Maybach Vision Luxury Ultimate: Elektrický ‘Cullinan‘ spája svet SUV a luxusných sedanov

Bentley má Bentaygu, Rolls-Royce finišuje s Cullinanom, a čo Maybach? Ten tiež poškuľuje po triede SUV. Ale trochu inak, ako naznačuje pekinský koncept Vision Luxury Ultimate. Ide nielen o čistý elektromobil, ale aj crossover s atypickou siluetou sedanu.

09.05.2018 06:00
debata (2)
Gigantická predná maska inšpirovaná pánskymi... Foto: Mercedes-Maybach
Mercedes-Maybach Vision Ultimate Luxury Concept - 2018 Gigantická predná maska inšpirovaná pánskymi oblekmi zodpovedá veľkosti tohto konceptu s dĺžkou 5 260, šírkou 2 110 a výškou 1 764 mm.

Svetu dnes vládnu SUV a crossovery. Vlani mali na svetovom odbyte vyše 30-percentný podiel. Kto chce prežiť, musí ich mať v ponuke. Pochopili to aj prestížne značky z automobilovej „high society“. Bentley prišiel s Bentaygou a Rolls-Royce už o pár dní ukáže dlho avizovaný Cullinan. O dopyt sa báť rozhodne nemusia. Bolo preto len otázkou času, kedy na podobnú strunu zahrá Maybach, či ak chcete Mercedes-Maybach. A to sa práve stalo na motoršou v Pekingu. Luxusná divízia Daimleru tu predstavila koncept Vision Luxury Ultimate. Jednoducho, derivát géčka známy ako Mercedes-Benz G650 Maybach Landaulet, ktorý vznikol len v obmedzenej sérii, do budúcnosti nestačí.

Fascinujúce je, že toto SUV je vlastne sedanom.... Foto: Mercedes-Maybach
Mercedes-Maybach Vision Ultimate Luxury Concept - 2018-1280-12 Fascinujúce je, že toto SUV je vlastne sedanom. Deklaruje to trojpriestorovou siluetou karosérie. Za zmienku stoja aj obrovské 24-palcové turbínové disky kolies.

Opulentná štúdia kombinuje to najlepšie zo sveta SUV a hyperluxusných sedanov. Áno, nehovoríme len o luxuse limuzíny v „terénnom“ balení, ale o skutočnej trojpriestorovej siluete. Navyše má koncept elektrický pohon. Nie je preto ťažké pochopiť, prečo debutuje práve v Číne, kde je karoséria sedan na rozdiel od Európy stále symbolom spoločenského statusu a kde vláda tlačí kvótami na povinnú elektrifikáciu. Nevyhne sa jej ani Maybach. A tak tu máme po aristokratickom elektrickom kupé Vision Maybach 6 a jeho otvorenej verzii Vision Maybach 6 Cabriolet už tretí koncept s nulovými emisiami. A vyzerá rovnako pompézne, i keď tentoraz sa nezľakne ani terénu. Na dĺžku má 5 260, na šírku monumentálnych 2 110 a na výšku 1 764 mm.

Krátka zadná kapota spája eleganciu so... Foto: Mercedes-Maybach
Mercedes-Maybach Vision Ultimate Luxury Concept - 2018 Krátka zadná kapota spája eleganciu so športovým duchom. Zaujímavým prvkom je delené zadné okno.

K rodine Maybachov sa hlási obrovskou prednou maskou s vertikálnymi lamelami, inšpirovanou pánskymi ručne šitými prúžkovanými oblekmi. Poznáme ju nielen z predchádzajúcich štúdií, ale aj z modernizovaného Mercedesu-Maybach S a jeho predĺženej verzie S650 Pullman. Po stranách ju lemujú LED reflektory s trojicou svetelných modulov. Z boku zaujme atypická silueta sedanu s krátkou zadnou kapotou, ale aj množstvo chrómu lemujúceho kabínu. Hliník zas dostal priestor v oblasti prahov a spodných častí nárazníkov. Zadné svetlá kopírujú grafiku tých predných. Majestátnosť konceptu len umocňujú gigantické 24-palcové disky kolies s turbínovým dizajnom. Ako inak, elektricky výsuvné kľučky lícujú s hladkými plochami karosérie.

