Honda CR-V Hybrid: Konečne poznáme detaily. Na 100 km len 5,3 litra benzínu!

Piata generácia Hondy CR-V je už síce na trhu, ale na povestnú čerešničku na torte sa ešte len čaká. Hybridná verzia CR-V je totiž iná ako ostatné elektrifikované SUV. Systém i-MMD sa podobá skôr na plug-in hybridné technológii, s tým rozdielom, že nemá dobíjateľné batérie.

19.11.2018 06:00
debata (7)
Hybridná Honda CR-V sa v podstate ničím nelíši... Foto: Honda
Honda CR-V Hybrid - 2019 Hybridná Honda CR-V sa v podstate ničím nelíši od benzínovej verzie. Rozdielom sú len nápisy Hybrid na predných blatníkoch a zadnom veku.

Nová Honda CR-V odštartovala kariéru na európskom trhu s benzínovým motorom 1,5 i-VTEC Turbo (140 kW). Čoskoro však ponuku doplní dlhoočakávaná hybridná verzia Hybrid Performance, ktorej úlohou je nahradiť pôvodné naftové motorizácie. A robí to veľmi originálnym spôsobom. Architektúra hybridného systému i-MMD (Intelligent Multi Mode Drive) je totiž zásadne odlišná od väčšiny hybridov. Najviac sa podobá na riešenie v Mitsubishi Outlander PHEV alebo Chevrolete Volt, s tým rozdielom, že nejde o plug-in hybrid. Nemá teda väčšiu zásobu akumulátorov, ktorú by bolo možné dobíjať zo zásuvky.

To všetko sme síce už vedeli, ale až teraz Honda pridáva finálne technické údaje. A sú zaujímavé. Ako to teda pracuje? Hlavným hnacím motorom v hybridnom CR-V je trakčný elektromotor s výkonom 135 kW a krútiacim momentom 315 Nm. Druhý elektromotor má funkciu generátora a poháňa ho benzínový 4-valec 2,0 i-VTEC s výkonom 107 kW, pracujúci v mimoriadne efektívnom Atkinsonovom cykle. Je to, akoby ste mali na palube približne 100-kilowattovú nabíjačku. K tomu všetkému pridáva technológia i-MMD malú li-ion batériu umiestnenú pod podlahou batožinového priestoru. Jej kapacitu nepoznáme, ale vzdialená nebude parametrom bežných hybridov. Odhadujeme maximálne dve kilowatthodiny.

Hybridný systém i-MMD využíva po väčšinu času... Foto: Honda
Honda CR-V Hybrid - 2019 Hybridný systém i-MMD využíva po väčšinu času ako hlavný hnací motor elektromotor. Benzínový spája s prednými kolesami len pri vyšších rýchlostiach. Inak má funkciu pohonu generátora.

Systém pracuje v troch režimoch. V móde EV dodáva batéria elektrický prúd priamo trakčnému elektromotoru. Benzínový motor je vtedy vypnutý. Vzhľadom na malú kapacitu akumulátorov je CR-V schopné prejsť v móde EV len dva kilometre, podobne ako pri bežných hybridoch, napríklad Toyote Prius. Druhým režimom je Hybrid Drive, keď spaľovací motor poháňa generátor, a ten dodáva energiu pre hlavný elektromotor. Prebytočný výkon je pritom možné využiť na dobíjanie akumulátora. Honda predpokladá, že v režime Hybrid Drive bude do rýchlosti 60 km/h spaľovací motor vypnutý viac ako polovicu času jazdy a pri rýchlostiach do 100 km/h asi tretinu času.

Systém je veľmi kompaktný, pretože nepotrebuje... Foto: Honda
Honda CR-V Hybrid - 2019 Systém je veľmi kompaktný, pretože nepotrebuje viacstupňovú prevodovku ani veľké batérie.

