Mercedes-Benz EQV Concept: Elektrický van ide do výroby. Zvládne 400 km

Elektrické SUV Mercedes-Benz EQC neostane osamotené. Ešte tento rok spustí nemecká automobilka výrobu čisto elektrického vanu EQV. Zatiaľ má podobu konceptu, ale od finálnej verzie už nie je ďaleko. Na jedno nabitie zvládne až 400 km.

16.05.2019 06:00
debata
Elektrický van EQV má základ vo vynovenej... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz EQV Concept - 2019 Elektrický van EQV má základ vo vynovenej triede V. Prešiel však aerodynamickou optimalizáciou, čo vidieť napríklad na zaslepenej prednej maske a 19-palcových diskoch kolies. Inak pôsobí veľmi civilne.

Mercedes-Benz vytvoril roku 2016 novú elektrickú divíziu EQ. Jej výsledkom sú nielen koncepty EQ Concept a EQA z roku 2017, ale aj prvý sériový elektromobil EQC. Neostane dlho sám, pretože ešte tento rok nemecká automobilka predstaví luxusný elektrický van EQV. Finálna verzia nebude veľkým prekvapením. Vychádza totiž z nedávno modernizovaného „véčka“ a navyše jej predchádza ženevský koncept EQV, ktorý môžeme považovať skôr za prototyp sériového modelu ako štúdiu.

Svetelná technika sa spolieha výlučne na diódy.... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz EQV Concept - 2019 Svetelná technika sa spolieha výlučne na diódy. Platí to nielen o predných, ale aj zadných svetlách.

EQV dostalo kompaktný elektrický pohon eATS, ktorý spája elektromotor s výkonom 150 kW, jednostupňovú prevodovku, chladiaci systém aj výkonovú elektroniku do integrálneho celku. Všetko je to umiestnené pod prednou kapotou. Zdrojom energie je li-ion akumulátor s kapacitou 100 kWh, ktorý má zabezpečiť dojazd do vzdialenosti približne 400 km. Systém rýchlonabíjania umožňuje za 15 minút načerpať energiu na ďalších 100 km jazdy. K dispozícii je, samozrejme, aj nabíjanie z bežnej siete, prípadne z wallboxu.

Kabína využíva kontrast medzi dominantným... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz EQV Concept - 2019 Kabína využíva kontrast medzi dominantným modrým čalúnením a dekoráciami z ružového zlata.

S takouto výzbrojou dokáže EQV jazdiť maximálnou rýchlosťou až 160 km/h, takže brzdou v premávke určite nebude. Akumulátory umiestnené v podlahe nijakým spôsobom nenarúšajú variabilitu interiéru. To znamená možnosť odviezť šesť až osem členov posádky a ich batožinu. Z EQV sa tak môže stať rovnako praktické rodinné auto ako luxusný van pre VIP prepravné služby či dobrodružná dodávka, do ktorej sa zmestí množstvo športového náčinia. Pripravené mobilné aplikácie uľahčia majiteľom proces dobíjania, napríklad bezhotovostnými platbami na verejných nabíjacích staniciach.

Batérie s kapacitou 100 kWh sú umiestnené v... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz EQV Concept - 2019 Batérie s kapacitou 100 kWh sú umiestnené v podlahe, takže nijakým spôsobom neobmedzujú priestor pre posádku či jej batožinu.

Exteriér vychádza z vynovenej triedy V, zvýrazňuje však elektrickú povahu EQV, napríklad modrými diódami v zaslepenej prednej maske či aerodynamickou optimalizáciou. Odlišné sú aj 19-palcové disky kolies s modrými akcentmi. Koncept je lakovaný v striebornej farbe. Tento chladný technologický „tón“ sa prenáša aj do atmosféry kabíny. Tá kombinuje dominantný modrý odtieň čalúnenia Midnight Blue s klavírnou čerňou a dekoráciami z ružového zlata. Inak sa veľmi nelíši od triedy V. Aj EQV bude preto využívať infotainment MBUX s umelou inteligenciou a pokročilým hlasovým ovládaním.

Do ostrej premiéry už nie je ďaleko. Druhá sériová elektrická novinka zo Stuttgartu sa predstaví vo finálnej podobe už v septembri na autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom.
Mercedes-Benz EQV Concept - 2019
Mercedes-Benz EQV Concept - 2019
+17Mercedes-Benz EQV Concept - 2019

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes #Mercedes-Benz #autosalón Ženeva 2019 #Mercedes-Benz EQV
Články podľa značiek