Lada Xray Cross: Ruský crossover zvládne ešte viac

Aj v Rusku vládne móda crossoverov. A tak najväčší domáci výrobca prichádza s ďalšou novinkou vyzbrojenou na prašné cesty. Lada Xray Cross zvládne v teréne viac ako jej bežná verzia. S pohonom 4x4 však stále neráta.

05.09.2018 06:00
debata (17)
Po dvoch rokoch prichádza kompaktný crossover... Foto: AvtoVaz
Lada Xray Cross - 2018 Po dvoch rokoch prichádza kompaktný crossover Lady s verziou so zvýšeným a lepšie chráneným podvozkom. Svetlá výška narástla ž na 215 mm.

Na autosalóne v Moskve sa Lada pochválila nielen konceptom Vision 4×4, ktorý predznamenáva príchod celkom novej generácie legendárnej „Nivy“, ale aj ďalším modelom určeným na prašné cesty. Dva roky predávaný crossover Xray má síce outdoorové gény zapísané už vo svojom rodnom liste, no v Togliatti podstúpil ďalší tuning. Výsledkom je Lada Xray Cross s ešte odolnejším podvozkom a karosériou. Nejde teda len o dizajn. Nový Cross má zväčšenú svetlú výšku z pôvodných 195 až na 215 mm, aj vďaka použitiu väčších 17-palcových diskov kolies. To je údaj, ktorý nájdeme skôr v triede off-roadov než medzi SUV.

Interiér stavil na efektnú dvojfarebnú... Foto: AvtoVaz
Lada Xray Cross - 2018 Interiér stavil na efektnú dvojfarebnú kombináciu a čalúnenie z umelej kože. Novinkou sú nové predné sedadlá a vyhrievaný volant.

Pred odletujúcimi kamienkami chráni spodné partie karosérie bohaté plastové „brnenie“. Zmenami prešiel aj interiér. Prekvapením sú najmä nové rámy predných sedadiel, ktoré sú užšie a ponúknu tak zadným cestujúcim o 25 mm viac miesta na nohy. Premiéru v Xray má však napríklad aj vyhrievaný volant či dokonca volič jazdných režimov Lada Ride Select. Ten ponúka až päť jazdných módov, z toho tri do terénu (Sneh, Piesok, ESC off) a dva na asfalt (Esc on, Sport). Samozrejme, ide len o elektronickú pomoc, ktorá upravuje trakciu pomocou regulácie stabilizačného či protipreklzového systému. Štvorkolku Xray nemá.

Vychytávkou Lady Xray Cross je trakčný systém... Foto: AvtoVaz
Lada Xray Cross - 2018 Vychytávkou Lady Xray Cross je trakčný systém Lada Ride Select s piatimi módmi, vrátane troch terénnych.
Aj Xray Cross si musí vystačiť s pohonom predných kolies, ktoré roztáča atmosférický 4-valec s objemom 1,8 litra a výkonom 90 kW, spojený s 5-stupňovou manuálnou prevodovkou. Zákazníci však môžu počítať s extra výbavou, napríklad so špecifickým oranžovo-šedým čalúnením vyrobeným z umelej kože. Rovnaký materiál nájdeme aj na volante či palubnej doske, čo zlepšuje celkový dojem z kabíny. Nechýba ani multimediálny systém či navigácia – prvky známe z Dacií. Xray Cross doplní v ponuke známu Vestu Cross, ktorá vznikla na základe verzie kombi. Do predaja na domácom trhu sa dostane ešte do konca roka.
Lada Xray Cross - 2018
Lada Xray Cross - 2018
+5Lada Xray Cross - 2018

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Lada #lada Xray #AvtoVaz #Lada Xray Cross
Články podľa značiek