VW Atlas Tanoak: Volkswagen to v USA nevzdáva. Ukázal koncept pick-upu

Volkswagen má v Spojených štátoch amerických pošramotenú povesť pre kauzu Dieselgate. Zlé meno sa však snaží napraviť v segmente, ktorý je pre USA typický. Veľké pick-upy sú v Amerike veľmi obľúbené, a preto prichádza s konceptom Atlas Tanoak.

06.04.2018 19:00
Volkswagen-Atlas Tanoak Pickup... Foto:
Volkswagen sa rozhodol na základoch Atlasu postaviť koncept veľkého pick-upu Atlas Tanoak.
debata (2)

Koncern Volkswagen musí neustále pracovať na zlepšení reputácie po prevalení škandálu s podvodným softvérom známeho pod názvom Dieselgate. Do nemilosti amerických úradov a verejnosti sa vtedy okrem wolfsburgskej značky dostali aj naftové verzie modelov Audi a Porsche. Benzínové varianty však zasiahnuté neboli a vďaka tomu má Volkswagen stále šancu osloviť severoamerických zákazníkov.

Volkswagen Atlas Tanoak Pickup Concept 2018
Volkswagen Atlas Tanoak Pickup Concept 2018
+3Volkswagen Atlas Tanoak Pickup Concept 2018

Kým v Európe predstavujú vrchol ponuky značky modely Amarok a Touareg, v USA je to veľké SUV Atlas. Práve na jeho základoch sa Volkswagen rozhodol postaviť koncept veľkého pick-upu Atlas Tanoak. Jeho cieľom momentálne nie je predznamenať sériový model, ale overiť si reakcie verejnosti na prípadný vstup nemeckej značky do veľmi lukratívneho segmentu v USA.

Zaujímavosťou je, že Atlas Tanoak je postavený... Foto: Volkswagen
Volkswagen-Atlas Tanoak Pickup Concept-2018-1024-04 Zaujímavosťou je, že Atlas Tanoak je postavený na modulárnej platforme MQB, ktorú má aj množstvo oveľa menších koncernových modelov.

Koncept predstavený na autosalóne v New Yorku je 5 438 mm dlhý, 2 030 široký a 1 844 mm vysoký. Keďže ide o štvordverovú karosériu pre piatich cestujúcich, rázvor je dlhý 3 260 mm. Zaujímavosťou je, že Atlas Tanoak je postavený na modulárnej platforme MQB, ktorú má aj množstvo oveľa menších koncernových modelov. To dokazuje jej ohromnú variabilitu. Podobne ako vonkajšie rozmery aj miery nákladného priestoru sú pozoruhodné. Korba je 1 627 mm dlhá, 1 450 mm široká a 530 mm vysoká.

Dizajnovo možno štúdiu označiť za futuristickú, a to vďaka LED svetlám, ktoré sú integrované aj do masky chladiča a loga značky. Predný nárazník tvorí masívny plast s nápisom „Atlas“. Vzadu je situácia podobná. Zadné LED svetlá dopĺňa červené svietiace orámovanie veka nakladacieho priestoru, vo vnútri ktorého sa nachádza svietiace logo automobilky. Naspodku vyúsťuje výfukové potrubie dvoma koncovkami integrovanými do plastového nárazníka.

Vo vnútri je koncept podobný nedávno predstavenej novej generácii Touaregu. Dominantou interiéru je digitálny prístrojový panel a dotyková obrazovka informačno-zábavného priestoru. Volant aj radiaca páka automatickej osemstupňovej prevodovky sú špeciálne navrhnuté pre tento koncept.

Vo vnútri je koncept podobný nedávno... Foto: Volkswagen
Volkswagen-Atlas Tanoak Pickup Concept-2018-1024-05 Vo vnútri je koncept podobný nedávno predstavenej novej generácii Touaregu.

Pod kapotu konceptu Volkswagen umiestnil vidlicový šesťvalec V6 FSI s objemom 3,6 litra. Ten poskytuje výkon 206 kW (276 k) a krútiaci moment 360 Nm. Podľa počítačových prepočtov by mal z 0 na 100 km/h zrýchliť za 8,7 sekundy a dosiahnuť maximálnu rýchlosť 190 km/h. Prenos sily motora na obe nápravy zabezpečuje systém 4MOTION. Koncept počíta aj s redukčným prevodom.

Napriek svetlej výške 22 centimetrov by nemusel Atlas Tanoak osloviť len ľudí, ktorí využívajú pick-up na prácu. Volkswagen sa snažil ukázať aj možnosť využitia tejto karosérie ako prostriedku na uspokojenie aktívneho životného štýlu. Dôkazom toho sú dvadsaťpalcové disky kolies a odvážna farba laku karosérie Red Earth.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #koncept #pick-up #Volkswagen Atlas #Volkswagen Atlas Tanoak
Články podľa značiek