Ferrari 488 Pista Piloti: ‘Limitka‘ vzdáva hold víťazstvám

Horúca novinka Ferrari prichádza v špeciálnej sérii. Dôvod? Oslavuje úspechy na okruhoch, ktoré majú na konte zákazníci maranellskej značky. Aj preto prebehla premiéra na Le Mans.

20.06.2018 12:00
debata
Ferrari 488 Pista prešlo pomocou divízie Taylor... Foto: Ferrari
Ferrari 488 Pista Piloti - 2018 Ferrari 488 Pista prešlo pomocou divízie Taylor Made vizuálnym tuningom. Vidieť to napríklad na trikolóre zdobiacej karosériu.

Novinka Ferrari sa predstavila len nedávno na marcovom autosalóne v Ženeve. A nadviazal na úspešné „okruhové“ verzie Ferrari 360 Challenge Stradale, 430 Scuderia či 458 Special. Ako inak, základom sa stalo Ferrari 488 GTB. Pista sa pritom inšpirovala skúsenosťami z vytrvalostného šampionátu WEC, kde Ferrari vybojovalo za posledných šesť rokov päť titulov v kategórii GTE, ale aj 25 rokmi série Ferrari Challange. Asi potom neprekvapí, že prívlastok Pista znamená v taliančine „okruh“.

Interiér je vyšperkovaný špeciálnym čalúnením,... Foto: Ferrari
Ferrari 488 Pista Piloti - 2018 Interiér je vyšperkovaný špeciálnym čalúnením, karbónovými komponentmi a plaketou s poradovým číslom série.

Pista má v porovnaní s „bežným“ 488 GTB upravenú aerodynamiku s prítlakom zvýšeným o 20 % a výkonnejší preplňovaný 3,9-litrový 8-valec, ktorý posiela k zadným kolesám cez dvojspojkovú prevodovku a elektronicky riadený diferenciál úžasných 530 kW, čo je o 32 viac. A potom je tu ohromný krútiaci moment 770 Nm, ktorý generuje pri zaradenej sedmičke. Takže tu máme to najvýkonnejšie 8-valcové Ferrari všetkých čias. Veď na stovku to zvláda za 2,8 sekundy a na dvojnásobok za 7,6. Pritom môže na bežné cesty.

Pod kapotou naďalej pracuje 3,9-litrový... Foto: Ferrari
Ferrari 488 Pista Piloti - 2018 Pod kapotou naďalej pracuje 3,9-litrový preplňovaný 8-valec s výkonom 530 kW a krútiacim momentom 770 Nm.

Čoby sa tak dalo na tomto aute snov ešte zlepšiť? Tak o to sa postarala divízia Taylor Made a vytvorila špeciálnu sériu Piloti Ferrari. Ako hold športovým úspechom. Za vzor poslúžilo okruhové Ferrari 488 GTE tímu AF Corse. Práve to má na konte majstrovské tituly FIA WEC v sezóne 2017, o ktoré sa postarali piloti Alessandro Pier Guidi a James Calado. Odkaz je jasný na prvý pohľad. Karosériu zdobí trikolóra aj štartové číslo 51. K dispozícii bude niekoľko lakov karosérie – Rosso Corsa, Blu Tour De France, Nero Daytona a Argento Nürburgring.

Interiér je vyšperkovaný špeciálnym čalúnením, karbónovými komponentmi a plaketou s poradovým číslom série. Táto hračka však nebude pre každého. Objednať si ju môžu len zákazníci Ferrari zapojení do športových programov automobilky. Aj preto zostáva cena tajomstvom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ferrari #Ferrari 488 Pista
Články podľa značiek