Suzuki Swift Sport: Rýchly ‘svišť‘ konečne odhalil tajomstvá

S ostrým Swiftom novej generácie nás Suzuki naťahuje už poriadne dlho. Sport sa predstavil v Ženeve, ale stále bez bližších technických údajov. Čas na kompletné odhalenie prichádza až teraz. Po redukčnej diéte a s výkonnejším motorom šprintuje na stovku za 8,1 sekundy.

23.05.2018 06:00
debata (1)
Nový Swift Sport má výrazne väčšiu masku so... Foto: Suzuki
Suzuki Swift Sport - 2018 Nový Swift Sport má výrazne väčšiu masku so športovým výpletom a matné pozadie reflektorov. Vyrábať sa už len s 5-dverovou karosériou.

Malá japonská „motokára“ patrila vždy k cenovo najdostupnejším hothatchom. Napokon, výkon pri nej nehral prvé husle. Swift Sport si v minulosti vystačil s atmosférickým 4-valcom s objemom 1,6 litra a hravými jazdnými vlastnosťami danými nízkou hmotnosťou a kompaktnými rozmermi. O to viac zvedavosti vzbudzovala nová generácia, ktorá tak trochu mení jeho DNA. A Suzuki nás s ňou naťahuje už poriadne dlho. Prvé snímky japonskej verzie Sportu boli na svete už v januári 2017 a po celý rok nás Suzuki zásobovalo čiastkovými informáciami. Napríklad, že novinka bude ľahšia a po prvýkrát v histórii „prešaltuje“ na turbo.

Z profilu  zaujmú 17-palcové disky kolies,... Foto: Suzuki
Suzuki Swift Sport - 2018 Z profilu zaujmú 17-palcové disky kolies, rozšírené prahy či väčší strešný spojler.

Európska špecifikácia nakoniec debutovala až v marci v Ženeve, ale opäť bez toho najdôležitejšieho – presných technických a dynamických parametrov. Tajomstvom ostávala naďalej akcelerácia na stovku či maximálna rýchlosť, teda kľúčové vlastnosti pre hothatch. Ten čas prišiel až teraz a zdá sa, že sa je na čo tešiť. Nový Swift Sport ostal totiž verný „chapmanovskej“ filozofii nízkej váhy, no pridal viac koní aj krútiaceho momentu. To všetko je pritom zabalené do oveľa atraktívnejšieho kabáta. Tuning je zjavný na prvý pohľad. Veľká čierna predná maska vyčnieva z obrysu viac ako pri bežnom Swifte a nárazníky pridávajú potrebnú agresivitu. Diódové reflektory zas dostali tmavé pozadie.

Dve chrómové koncovky výfukov a čierny difúzor... Foto: Suzuki
Suzuki Swift Sport - 2018 Dve chrómové koncovky výfukov a čierny difúzor naznačujú športové ambície.

Z profilu zaujmú 17-palcové dvojfarebné disky, kontrastné plastové prahy aj väčší strešný spojler. Vzadu si nemôžete nevšimnúť plastovú vložku v nárazníku s dvojicou chrómových koncoviek výfukov. A nie sú tu naozaj len na parádu. Swift totiž zamenil atmosférickú „jednašestku“ za preplňovaný štvorvalec 1,4 BoosterJet (103 kW) s priamym vstrekovaním paliva. Motor známy z Vitary Sport je pre Swift nepochybne „živou vodou“. V porovnaní s minulosťou získal totiž o 11 kW viac. A ešte výraznejšie si polepšil v krútiacom momente. Ten narástol zo skromných 148 až na 230 Nm. A k dispozícii už od 2 500 otáčok za minútu, teda neporovnateľne nižšie.

Preplňovaný 4-valec 1,4 BoosterJet má síce len... Foto: Suzuki
Suzuki Swift Sport - 2018 Preplňovaný 4-valec 1,4 BoosterJet má síce len 103 kW, lenže so Swiftom Sport, vážiacim iba 975 kg, nemá naozaj veľa práce.

