VIDEO: Nablýskaná novinka z Česka či elektrická bugina. Pozrite si zábery zo Ženevy

Najprestížnejší európsky autosalón sa nesie v znamení nulových emisií CO2. Spomedzi desiatok ekologických noviniek bude len jedna vyrábaná priamo na Slovensku, a to elektrický Peugeot 208.

06.03.2019 07:00
debata (1)

VIDEO: Nová Škoda Kamiq či novinky od VW a Porsche. Pozrite si čo svetové automobilky vymysleli pre fanúšikov silných motorov ale aj pre ľudí, ktorí sa jednoducho potrebujú odviesť lacno, bezpečne a ekologicky. Novinky z aktuálneho autosalónu v Ženeve sú v nasledujúcom vi­deu.

Video

Pred pár rokmi sa vo Švajčiarsku bežne predstavilo aj niekoľko noviniek vyrobených v slovenských automobilových fabrikách. Súčasný útlm je dôsledkom prílišnej orientácie na produkciu vozidiel s naftovými a benzínovými motormi.

„Zatiaľ sa nám príliš nedarí naskočiť na súčasnú vlnu výroby elektromobilov a v budúcnosti nám to môže spôsobiť problémy,“ skonštatoval prezident Zväzu automobilového priemyslu SR Alexander Matušek. Na Slovensku aktuálne vyrábajú automobily bratislavský Volkswagen Slovakia, trnavský PSA Peugeot Citroën Slovakia, nitriansky Jaguar Land Rover Slovakia a žilinská Kia Motors Slovakia.

Zo štyroch automobilových koncernov predstavili vo Švajčiarsku jedine Francúzi elektromobil vyrábaný priamo na Slovensku. „Naši zákazníci si môžu vybrať medzi elektrickým, benzínovým a dieselovým pohonom. V Trnave teda po prvýkrát spustíme výrobu plne elektrických vozidiel s nulovými emisiami CO2,“ uviedol hovorca PSA Group Slovakia Peter Švec.

Pre francúzsku automobilku to bude vôbec prvý sériovo vyrábaný elektromobil, ktorý závodu v Trnave zaistí bezproblémovú výrobu minimálne na tri najbližšie roky. S novým vozidlom prichádzajú aj nové výrobné technológie ako napríklad lisovanie čisto hliníkových častí karosérie. Tie umožnia znížiť celkovú hmotnosť vozidla a ľahšie vozidlo znamená nižšiu spotrebu pohonných hmôt.

Peugeot 208 je určený hlavne pre európskych zákazníkov, ktorých sa bude snažiť prilákať novými farebnými odtieňmi modrej – Blue Vertigo, žltej – Jaune Faro a perleťovobielej – Blanc Nacre. Ako prvý začal čisto elektrické vozidlá už pred pár rokmi vyrábať Volkswagen Slovakia. Čisto elektrický Volkswagen e-up! sa v Bratislave montoval už v roku 2013. Lenže odvtedy závod nezískal výrobu žiadneho ďalšieho čisto elektrického automobilu. Navyše malé mestské vozidlá majú neistú budúcnosť pre prudký rast cien spôsobený čoraz prísnejšími emisnými a bezpečnostnými normami. V bratislavskom závode sa produkcia New Small Family už o pár mesiacov zredukuje len na jednu zmenu. Ide o výrobu Volkswagenu up!, Škody Citigo a Seatu Mii.

„Z bratislavského závodu zavítali na ženevský autosalón Volkswagen Touareg vo svetovej premiére s úplne novou motorizáciou, ale aj ďalšie modely, a to Volkswagen up! GTI či Porsche Cayenne,“ uviedla hovorkyňa Volkswagenu Slovakia Lucia Kovarovič Makayová. Práve luxusné SUV vozidlá sú zvyčajne vyrábané najmä v naftovej a benzínovej verzii. Ekologicky zmýšľajúci zákazníci si môžu kúpiť maximálne plug-in hybrid. Nemecká automobilka zatiaľ motoristickej verejnosti nepredstavila čisto elektrickú verziu v Bratislave vyrábaného Volkswagenu Touareg, Porsche Cayenne, Audi Q7 a Audi Q8.

V Ženeve kórejská automobilka Kia, ktorá časť svojej produkcie vyrába v Žiline, odhalila druhú generáciu elektrického crossoveru e-Soul. Predstavenou novinkou je tiež modernizované hybridné Niro alebo štvordverový koncept elektromobilu. Ani jedno z predstavených vozidiel sa nebude vyrábať v žilinskom závode Kia Motors Slovakia.

Vo svojom nitrianskom závode automobilka Jaguar Land Rover aktuálne rozbieha výrobu Land Rover Discovery. Ani toto vozidlo zatiaľ neexistuje v čisto elektrickej verzii a britská automobilka sa rozhodla nezúčastniť na ženevskom autosalóne. Podobnú stratégiu zvolili aj Hyundai, Ford či Volvo. Čoraz viac automobiliek dáva prednosť online prezentácii nových modelov. V časoch internetu takto totiž oslovia väčšie množstvo zákazníkov a zároveň ušetria desiatky až stovky miliónov eur spojených s prezentáciou vozidiel v Ženeve. Podľa organizátorov minulý rok švajčiarsky autosalón navštívilo 660-tisíc ľudí.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #elektromobily #autosalón Ženeva 2019
Články podľa značiek