Mercedes-Benz A: Po prvýkrát ako sedan. Aj pre Európu

Nebolo tajomstvom, že v Stuttgarte plánujú rozšíriť triedu A po prvýkrát o sedan. Napokon v predĺženej verzii L už debutoval v Pekingu. A teraz prichádza rad európska verzia. Na úvod dostane dva motory a v kufri odvezie 420 litrov nákladu.

30.07.2018 06:00
debata
Prednú časť preberá sedan bez zmien. Takže sa... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz A Sedan - 2018 Prednú časť preberá sedan bez zmien. Takže sa môže pýšiť nielen diamantovou prednou maskou, ale aj vyspelými reflektormi Multibeam LED. V každom zo svetiel sa potom nachádza 18 individuálne riadených diód.

Trieda A je pre Mercedes-Benz doslova kľúčová. Odkedy v roku 1997 vstúpil Stuttgart do kategórie kompaktov, predal v tomto segmente vyše šesť miliónov áut a získal úplne nových zákazníkov. Darilo sa najmä tretej generácii, ktorá sa zmenila z malého MPV na skutočný kompakt a okrem hatchbacku priniesla aj deriváty v podobe 4-dverového kupé CLA, „kombi“ CLA Shooting Brake, crossoveru GLA aj triedu B, postavenú na rovnakej platforme MFA. Štvrtá generácia áčka sa však opäť rozrastie. Ako druhý doplní portfólio premiérový sedan.

V kufri o 50 litrov viac

Ten sa už síce predstavil v predĺženej modifikácii ako A L v Pekingu s rázvorom natiahnutým o 60 mm, no do Európy dorazí v podobe bližšej hatchbacku. To znamená aj zhodný rázvor náprav 2 729 mm. Nový kufor sa postaral o zmenu dĺžky. Pribudlo tu až 130 mm na konečných 4 549. Šírka 1 796 mm ostala bez zmien. Šesť plusových milimetrov v šírke (1 446) je takmer nepostrehnuteľných. Zaujímavejšie je však porovnanie so 4-dverovým CLA, ktoré bolo síce charakterizované ako kupé, ale k novému sedanu má predsa len najbližšie. Paradoxne, novinka je o 81 mm kratšia, ale o 19 širšia a o osem milimetrov vyššia. Rázvorom však sedan prekonáva kupé o 30 mm.

Profil sedanu je omnoho prirodzenejší ako v... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz A Sedan - 2018 Profil sedanu je omnoho prirodzenejší ako v predchádzajúcom 4-dverovom kupé CLA. Stojí za tým najmä dlhší rázvor a kratšie previsy. V porovnaní s hatchbackom pribudlo do dĺžky až 130 mm.

Vynechať nemôžeme ani objem kufra. Do sedanu naložíte presne 420 litrov batožín, čo je síce o 50 litrov viac ako v hatchbacku, ale o rovnakú hodnotu menej ako v pôvodnom CLA. Je však pravda, že sedan aj vďaka nižšie uloženej krátkej zadnej kapote, dlhšiemu rázvoru a kratším previsom získal omnoho prirodzenejšie proporcie. A prejavilo sa to aj na aerodynamike. Trieda A sedan sa dokonca chváli hodnotou súčiniteľa odporu vzduchu Cd 0,22, čo je najlepší výsledok medzi sériovo vyrábanými autami. Pomohlo zakrytovanie podvozka aj zmenšenie čelnej plochy v porovnaní s CLA na 2,19 štvorcové­ho metra.

Vzadu dostal nový sedan delené horizontálne... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz A Sedan - 2018 Vzadu dostal nový sedan delené horizontálne svetlá a krátku dynamickú kapotu. Nechýba ani difúzor.

Dizajn v štýle Aesthetic vychádza zo sedanu. Uprednostňuje pokojné plochy, homogénnosť a harmóniu na úkor dramatických prelisov. Predná maska sa rozširuje smerom nadol a je umiestnená nižšie ako reflektory. Mimochodom, tie základné halogénové môžu nahradiť LED svetlá alebo špičkové Multibeam LED s osemnástimi individuálne riadenými diódami. Pochopiteľne, najviac zmien prebehlo vzadu, kde dostal A sedan úplne nové horizontálne svetlá. Relatívne malý objem kufra dobieha nový kompakt veľkým vstupným otvorom. Od zámku po hranu batožinového priestoru mu nameriate 462 mm. Šírka je až 950 mm.

Na palube umelá inteligencia

Individualizáciu umožňujú balíky Style, Progressive, AMG Line a Night Package s čiernymi lesklými doplnkami. Línie majú vplyv aj na dekorácie a materiály použité v interiéri, ktorý je kompletne prevzatý z hatchbacku. To znamená aj infotainment MBUX, ktorý skoncoval s analógovými ukazovateľmi. Prístrojový panel a multimediálne rozhranie sú tvorené výlučne displejmi. Základ predstavujú dve 7-palcové obrazovky. Vrcholová verzia má dva 10,25-palcové displeje spojené do integrálneho celku. Novinkou je dotyková funkcia, kooperujúca s ovládaním centrálnym touchpadom. Do obrazovky sa presunula aj väčšina funkcií klimatizácie.

Interiér sa pýši infotainmentom UMBX s umelou... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz A Sedan - 2018 Interiér sa pýši infotainmentom UMBX s umelou inteligenciou a dvojicou voľne stojacich displejov. V najdrahšej verzii majú uhlopriečku 10,25 palca.