Tretím módom je Engine Drive, pri ktorom sa zážihový motor spojí cez jednostupňovú prevodovku priamo s kolesami. Určený je pre vyššie rýchlosti. Prevodový pomer pritom zodpovedá najvyššiemu prevodovému stupňu, teda akoby ste mali zaradenú „šestku“ alebo „sedmičku“. Ani vtedy však nie je elektromotor celkom bez práce. Keďže úsporný Atkinsonov cyklus oberá 4-valec o krútiaci moment, dodať ho môže práve elektromotor. A ten je k dispozícii prakticky okamžite. Výhodou takéhoto riešenia je absencia klasickej prevodovky. O činnosť zložitej hybridnej sústavy sa stará riadiaca elektronika, ktorá neustále rozhoduje, ktorý mód je z hľadiska efektivity optimálny.

Informácie o energetických tokoch môže vodič... Foto: Honda
Honda CR-V Hybrid - 2019 Informácie o energetických tokoch môže vodič sledovať na displeji multimediálneho rozhrania (Vehicle Driver Information Interface DII).

Prechody medzi jednotlivými režimami majú byť nepostrehnuteľné. A to aj vďaka výnimočnej zvukovej izolácii spaľovacieho motora. Honda tvrdí, že na tom tvrdo pracovala. Navyše automobilka použila prvýkrát systém aktívnej úpravy akustiky, ktorý vytvára prostredníctvom audiosystému v kabíne zvuk spaľovacieho motora, ktorého otáčky zodpovedajú okamžitej rýchlosti. Informácie o energetických tokoch môže vodič sledovať na displeji multimediálneho rozhrania (Vehicle Driver Information Interface DII). Raritou sú aj páčky na volante, ktoré bežne slúžia na manuálnu voľbu prevodových stupňov, lenže CR-V Hybrid Performance prevody nemá. Používaním páčok Deceleration Paddle Selector, so symbolmi plus a mínus, tak vodič reguluje mieru spomalenia, a to až v siedmich stupňoch. Účelom je čo najefektívnejšia rekuperácia.

CR-V tak môže väčšinu času brzdiť elektromotorom a energiu, ktorá by sa inak „vyparila“ vo forme tepla, ukladať do batérie. Zároveň sa predlžuje životnosť brzdového obloženia. Pri štandardnom režime sa nastavená úroveň vyššej rekuperácie po pár sekundách plynulej jazdy, alebo po akcelerácii, sama zruší. To umožňuje naplno využiť zotrvačnosť vozidla na „plachtenie“ a úsporu paliva. V režime Sport ostáva zvolená úroveň decelerácie uložená v pamäti, pokiaľ vodič nezvolí inú. To znamená vyššiu úroveň dobíjania a následnú možnosť prudšej akcelerácie. A keď sme pri dynamike, spomeňme, že hybridné CR-V zrýchľuje na stovku za 8,8 sekundy vo verzii 2WD a za 9,2 sekundy s pohonom oboch náprav 4WD. To nie je zlé. Zrýchlenie by pritom malo byť mimoriadne lineárne.

Z toho tiež vyplýva, že hybridný systém i-MMD je pripravený pre verzie s jednou aj s dvoma hnanými nápravami, a to klasickým mechanickým prenosom. Na rozdiel od Toyoty RA4 Hybrid AWD alebo Lexusu NX tak nepotrebuje ďalší elektromotor na zadnej náprave. Maximálna rýchlosť je v oboch prípadoch 180 km/h. A spotreba? Honda udáva čarovných 5,3 litra benzínu na 100 km ( 2WD). Realita bude ale asi predsa len o čosi vyššia. Na trh sa má hybridná verzia CR-V dostať začiatkom budúceho roka. Pre úplnosť dodajme, že systém i-MMD je novinkou len v Európe. V USA ho Honda už dlhšie používa napríklad v hybridnom Accorde.
Honda CR-V Hybrid - 2019
Honda CR-V Hybrid - 2019
+29Honda CR-V Hybrid - 2019

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Honda #Honda CR-V #Honda CR-V Hybrid
Články podľa značiek