VW Passat: Facelift zatiaľ len pre USA. Ale dramatický

Na autosalóne v Detroite predstavil Volkswagen modernizovaný Passat. Prichádza s novou maskou à la Touareg. Pod kapotou však končí 6-valec aj diesel.

22.01.2019 06:00
debata (1)
Volkswagen síce za Atlantikom hovorí o novej... Foto: Volkswagen
VW Passat - USA 2019 Volkswagen síce za Atlantikom hovorí o novej generácii Passatu, v skutočnosti však ide len o hĺbkovú revíziu americkej verzie predávanej od roku 2011. Obrovská chrómová maska evokuje nový Arteon a Touareg.

Tento rok príde na svet modernizovaná verzia Passatu, jedného z kľúčových modelov Volkswagenu. Automobilka ho odhalí na jarnom autosalóne v Ženeve. Lenže americkí zákazníci dostali prednosť. Nový Passat totiž debutoval pred pár dňami v Detroite. S tým európskym si ho však nemýľte. Americká verzia bola vždy iná a najmä väčšia. Využívala staršiu platformu a vyrábala sa vždy len vo verzii sedan. Nie inak je to dnes.

Passat s interným označením NMS (New Midsize Sedan), predstavený v roku 2011, absolvoval posledné zmeny v modelovom roku 2016, takže by sa patrilo prísť s novou generáciou. Aféra Dieselgate však vytiahla z kasy nemeckej automobilky príliš veľa peňazí, a tak si musí americký sedan vystačiť s ďalšou modernizáciou. Tá je ale na konzervatívny imidž Volkswagenu, pomerne radikálna.

Vzadu dostal americký Passat užšie diódové svetlá. Foto: Volkswagen
VW Passat - USA 2019 Vzadu dostal americký Passat užšie diódové svetlá.

Facelift zasiahol celú prednú časť. Maska s „tonami“ chrómu je inšpirovaná Arteonom, alebo skôr Touaregom. Z profilu je zvýraznená „tornado line“. Vzadu má vynovený sedan užšie LED svetlá s novou grafikou a nápis Passat na veku kufra. Hodnotnejší dojem umocňujú minimálne 17-palcové disky. K dispozícii sú ale ja väčšie 18– a 19-palcové kolesá. Zmenám sa nevyhol ani interiér.

Nová palubná doska zatiaľ nepočíta s virtuálnym... Foto: Volkswagen
VW Passat - USA 2019 Nová palubná doska zatiaľ nepočíta s virtuálnym kokpitom. Má ale nové prieduchy ventilácie či modernejšie multimediálne rozhranie MIB II.

Takmer úplne nová je palubná doska so širokými prieduchmi ventilácie, prístrojový panel a najmä dotyková obrazovka multimediálneho systému MIB II. Kompatibilitu so smartfónmi zabezpečujú platformy Apple CarPlay, Android Auto a Mirror Link. Atmosféru mení príplatkové koženkové alebo kožené čalúnenie Nappa. V sérii je dvojzónová klimatizácia, elektricky ovládané sedadlo vodiča či bezkľúčové odomykanie a štartovanie.

Pod kapotou skončil benzínový 6-valec aj diesel... Foto: Volkswagen
VW Passat - USA 2019 Pod kapotou skončil benzínový 6-valec aj diesel 2,0 TDI. Jedinou pohonnou jednotkou je 4-valec 2,0 TSI, ktorý nahradí starší motor 1,8 TSI.

Paletu asistenčných systémov posilnili autonómne brzdy s monitoringom chodcov. Naďalej je dostupný adaptívny tempomat či adaptívne svetlá. Naopak, pod kapotou došlo k redukcii. Po emisnom škandále nemôže byť o nafte ani reč. Obeťou je aj benzínový 6-valec 3,6 VR6. Takže americký Passat bude poháňať jedine preplňovaný 4-valec 2,0 TSI s výkonom 129 kW a krútiacim momentom 280 Nm. Ten nahrádza pôvodný agregát 1,8 TSI.

Spojený bude výlučne so 6-stupňovou automatickou prevodovkou s hydrodynamickým meničom. To je ďalší zásadný rozdiel v porovnaní s európskou verziou, ktorá dáva prednosť dvojspojkovým prevodovkám DSG. O hybride či plug-in hybride nepadlo ani slovo. Napokon, stará platforma nie je s touto technológiou kompatibilná. Za takýchto okolností Passat, aj napriek modernizácii, len ťažko zaútočí na silných amerických „hráčov“.

Len na porovnanie, kým vlani predal Volkswagen za Atlantikom 41 400 kusov Passatov, Toyota Camry má na konte 343 000 regis­trácií. Tá sa navyše dostala po dlhých rokoch do Európy, čo znamená, že aj európska verzia Passatu to bude mať ťažšie ako v minulosti. V Ženeve uvidíme, ako sa s tým jeden z najpredávanejších európskych sedanov vyrovná. Pomôcť má facelift, ale tiež nasadenie najnovších asistenčných systémov.
VW Passat - USA 2019
VW Passat - USA 2019
+14VW Passat - USA 2019

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #facelift #VW #VW Passat #autosalón Detroit 2019
Články podľa značiek