Palubná doska čerpá z technológií triedy S, ale... Foto: Mercedes-Maybach
Mercedes-Maybach Vision Ultimate Luxury Concept - 2018 Palubná doska čerpá z technológií triedy S, ale aj nového Áčka. Infotainment UMBX využíva totiž výhody umelej inteligencie.

Pohľad do interiéru je prehliadkou hyperluxusu. Kraľujú tu len tie najvyberanejšie materiály. Celá kabína je lemovaná tmavým ebenom, nazývaným v Ázii aj „Magic Wood“. Sedadlá sú pokryté bielou kožou, takou typickou pre Maybach. To by však nestačilo, a tak prichádza na rad ružové zlato, ktorým sú pokryté zadné panely operadiel vodiča a spolujazdca. Jednoduchá palubná doska opakuje motív masky s vertikálnymi lamelami prieduchov ventilácie. Infotainment novej generácie UMBX využíva dve 12,3-palcové obrazovky a umelú inteligenciu, takže vám vie vybrať vhodnú hudbu či naplánovať predpokladané stretnutia. Najpodstatnejší sú však zadní cestujúci, sediaci v komfortných kreslách.

Kabína je prehliadkou tých najkvalitnejších... Foto: Mercedes-Maybach
Mercedes-Maybach Vision Ultimate Luxury Concept - 2018-1280-12 Kabína je prehliadkou tých najkvalitnejších materiálov vrátane ružového zlata či tmavého ebenu.

Využívajú systém Energizing, čo znamená niekoľko relaxačných alebo povzbudzujúcich programov kombinujúcich masáž, osvetlenie, hudbu a vône. Vychytávkou je vyhrievaný čajový servis zabudovaný v mohutnom stredovom tuneli v ebenovom boxe, ktorý sa vysunie a pripraví vhodný čaj. Opäť dôkaz čínskej orientácie konceptu. Maybach tvrdí, že vyššia poloha sedadiel prináša posádke lepší výhľad a pocit bezpečia, ktorý v sedane nikdy nezažijete. Napriek priehrštiam luxusu je však jasné, že Ultimate Luxury Concept nie je vzdialený realite. Má napríklad dva klasické páry dverí a tiež klasické ovládacie prvky. S čímsi ako autopilotom vyšších úrovní SAE neráta. Napokon, za volantom majiteľa má sedieť platený šofér.

Vychytávkou je najmä porcelánová čajová... Foto: Mercedes-Maybach
Mercedes-Maybach Vision Ultimate Luxury Concept - 2018-1280-12 Vychytávkou je najmä porcelánová čajová súprava, ktorá sa vysúva z mohutného stredového tunela.

A mimo nie je koncept ani svojím pohonom. Je síce čistým elektromobilom, ale vychádza z technológií pripravených pre elektrickú divíziu EQ, ktorá prinesie prvé plody už na budúci rok. Štúdia je vybavená štyrmi synchrónnymi elektromotormi so spoločným výkonom 550 kW. Tie čerpajú energiu z podlahových li-ion akumulátorov s relatívne skromnou kapacitou 80 kWh. Tá má vraj vystačiť na dojazd viac ako 500 km, ale podľa staršej normy NEDC. Takže realita bude nepochybne menej optimistická. Ale nič to. Batérie totiž zvládnu nabíjanie na staniciach s výkonom až 350 kW. Potom stačí len päť minút na to, aby opulentné SUV mohlo absolvovať ďalších 100 km jazdy.

Nie je teda vylúčené, že Vision Luxury Ultimate zamieri časom na výrobné linky a spolu s kupé a kabrioletom Mercedes-Maybach Vision 6 vytvorí paralelnú ekologickú ponuku divízie Maybach. Stať by sa tak mohlo začiatkom budúceho desaťročia, keď Čína zvýši povinné kvóty predaja elektrických modelov. Či dorazia elektrické Maybachy aj do Európy, je zatiaľ otvorená otázka. Ale prečo nie, v tom čase už budú na starom kontinente bežne dostupné elektromobily Daimleru pod značkou EQ.
Mercedes-Maybach Vision Ultimate Luxury Concept...
Mercedes-Maybach Vision Ultimate Luxury Concept...
+12Mercedes-Maybach Vision Ultimate Luxury Concept...

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Concept #Maybach #Mercedes-Maybach #autosalón Peking 2018 #Mercedes-Maybach Vision Luxury Ultimate
Články podľa značiek