AeroMobil Sky Dragon: Slovenské lietajúce auto zažiarilo v Šanghaji. Ako čínsky drak!

Spoločnosť AeroMobil predstavila v čínskej premiére elektrické lietajúce auto 4.0 STOL, vyvinuté špeciálne pre tamojší trh. Médiá nešetrili chválou. Možno aj vďaka „dračej grafike“.

13.11.2018 19:00
debata (8)
Elektrický AeroMobil 4.0 STOL má vzletovú dráhu... Foto: AeroMobil
AeroMobil 4.0 Sky Dragon - 2018 Elektrický AeroMobil 4.0 STOL má vzletovú dráhu kratšiu ako 500 metrov a letovú výšku 3 000 metrov. Na lietadlo sa z auta zmení za tri minúty.

Spoločnosť AeroMobil má za sebou čínsky výstavný debut. Ten sa skončil obrovským úspechom. Stalo sa tak na výstav CIIE (China International Import Export) v Šanghaji. Ide o významný veľtrh, kde sa predstavilo približne 3 000 spoločností z viac ako 130 krajín celého sveta. Z toho 200 firiem patrilo medzi top 500 svetových lídrov vo svojom priemyselnom odvetví. A AeroMobil sa tu rozhodne nestratil. Spoločnosť so slovenskými koreňmi ukázala najnovšiu generáciu elektrického lietajúceho auta 4.0 STOL (Short-Take-Off and Landings) krátkym vzletom a pristátím.

Úspechu AeroMobilu v Číne pomohla aj grafika s... Foto: AeroMobil
AeroMobil 4.0 Sky Dragon - 2018 Úspechu AeroMobilu v Číne pomohla aj grafika s motívom draka, ktorý je odjakživa symbolom tejto krajiny. Preniesla sa aj do ultramoderného interiéru.

Čína je pritom pre AeroMobil ideálnym teritóriom. Krajina tlačí na elektrifikáciu dopravy a do roku 2020 plánuje postaviť až 500 nových letísk, ktoré majú slúžiť najmä všeobecnému letectvu (General Aviation). Čínska ekonomika pritom naďalej rastie a vytvára priestor pre odbyt inovatívnych produktov. Tamojšie médiá nešetrili chválou. AeroMobil 4.0 STOL označil čínsky denník China Daily za „highlight“ výstavy. Ďalšie ho opisovali ako lietajúce sci-fi auto zo Slovenska a zaradili ho do top 10 exponátov, ktoré musia návštevníci rozhodne vidieť.

Popri AeroMobile 4.0 STOL sa v rovnakých... Foto: AeroMobil
AeroMobil 4.0 Sky Dragon - 2018 Popri AeroMobile 4.0 STOL sa v rovnakých farbách zviezla aj premiéra pripravovaného AeroMobilu 5.0 VTOL s kolmým štartom a pristátím.
Spoločnosť si pritom pomohla skvelým marketingom. Svoju novinku vybavila unikátnou grafikou „Sky Dragon“. Tá kombinuje červený matný povrch so zlatými doplnkami v exteriéri aj v interiéri. Na streche sa vyníma obraz draka, ktorý je po tisícročia symbolom Číny. Zaujímavejšie sú však parametre. Dvojmiestny stroj sa zmení z auta na lietadlo za tri minúty. Vzletová dráha je len 595 metrov a letová výška 3 000 metrov. V režime „auto“ dosahuje rýchlosť 160 a v režime „lietadlo“ dokonca 260 km/h. Jeho maximálna vzletová hmotnosť je 960 kg. Popri tomto modely sa v rovnakých farbách zviezla aj premiéra pripravovaného AeroMobilu 5.0 VTOL s kolmým štartom a pristátím. Spoločnosť AeroMobil uzavrela počas veľtrhu strategickú dohodu o spolupráci s čínskou firmou Baoneng Motor, ktorá je majiteľom značky Qoros. „AeroMobil aktívne diskutuje o možnostiach spolupráce na rôznych ázijských trhoch, vrátane Číny. Naše vozidlo je vybavené množstvom patentov a najnovšími technológiami. Je navrhnuté tak, aby zaujalo kľúčových hráčov v oblasti automobilového aj leteckého priemyslu, ktorí by s nami išli do spolupráce,“ povedal Patrick Hessel, prezident AeroMobilu.
AeroMobil 4.0 Sky Dragon - 2018
AeroMobil 4.0 Sky Dragon - 2018
+4AeroMobil 4.0 Sky Dragon - 2018

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Šanghaj #Aeromobil #AeroMobil 5.0 VTOL #AeroMobil 4.0 STOL #CIIE
Články podľa značiek