Rozhranie disponuje umelou inteligenciou a pokročilým hlasovým ovládaním reagujúcim napríklad na oslovenie „Hey Mercedes“. Usporiadanie ikon a pohyb v menu odbremeňuje vodiča od zdĺhavého prechádzania rôznymi ponukami. Pomôžu tiež touchpady na ramenách volantu. Nový infotainment ovplyvnil aj dizajn. Palubná doska jej jednoduchšia, prechádza plynule po celej šírke vozidla bez tradičnej kaplnky prístrojového panela. Turbínové prieduchy ventilácie sú inšpirované aviatikou, podobne ako v luxusnom S Coupé. Atmosféru ovplyvňuje systém náladového osvetlenia, ktorý ponúka až 64 farieb na desiatich miestach kabíny, čo je päťkrát viac ako v minulosti.

Kufor má objem 420 litrov, čo je síce o 50... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz A Sedan - 2018 Kufor má objem 420 litrov, čo je síce o 50 litrov viac ako v hatchbacku, ale o rovnakú hodnotu menej ako v pôvodnom CLA.

Nešetrilo sa ani na bezpečnosti, kde trieda preberá viacero systémov z vlajkovej lode S. Autonómne brzdy reagujú na chodcov aj cyklistov, monitoring slepých uhlov zrkadiel a jazdných prúdov vás varuje aj pri vystupovaní z vozidla. Adaptívny tempomat spolupracuje s dopravným značením a navigáciou, takže upravuje rýchlosť podľa povolených limitov či pred zákrutami. Samozrejmosťou sú zásahy do riadenia pri neúmyselnom opustení jazdných prúdov či asistencia pri jazde na diaľnici a v zápchach. Zlepšené kamery dokážu identifikovať kraj cesty aj v prípade, že nie je jasne ohraničený vodorovným značením. Pri hroziacej zrážke chráni posádku prediktívny systém Presafe Plus.

Na začiatok dva motory Renaultu

Sedan príde na trh zatiaľ len s dvoma motormi, vyvíjanými s Renaultom. Platí to aj pre základnú verziu A 200 (120 kW), vybavenú preplňovaným celohliníkovým 4-valcom s objemom 1,33 litra. Má integrované sacie potrubie, systém vypínania dvoch valcov, vstrekovanie pod tlakom 250 barov a filter pevných častíc. Spojený bude so 7-stupňovou dvojspojkou 7G-DCT. V porovnaní s predchádzajúcim motorom s objemom 1,6 litra vzrástol výkon o 11 %. Priemerne má spotrebovať len 5,6 litra benzínu na 100 km. Dieselovú alternatívu tvorí opäť motor s francúzskymi koreňmi.

Na začiatok ponúkne sedan len dva motory pre... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz A - 2018 Na začiatok ponúkne sedan len dva motory pre verzie A 200 a A 180d, oba z dielne Renaultu. Spárované budú výlučne so 7-stupňovými dvojspojkovými prevodovkami 7G-DCT.

Štvorvalec s objemom 1,5 litra, známy ako 1,5 dCi vo verzii A 180d (85 kW), však dostal turbo s variabilnou geometriou, chladič stlačeného vzduchu, vstrekovanie pod tlakom 2 000 barov či úpravu spalín pomocou SCR. Na 100 km by si mal v spojení s prevodovkou 7G-DCT vystačiť so 4,1 litrami nafty, podobne ako hatchback. Podvozok používa predné tlmičové vzpery McPherson a zadnú nápravu s torznou priečkou. Pripravované výkonnejšie verzie so štvorkolkou 4Matic dostanú štvorprvkové zadné zavesenie. Sedan používa kolesá s priemerom 16 až 19 palcov.

Nové riadenie potláča negatívny efekt predného náhonu a zvyšuje stabilitu pri bočnom vetre. Voliť môžete štandardné, komfortné alebo adaptívne odpruženie. Systém Dynamic Select poskytuje jazdné módy Eco, Comfort, Sport a Individual. Novinka Mercedesu-Benz sa predstaví na septembrovom autosalóne v Paríži. Zaujímavosťou je, že bude schádzať nielen z nemeckých montážnych liniek v Rastatte, ale aj z mexického závodu Aguascallente, ktorý je spoločnou investíciou Daimleru a aliancie Renault-Nissan. Každý z účastníkov v ňom vlastní po 50 %. Výroba v Nemecku sa rozbehne začiatkom budúceho roka a prvé kusy dorazia k zákazníkom v apríli 2019.

Porovnanie rozmerov

Verzia A Sedan A Hatchback CLA
Dĺžka (mm) 4 549 4 419 4 630
Šírka (mm) 1 796 1 796 1 777
Výška (mm) 1 446 1 440 1 432
Rázvor náprav (mm) 2 729 2 729 2 699
Objem kufra (l) 420 370 470

Technické údaje

Verzia A 200 A 180d
Zdvihový objem (l) 1,33 1,5
Max. výkon (kW) 120 85
Krútiaci moment (Nm) 250 260
Prevodovka 7G-DCT 7G-DCT
Mercedes-Benz A Sedan - 2018
Mercedes-Benz A Sedan - 2018
+24Mercedes-Benz A Sedan - 2018

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes-Benz #Mercedes-Benz A #Mercedes-Benz A Sedan #autosalón Paríž 2018
Články podľa značiek