebo do mobilného telefónu dáta a na základe algoritmov vyhodnocuje stav pneumatiky – jej opotrebenie, teplotu či tlak. Tieto údaje sa priebežne aktualizujú. Výhodou je, že takéto pneumatiky budú včas signalizovať potrebu údržby, ešte skôr, ako nastane nejaký problém. To predĺži ich životnosť, čo bude zaujímavé najmä pre správcov autoparkov.

Pneumatika v dobrej kondícii totiž zníži prevádzkové náklady, jednak šetrením paliva na základe optimálneho valivého odporu správne nahusteného plášťa, ako aj vyšším počtom najazdených kilometrov. Pneumatiky teda nebude nutné meniť tak často. A to nehovoríme o vplyve na bezpečnosť. Navyše budú môcť získané dáta využívať v budúcnosti aj bezpečnostné systémy vozidla. Napríklad stabilizačný systém, ktorý zohľadní priľnavosť pneumatík a podobne. Jeho zásahy budú potom efektívnejšie a rýchlejšie.

Zvlášť aktuálny je tento koncept v čase vzostupu takzvanej zdieľanej mobility. V roku 2015 sa zdieľané kilometre vo svete podieľali na celkovom počte najazdených kilometrov už štyrmi percentami. A toto číslo by sa do roku 2030 malo podľa odhadov zvýšiť až na 25 %. Ak však auto používa viacej ľudí, často sa zabúda na jeho servis. Inteligentné pneumatiky by to mohli uľahčiť aspoň včasnou informáciou o potrebe servisu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pneumatiky #pneumatika #GoodYear
Články podľa značiek