Zvýšením výkonu ale Swift Sport rozhodne nekončí. Obrovskou výhodou je zníženie hmotnosti. Napriek vyššej tuhosti karosérie sa technikom podarilo medzigeneračne ušetriť na váhe 80 kg. To znamená, že Sport s vodičom na palube váži toľko ako jeho prázdny predchodca. Pohotovostná hmotnosť je len 975 kg. Samozrejme aj vďaka novej platforme Heartec a kompaktným rozmerom. Veď Swift ostáva formátom stále s bezpečnou rezervou pod hranicou štyroch metrov, čo je menej, ako má väčšina konkurentov v nižšej triede. Na dĺžku má 3 890, na šírku 1 735 a na výšku 1 495 mm. Zato rázvorom náprav 2 450 mm za priemerom nezaostáva.

Interiér je zušľachtený športovým volantom,... Foto: Suzuki
Suzuki Swift Sport - 2018 Interiér je zušľachtený športovým volantom, červenými dekoráciami palubnej dosky a anatomickými sedadlami. Prístrojový panel dostal okrem atraktívnejšej grafiky aj nové ukazovatele teploty a tlaku oleja.

V kombinácii s optimalizovanou 6-stupňovou manuálnou prevodovkou je výsledkom úprav šprint na stovku za 8,1 sekundy, čo je zlepšenie o osem desatín a maximálna rýchlosť 210 km/h (+ 10 km/h). Swift Sport vie navyše svoju dynamiku využiť naplno vďaka úpravám podvozku. V zákrutách sa vie oprieť do väčšieho rozchodu kolies a o 15 mm zníženej svetlej výšky. Pomáha aj o 15 % vyššia tuhosť odpruženia, tlmiče Monroe, stabilizátory s väčším priemerom či kvalitenjšie ložiská. To všetko bez extrémneho dopadu na komfort jazdy, aby ostal Swift naďalej praktickým modelom pre každodenné použitie.

Upravený podvozok redukuje náklony v zákrutách.... Foto: Suzuki
Suzuki Swift Sport - 2018 Upravený podvozok redukuje náklony v zákrutách. To najmä vďaka menšej svetlej výške, tuhšiemu odpruženiu a stabilizátorom s väčším priemerom.

Ani interiér nezabudol na adrenalínovú povahu. Upravená je grafika prístrojového panelu s novými ukazovateľmi tlaku a teploty oleja či multimediálneho rozhrania so 7-palcovým dotykovým displejom. Vodič má v rukách kožený perforovaný volant so skosenou spodnou časťou a dekoráciami z klavírnej černe. Kožu nájdeme aj na hlavici radiacej páky. Anatomické sedadlá so zvýšenou bočnou oporou dostali špecifické čalúnenie s kontrastným červeným prešívaním. Športovú atmosféru dotvára červená lišta na „palubovke“, rovnako sfarbené dekorácie na stredovom tuneli či hliníkové pedále. V sérii je automatická klimatizácia, navigácia aj bezkľúčový prístup a štartovanie.

Rovnako bohatá je paleta bezpečnostných systémov. Ako jedno z mála áut nižšej triedy je Swift vybavený adaptívnym tempomatom, aktívnym systémom pre udržiavanie v jazdnom prúde, ale aj autonómnymi brzdami s monitoringom chodcov. V Sporte sériovo. Základom týchto asistentov je kamera a laserový senzor. Spomeňme, že slovenskú premiéru absolvoval Swift Sport na aprílovom autosalóne v Bratislave. Do predaja sa však chystá až v priebehu leta. Presnú cenu zatiaľ importér neoznámil.

Rozmery, objemy, hmotnosti

Dĺžka (mm) 3 980
Šírka (mm) 1 735
Výška (mm) 1 495
Rázvor náprav (mm) 2 450
Veľkosť kufra/nádrže (l) 265 – 279/37
Pohotovostná hmotnosť (kg) 975 kg

Technické údaje

Motor 1,4 BoosterJet
Zdvihový objem (ccm) 1 373
Počet valcov/ventilov 4/16 DOHC Turbo
Max. výkon (kW/ot.) 103/5 500
Max. krút. moment (Nm/ot.) 230/2 500
Prevodovka 6M
0 – 100 km/h (s) 8,1
Max. rýchlosť (km/h) 210
Spotreba na 100 km (l) 6,0
Suzuki Swift Sport - 2018
Suzuki Swift Sport - 2018
+27Suzuki Swift Sport - 2018

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Suzuki #Suzuki Swift #Suzuki SWift Sport
Články podľa značiek